Spoelstra spreekt: Geen elektronische hulpmiddelen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict.

De discussie over elektronische hulpmiddelen laait dit WK weer op. Het lijkt een speltechnische discussie te zijn, maar dat is het niet natuurlijk niet zo.

Sepp Blatter is tegen en dus gebeurt het niet. Inmiddels lijkt hij te twijfelen en dat komt voornamelijk omdat mensen uit zijn omgeving zijn TomTom hebben afgepakt en hebben gezegd: je bent toch tegen elektronische hupmiddelen? Succes met het vinden van de terugweg door het Krugerpark.

Tegenstanders van elektronische hulpmiddelen zijn bang dat we niet meer over het wel of niet toekennen van een doelpunt kunnen discussiëren. Alsof we nu discussiëren of die bal van Engeland over de doellijn was. Dat zag zelfs Stevie Wonder.

Weerstand

Er is altijd in een organisatie weerstand tegen automatiseren. Enerzijds begrijpelijk omdat vaak iemand zijn baantje op de tocht staat. Ik heb ooit eens meegemaakt dat we een digitaal archiefsysteem bij een van onze klanten hadden neergezet. Twee jaar later was er nog altijd iemand die hardnekkig een kopietje van de post bleef maken en deze elke dag bij iedereen op zijn bureau neerlegde.

Ik merk ook dat er aan elektronische hulpmiddelen andere eisen worden gesteld dan aan traditionele middelen. We hebben dit ook de afgelopen verkiezingen kunnen zien. We moesten wederom stemmen met een rood potlood omdat de stemcomputer te fraudegevoelig zou zijn en de privacy niet zou beschermen. Nee, het huidige papieren stemformulier is fraudebestendig. Als je een oud stencilapparaat op zolder had liggen, had je zo Rita Verdonk de kamer in kunnen stemmen. Aan de andere kant, waarom zou je dat doen? Het is ook vaak onwetendheid. Na de puinhoop bij gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam hoorde ik de voorzitter van de kiesvereniging zeggen: wat ook een nadeel is van stemcomputers, is dat je de stemmen niet kunt hertellen. Ik zeg niks.

Ik werd laatst door de politie aangehouden. Ik reed te hard. Ik zeg: 'hoe weten jullie dat?' 'Daar hebben wij hele geavanceerde apparatuur voor', zei Bromsnor. Ik zeg: 'ja sorry, ik ben tegen elektronische hulpmiddelen.' Het hielp niet, ik heb de boete gewoon moeten betalen. Elektronisch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een puberaal artikeltje!!
Een uiterst flauw grapje over Sepp Blatter.
Een voorbeeld van iemand die geen automatisering wil, dat smakeloos is.
Over de stemcomputer met halve en vooral demagogische argumenten zijn gelijk halen.
Kortom zeer beneden het niveau van Computable, meer het niveau van Donald Duck.

Hoezo puberaal artikel, een beetje humor is juist wat nodig is af en toe. Ik neem aan dat je hier wel door heen kunt kijken?

En om hier nu alleen beschuldigen neer te leggen zonder zelf met argumenten te komen is wellicht dan van hetzelfde nivo?

@Klaas Peters

Na drie keer het artikel doorgelezen te hebben weet ik nog steeds niet wat de schrijver met dit artikel wil. Natuurlijk is een beetje humor af en toe nodig, maar een duidelijk standpunt innemen kan ook geen kwaad. Ik kan nu alle kanten met dit artikel op.

Als het de schrijver goed uitkomt is hij tegen elektronische hulpmiddelen en als anderen er mee moeten werken is hij voor elektronische hulpmiddelen.

De schrijver gaat bijvoorbeeld niet in op de toegevoegde waarde van het digitale archiefsysteem voor de klant.

Net als Hans Coorengel kan ik niets met een artikel waar geen duidelijk standpunt wordt ingenomen.

Leuk artikel. Niet te serieus en met wat kort door de bocht grappen om er een soort van geheel van te maken. Leuk gevonden.
Waarom dit nu ineens aan allerlei niveau's, richtlijnen, standaarden, ongeschreven wetten e.d. moet voldoen is mij een raadsel.
Jacob, gewoon lekker doorgaan met deze artikelen, maar verwacht niet dat we electronische hulpmiddelen gaan inzetten tegen "azijn-zeiken".

Dit vind ik gewoon een leuk artikel. Tussen de regels door laat Jacob zien waar ICT-ers tegenaan lopen als ze soms een tikje te enthousiast met ICT-oplossingen komen waar nog niet iedereen geestelijk aan toe is, of waar haken en ogen aan vast zitten die eerst opgelost moeten worden.

Enkele reacties laten ook weer eens zien waar onze klanten tegenaan lopen; een poging tot vergaand digitale denken van sommige van onze collega’s. Niet doen, onze hersens werken ook maar analoog.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-07T10:24:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.