Spoelstra Spreekt: Monopoly

Apple gaat de iPhone, maar ook accessoires, een usb-c-aansluiting geven. Ze moeten wel. De Europese Commissie wil dat alle telefoons, tablets en overige elektronica in de Europese Unie uit de voeten moeten kunnen met een standaardoplader met een dergelijke aansluiting. Ik ben hier blij mee.

In de la heb ik wel dertig opladers. Je kunt er een familiespel van maken. Welke oplader past bij welke telefoon? Want ja, ik heb ook nog een stuk of twintig oude mobieltjes in die la liggen. Deze bewaar ik want er zitten mij iets te veel politici in de Tweede Kamer die terug willen naar de gulden. Het zou me niks verbazen als ze ook terug willen naar de Nokia 3310. Ik heb ook nog steeds een fax.

Organisaties als Apple vinden standaardisatie niet leuk. Zij houden meer van het familiespel Monopoly. Alleen in het Monopoly van Apple krijg je als je langs start komt geen geld maar moet je betalen. Aan Apple welteverstaan. Apple probeert een eigen bubbel te creëren. Een soort Forumland waar eigen regeltjes gelden. Als je in een complot wilt geloven, dit is er eentje.

Playmobil

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Meer informatie hier.

Ik hoor weleens volwassen mensen trots zeggen: 'Ik heb alles van Apple!' En vervolgens noemen ze al hun Apple-producten: een iPhone, iPad, iWatch, Apple TV. Ik zeg dan altijd: 'En ik heb alles van Playmobil.' En dan noem ik het piratenschip, de brandweerkazerne, het ponypark.

Dat Apple nu de iPhone en de accessoires met een usb-c-aansluiting moet uitrusten komt het bedrijf eigenlijk wel goed uit. Veel innovaties kon Apple de laatste tijd niet overleggen. Nu kunnen ze mooi adverteren: 'Nu nieuw bij de iPhone 14: een unieke usb-c-aansluiting!' Er zijn klanten die niet kunnen wachten om deze uitbreiding aan hun collectie toe te voegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu maar wachten tot Apple met een eigen, licht afwijkende, variant op USB-C komt. Alleen te gebruiken voor Apple producten, want andere merken gaan stuk als je de Apple kabel gebruikt. Met een standaard USB-C kabel laadt je iPhone niet op natuurlijk want daar heeft dat ene aansluitinkje net even een andere functie...

@Erwin van Boven
M'n BS meter sloeg uit tot boven de 100% toen ik jouw reactie las!

Apple was zo ongeveer de eerste die (volledig standaard) USB-C aansluitingen in z'n MacBooks heeft gezet, met daarop alle USB 3.x, Thunderbolt, Display port en power delivery protocollen. Dat hadden meer fabrikanten moeten doen, dan waren we nu al van de USB-A stekkertjes verlost geweest.

Voordat USB-C er was, had Apple Lightning bedacht voor mobiele apparaten. Ze hebben daar een heel ecosysteem omheen gebouwd: één aansluiting, slimme kabeltjes, en het kabeltje geeft aan de telefoon aan welk protocol er wordt gesproken. Dat ecosysteem aanpassen kost geld, en Apple wil geen geld uitgeven, Apple wil geld verdienen. Dus Apple gaat alleen de Lightning aansluiting vervangen door USB-C als ze daar zelf voordelen in zien (zoals bij de duurdere iPads) of als ze gedwongen worden (want als Apple zijn producten niet meer in de EU mag verkopen kost dat nog meer geld).

Het is dus mooi dat de EU dit voor elkaar heeft gekregen! Want ook al is USB-C alleen een standaard voor het stekkertje en niet over wat er allemaal mogelijk is, het laden van een telefoon met 5V en communiceren op USB 2.0 snelheid kan altijd.

Maar, Erwin, met alleen het USB-C stekkertje zijn we er nog niet. Het kabeltje is ook belangrijk. Met goedkope (Action / Ali) kabeltjes kun je misschien wel je telefoon opladen, maar niet je laptop. Je kunt er wel een USB schijf mee aansluiten, maar niet je monitor. En dat heeft niks met Apple te maken, maar met de bedrading en een chipje in de kabel. Maar met een goede kabel (bv van Samsung of Belkin) heb je die problemen niet.

Voordat USB-C er was, had Apple Lightning bedacht.... Microsoft heeft ook zoveel dingen bedacht waardoor je vastzit in een ecosysteem waarmee de opmerking van Jacob over Playmobil zo treffend is. Ik had een piratenschip van Lego, een brandweerkazerne van blokken en one-trick ponyshow jatte ik van mijn zusje. Dat het speelgoed ondertussen 40 jaar oud is doet niks af aan de functionaliteit welke om de fantasie gaat want ponyshow is ook nu nog wildwest-show bij jongens, het gaat bij innovatie vaak om de creativiteit welke 'doodgeslagen' wordt in één ecosysteem.

Wat betreft het recylen van oude meningen, zie reactie 1 oktober 2021 11:01:

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/mobility/7248790/250449/usb-c-wordt-verplichte-eu-standaard-voor-opladen.html#reply7249180

Ach Oudlid, alle argumenten die je nu bedenkt voor de overgang van standaard A naar standaard B, kun je over 25 jaar recyclen voor de overgang van standaard X naar standaard Y.

Ik reageerde ook niet op Jacob, die heeft weer een leuke column, en als hij hem een klein beetje uitbreidt, dan heeft hij ook het Rutte-nieuws van deze week erin verwerkt, want terug naar de Nokia 3310 staat deze week al in z'n column.

