Spoelstra Spreekt: Nare mensen

Jacob Spoelstra

Grote paniek in de directiekamers van de grote tech-bedrijven deze week. Op de G7-top is besloten dat deze bedrijven in het vervolg belasting moeten betalen in de landen waar ze het geld ook daadwerkelijk verdienen. ‘Oh shit’, riep de accountant van een groot tech-bedrijf in paniek, dat betekent dat de belastingroute Ierland, Panama en dan bij de derde afslag via de Kaaimaneilanden weer terug naar Luxenburg, niet meer gaat werken. Jullie moeten belasting betalen! Waarop een directielid zich afvroeg: wat is dat eigenlijk, belasting?

Na de uitleg van de accountant begon hij heel hard te lachen en riep: ‘maar dat gaan wij toch niet betalen?’. ‘Nee natuurlijk niet’, zei de accountant, ‘maar we weten nu alleen nog niet wie wel.’

Op het toilet

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Grote tech-bedrijven als Facebook, Google en Amazon betalen al jaren amper belasting, maar ook de nieuwe wetgeving gaat dit niet oplossen. Wetgeving helpt namelijk niet bij criminelen. En al helemaal niet bij nare mensen. Want hoe groter het bedrijf des te meer nare mensen er bij dat bedrijf werken. Nare mensen die vinden dat zij niet bij hoeven te dragen aan de maatschappij. Van die nare mensen die als jij een rondje geeft ineens hele dure drankjes gaan drinken en op het moment dat ze zelf aan de beurt zijn om een rondje te geven, zitten ze op het toilet. Dat soort nare mensen.

Ze overtreden formeel niet de wet, maar het is een beetje zoals kinderen ook wel eens doen. Dan komen ze vlak voor je staan en gaan met hun handen vlak bij je gezicht en roepen dan: ‘ik raak je niet aan! Ik raak je niet aan!’. Nee, dat klopt, formeel gezien raak je me niet aan, maar je bent wel superirritant.

Geen belasting betalen

Dus gaan de grote bedrijven als Amazon en Facebook straks belasting betalen? Nee, natuurlijk niet. Grote bedrijven zijn zo groot omdat ze veel te hoge marges rekenen, werknemers slecht betalen en bovenal omdat ze geen belasting betalen. Maar reden nummer één, en laten we dat niet vergeten, omdat er hele nare mensen werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nare mensen zijn Sywerd en zijn vrienden, ze stelen namelijk het belastinggeld en zijn vervolgens verbaasd dat als dank daarvoor een storm van maatschappelijke verontwaardiging opsteekt. Nare mensen zijn dan ook vooral al die ZZP-ers die denken even snel te kunnen scoren over de rug van een ander want al die grote en vooral beursgenoteerde bedrijven moeten voldoen aan stapels regels. Zoals bijvoorbeeld aan de Sarbanes-Oxley wet omdat de nare mensen bij Enron, Worldcom etc. fraudeerden waardoor andere mensen hun pensioen zagen verdampen.

Achterliggende reden nummer één is dat “hele nare” mensen eigenaar of grootaandeelhouder zijn van de foute bedrijven. Die “hele nare” mensen willen noch rechtstreeks, noch via hun bedrijven belasting betalen. De 25 rijkste mensen uit de VS hebben de laatste jaren (vrijwel) geen belasting betaald. We praten over “tech” bedrijven, maar het zijn primair belastingontwijking en belastingontduiking constructies, die ook nog eens azen op subsidies. Op dat soort bedrijven is onze regering dol op, vooral onze premier. Bijvoorbeeld Booking.com wilde wel € 65 miljoen coronasteun van Nederland en dat kregen ze, ook al hadden ze het niet nodig. Maar Booking.com zou alleen al in Italië tussen 2013 en 2019 “vergeten” zijn om €153 miljoen aan btw af te gedragen. Tesla, Inc. verdient vooral aan subsidies en opgekochte CO2 rechten. Bij dit soort tech bedrijven verdienen de belastingadviseurs en advocaten meer dan de top techies.

Veel fascinerender dan die nare mensen bij die grote bedrijven, zijn al die Nederlandse gemeenteambtenaren die als knipmessen voor ze buigen en ook nog eens bereid zijn in ruil voor een reisje naar het hoofdkantoor San Francisco verregaande exploitatievergunningen te verlenen die ook nog eens helemaal niets opleveren voor Nederland.

Als naarling koop je gewoon een paar politici, dan komt alles goed.

Hoewel de postbusbedrijven eigenlijk verboden zijn sluisde Pfizer recentelijk nog altijd via deze constructie miljarden aan belastingen weg. Met €21 miljard aan extra inkomsten vanuit vaccins die met belastinggeld betaald zijn is dat niet zo netjes maar waarschijnlijk wel goed voor de aandeelhouders. Daar zitten inderdaad ook een paar groten tussen hoewel niet duidelijk is welke begunstigden er achter de investeringsmaatschappijen zitten. We zijn dus een belastingparadijs hoewel Jan met de Pet dat niet merkt door de progressieve belasting op arbeid want wie niet steelt of erft blijft werken totdat hij sterft. Sywert had dat goed door want je kunt beter een rijke naarling zijn dan een arme sloeber.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-09T10:54:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.