Spoelstra Spreekt: Ze houden je in de gaten

Jacob Spoelstra niet verbaasd ik zei het je

Er komt een landelijke chipplicht voor katten. En ik denk dan direct, zie je wel ze gaan er mee door. Ze zijn begonnen met honden en nu dus ook de katten. Volgens ReCaptcha ben ik geen complotdenker, maar wat is de volgende stap?

We chippen tegenwoordig alles. Bankpasjes, paspoorten, televisies, wasmachines, droogrekken en nu ook katten. Katten moeten worden gechipt omdat ze nogal vaak weglopen en zo zijn ze makkelijker terug te vinden. En zo is het natuurlijk makkelijk om belasting te heffen. Dat is ook precies de reden waarom onze vuilnisbak laatst ook gechipt is.

Afschieten

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Maar katten lopen inderdaad vaak weg. Je ziet die briefjes wel hangen. Hierop staan teksten als: ‘Mimi is al twee dagen niet thuis. Heeft iemand haar gezien?’. Ik zet er dan altijd onder: ‘Ja, en ze zag er erg blij uit nu ze vrij is.’. Het ergste is als de tekst eruit ziet alsof de kat het zelf heeft geschreven: ‘Ik ben al een week niet thuis geweest. Breng jij me naar huis?’. Ik denk dan als je als kat zo’n briefje zelf kan typen, dan kun je ook een taxi bellen.

In Friesland schieten ze zwerfkatten af. Ze hebben er daar veel te veel. De naam ‘zwerfkatten’ klopt natuurlijk niet. Alsof katten van nature in een twee-onder-een-kapwoning horen te wonen met een Ford Focus voor de deur. We houden dieren gewoon gevangen. Ik heb een buurman met een hond en die zei laatst, ‘als ik thuiskom is hij zo blij mij te zien’. Ik vind dat dus logisch, het beest heeft de hele dag zijn plas moeten ophouden. Ik denk dat dit ook de reden is waarom veel mensen een huisdier nemen, zodat er tenminste nog iemand blij is als je thuiskomt.

Allang gechipt

‘Maar’, hoorde ik laatst iemand zeggen, ‘het duurt niet lang voordat wij ook gechipt worden.’ Ik heb nieuws voor je, we zijn allang gechipt. Tenzij je zonder mobiele telefoon en bankpasje leeft. En ik zeg er direct bij: ze houden je in de gaten. Wie? De overheid? Nee, deden ze dit maar. Maar heel veel tech-bedrijven wel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een vraag : Waarom moeten we alles anders doen ? Het enige antwoord wat ik kan bedenken is dat het steeds drukker wordt door het toenemend aantal mensen, gewild en ongewild. Als we hier niet de rem opgooien. Helpt geen lieve digitalisering. Het probleem is een capabel landelijk bestuur die dynamisch genoeg is om in te springen op deze problematiek en ook in Brussel op de rem durft te zetten. Wij zijn binnen de Benelux geografisch groter dan Luxemburg. Wie kan mij dan vertellen waarom we al die jaren dan nog steeds niet in staat zijn om dezelfde welvaart en kwaliteit van Leven te bieden ? Is dit door een stel Idealisten die ons lang maar willen volproppen om he gevoel van een goed zieltje te willen hebben en het niet uitmaakt hoe anderen er onder lijden of is het de sociale controle. Ben bang beide factoren.

Wim, ik denk omdat de reptielbestuurders vanuit hun pizzeria alleen maar bezig zijn met hun pedonetwerk.

Het chippen draait om controle, de (RFID) chip is tenslotte alleen maar een identificatiemiddel. Want kat of de vuilnisbak nummeren gaat om het achterliggende data analyse platform. Zo levert een aanvulling van het aantal kilo's bij de vuilnisbak een beprijzing in vervuiling op. Want de techbedrijven zijn niet het kwaad maar de overheid die de burger als pinautomaat ziet en middels tech zoekende is naar nieuwe belastingen.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-25T10:08:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.