Ik reageerde op Erwin van Boven, de humor van een column was hem waarschijnlijk ontgaan.

Unus pro omnibus, omnes pro uno bedenk ik geen argumenten maar wijs op de stekker. Met jaarlijks een half miljard opladers voor draagbare apparaten is één voor allen, allen voor één een serieuze stap in de goede richting om een berg e-waste te verkleinen. Het dwarsliggen van Apple hierin zegt vooral iets over hun intenties als we kijken naar innovaties, de reactie van Erwin is niet zo vreemd.

Wat betreft Rutte, 20 maart 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) een uitspraak gedaan over de vraag of de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) van toepassing is op sms- en WhatsApp-berichten. De uitspraak is helder, op sms- en WhatsApp-berichten over een bestuurlijke aangelegenheid is de WOB van toepassing, ongeacht of deze berichten op de zakelijke of privé telefoon van een bestuurder of ambtenaar staan. Wat betreft het hek van de dam als het gaat om een overtreding van de archiefwet zou de stekker eruit moeten maar het zal wel een zwak sorry worden en door.

Wat Apple betreft is de reactie van Erwin imho nog steeds BS, maar heeft Oudlid een goed punt.

De berg afval, dus ook de e-waste, moet kleiner. Door laders en snoertjes te scheiden (is 10 jaar geleden al verplicht geloof ik), heb je minder afval: een lader gaat enkele laadsnoertjes mee, dus als het snoertje kapot gaat, hoeft de lader nog niet in de kliko. Alle merken (dus ook Apple en Samsung) leveren al jaren laders met een USB aansluiting, eerst een USB-A, en tegenwoordig een USB-C aansluiting. Dezelfde bedrijven (Apple en Samsung) verminderen de berg e-waste (en verhogen hun winst) door standaard geen lader meer mee te leveren.

De volgende stap wordt het laadsnoertje. Nu heb je snoertjes van USB-A naar USB-C (bv van een oude lader naar een Samsung telefoon), van USB-A naar Lightning (bv van een oude lader naar een iPhone), van USB-C naar USB-C (bv van een nieuwe lader naar een Samsung telefoon) en van USB-C naar Lightning (bv van een nieuwe lader naar een iPhone). Hopelijk wordt dat snel een kabel met aan beide kanten een USB-C stekker. En als de lader ook nog power delivery heeft (mag van mij een nieuwe EU eis worden), dan kun je met één lader en één snoertje alle telefoons, tablets en laptops van stroom voorzien.

Wat Rutte betreft heeft Oudlid het ook goed gezien.

Die man heeft een flinke laag teflon op zich; echt niks blijft plakken!

Qua ICT kennis is Rutte een binaire nul. Daarom is dit probleem ontstaan. Alhoewel, eigenlijk is dit een non-issue, wat gehypet is tot issue. Maar Rutte is onze premier, hij heeft een heel team voor zich werken dat hem hiermee had kunnen helpen. Het probleem was dus te voorkomen, en Rutte heeft die kans niet gegrepen. Dus ook al is het probleem niet echt groot, ook Rutte moet zich aan de regels houden die ook voor andere bestuurders gelden.

Tip voor de oppositie: probeer eens een schuursponsje!

Ik verbaas me steeds er opnieuw over hoe Apple het zover gebracht heeft dat mensen zoals Frank dat met een aan religie grenzende drang verdedigen.
Apple kabeltjes zijn overdreven duur, dus de dwang naar een standaard is goed. Bouwen ze daar weer iets afwijkends in zou dat als produkt verboden moeten worden.

Kennen we elkaar, André? Dan weet je hoe (niet) religieus ik ben... Waar ik wel een uitgesproken mening (maar geen religieus fanatisme) over heb, is in vrijheid van het individu. Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van levensovertuiging (godsdienst is te beperkend), ..., met de kanttekening dat de vrijheid van de één niet beperkend of discriminerend voor een ander mag zijn.

Apple is een gewoon bedrijf dat winst wil maken. Ze verkopen vooral spullen en diensten. Ik bid niet tot Tim de Apple CEO, en dat deed ik ook niet met z'n voorganger Steve. Ze maken alleen leuke spullen waaronder telefoons. Maar er zijn meer merken die dat doen.

Goed, we gaan weer terug naar de stekkertjes.

"Vroeger" had elke telefoon z'n eigen lader. Ik heb verschillende Nokia's gehad, met allemaal een andere stekker voor het laden. Mijn "nieuwe" (2 jaar oude) HP laptop heeft een andere laadaansluiting dan mijn vorige (4-5 jaar oude) HP laptop.

Apple heeft de afgelopen decennia 2 eigen stekkertjes gehad: de 30-pins aansluiting, voor het eerst te zien op de eerste iPod, en de Lightning aansluiting, voor het eerst te zien op de iPhone 5. Vergeleken met de concurrentie valt dat wel mee.

Maar het Lightning-tijdperk is afgelopen, het is tijd voor USB-C. Apple heeft al USB-C op z'n MacBooks en iPads, nu moeten ze ook op hun iPhones komen. Het is maar een kleine stap, maar wel een belangrijke.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Apple MacBooks zijn al op te laden met USB-C, sommige laptops van verschillende andere ook, maar niet alle! Het wordt dus tijd dat de EU verder kijkt dan alleen naar telefoons, en dat ze de wildgroei in laders voor laptops ook aan gaan pakken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-18T12:17:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.