Spoelstra spreekt: De trend van 2018

Voor ik begin, natuurlijk allemaal een gelukkig nieuwjaar. Het mag nog. De officiële regel schijnt namelijk te zijn dat je elkaar 'Gelukkig nieuwjaar' mag toewensen totdat de pepernoten weer in de winkel liggen. Daarna kan iedereen weer de tyfus krijgen.

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. Volgens trendwatcher Lieke Lamb gaat in 2018 kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen. 2018 wordt het jaar van de ’frobot’, de robot die je vriend is. Dat is natuurlijk onze telefoon al. Zo weet, volgens de trendwatcher, je telefoon vaak meer van je dan je partner. Waarbij een heel aantal lezers nu zal denken en dat is maar goed ook. We gaan naast adviesvragen zelfs onze diepste gevoelens delen met onze mobiel.

Spraakassistenten zoals Siri worden steeds intelligenter en ook echter. Ze antwoorden alsof het een echt persoon is. Voor vrouwen werkt dit trouwens niet. Vrouwen willen namelijk geen antwoord op hun vraag maar begrip. Vrouwen hebben genoeg aan het antwoord: ‘Nee natuurlijk schat, je hebt helemaal gelijk. Jij hebt het niet makkelijk’.

Inzet robots

Robots worden steeds vaker ingezet bij onder andere helpdesken, online winkelen maar ook al bij sollicitatiegesprekken. Nu is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Wat is uw leeftijd? Boven de vijftig. Helaas we hebben een andere kandidaat gevonden die meer past in ons profiel. Zelf weiger ik te praten tegen mijn telefoon. Waarom zou ik dat doen? Om een keer een discussie te winnen? 

Ik denk daarom ook dat gevoel steeds belangrijker wordt. Dat is iets wat je niet kunt programmeren. Als ik tegen een telefoon zeg: ‘ik hou van jou’, dan krijg ik binnen anderhalve seconde het antwoord: ‘Ik ook van jou’. Ik zei laatst tegen mijn vrouw ‘ik hou van jou’ en ook toen kreeg ik binnen anderhalve seconde een antwoord: ‘Ik heb liever dat je voortaan je rotzooi achter je kont opruimt’. En dan liggen de pepernoten nog niet eens in de winkel.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-04T09:23:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.