Spoelstra Spreekt: Vrijplaats

Jacob Spoelstra

Nederland komt in beweging voor Oekraïne. Zelfs de Groningers willen de gaskraan weer opendraaien. Vluchtelingen worden door iedereen warm onthaalt. Misschien op Geert Wilders na, die nog voor de eerste vluchteling zijn weekendtas kon pakken al riep dat Nederland vol is. Wat natuurlijk niet klopt want onze zolder is nog helemaal leeg. Geert is groot voorstander van het opvangen in de regio zolang de regio maar niet Nederland is.

Verder probeert iedereen goed bedoeld zijn steentje bij te dragen. Zo ook de internetproviders VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN. Zij blokkeren vanaf gisteren de websites van RT (Russia Today) en Sputnik News. Nu hebben ze dit onder druk gedaan, want zelf wilden ze dat liever niet.

Trollenleger

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

En ik kan dat begrijpen. Sowieso, als je echt effectief nepnieuws zou willen verspreiden vanuit Rusland, dan zou je Thierry Baudet en zijn trollenleger ook moeten blokkeren. En daarbij blijven er nog genoeg andere mogelijkheden over om dat nieuws binnen te krijgen. Iemand die een beetje handig is met een vpn-verbinding omzeilt zo de blokkades.

Toch ben ik er zelf geen voorstander van omdat je dan hetzelfde doet als de vrienden van Baudet. Wij zijn toch juist het ‘vrije Westen’ waar je mag roepen wat je wilt, al is het nog zo raar? Volgende week zijn er weer verkiezingen en daar kun je weer stemmen op de meest debiele partijen met de meest infantiele partijprogramma’s. Het mag allemaal. Dit hebben we zelfs verankerd in de wet.

Algoritmes

Daarnaast was dat toch ook niet het idee van het internet? Dat wil de macht bij de gewone mensen beleggen. Dat is toch een vrijplaats voor nieuwe ideeën? Niet de gereguleerde media komt met nieuwe ideeën maar juist het volk doet dat. En met ‘het volk’ bedoel ik niet de algoritmes van Facebook en Google. Misschien is het ook een idee om het volk van de Oekraïne even te vragen wat zij nou eigenlijk willen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad Jacob, de top van het Kremlin kan hun propaganda toch wel kwijt via Baudet, Engel, Karskens, enz. Zij verspreiden de propaganda van het Kremlin verder via sociale media. FVD en ON hebben zelfs zendtijd. Hun boodschap is dezelfde als die van de Russische zwarthemden met hun Z-swastika.
De vrije wereld is gebaat bij vrijheid van meningsuiting. De pers hoeft niet jouw mening te hebben, maar moet wel onafhankelijk zijn. Een wet tegen staatsomroepen zou een beter idee zijn.

Overigens blokkeert Russia Today zelf ook veel mensen en organisaties. Als je ooit openlijk voor politieke vrijheid in de Sovjet-Unie hebt uitgesproken, dan kwam je op de zwarte lijst van de KGB. De KGB heet nu FSB en heeft zeggenschap over Russia Today. De FSB gebruikt die zwarte lijst om mensen van het Russia Today forum te blokkeren. Zo onthult Russia Today zichzelf als verlengstuk van Poetin en zijn FSB. Niet dat ze daarom malen.

"de macht bij de gewone mensen beleggen" een freudiaanse verspreking?

En alweer Belkums politblog, kan die niet een ander platform zoeken, geenstijl bijvoorbeeld.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-09T09:35:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.