Spoelstra spreekt: Meer of minder vrouwen?

Jacob Spoelstra

Ik hoorde laatst een ict-leverancier zeggen: ‘Onze klanten zijn net vrouwen, ze weten niet wat ze willen maar ze willen het wel nu hebben.’ Ik denk dat dit klopt maar ik denk tevens dat er daarom juist veel meer vrouwelijke klanten moeten komen. Dat zou goed voor de omzet zijn.

Het klopt inderdaad dat vrouwen moeite hebben met winkelen. Je moet namelijk wel weten wat je wil, anders kun je niet winkelen. Maar vrouwen denken daar heel anders over. Ik winkel wel eens met mijn vrouw en dan heeft ze bijvoorbeeld een nieuwe rok nodig. Nou ja, nodig? Het is meer om de serie compleet te maken. Maar dan lopen we een kledingwinkel binnen en dan kijkt ze overal behalve bij de rokken. Waarop ik dan zeg: ‘Hallo, de rokken hangen daar!’ ‘Ja’, zegt ze, ‘maar misschien zit hier ook nog iets leuks tussen.’ Alsof het een speurtochttocht is.

Deze speurtocht zie je ook vaak bij ict-projecten. Men weet van te voren nog niet precies wat men wil en gedurende het traject komen er steeds meer wensen bij. Mannen doen hier in de ict overigens net zo hard aan mee.

Meer dan nodig

Dus om alle projecten niet volledig uit de klauwen te laten lopen, denk ik ook dat er bij ict-leveranciers veel meer vrouwen moeten komen. Vrouwen herkennen problemen veel beter dan mannen en hebben veel meer oog voor detail. Wij mannen zien te veel alleen de grote lijnen. Daarom zijn we ook zo slecht in huishoudelijk werk.

Wij herkennen niet eens wat ‘witte’ was en wat ‘gekleurde’ was is. Vrouwen zien dat precies. Een wit met rode blouse is namelijk ‘gekleurde’ was, maar een rood met witte blouse daarentegen is inderdaad ook ‘gekleurde’ was! Ik zou het dus zelf wel handig vinden om drie wasmanden te hebben. Eentje met ‘witte’ was, eentje met ‘gekleurde’ was en eentje met ‘geen mening’.

Dus ook aan de leverancierskant zijn vrouwen meer dan welkom. Maar hoe krijgen we meer vrouwen in de ict? Moeten we misschien in de ict met een vrouwenquotum komen? Minister Bussemaker heeft gedreigd hier mee te komen als er niet genoeg vrouwen in de top van het bedrijfsleven komen.

Bussemaker weet dat dit werkt, want zo is ze zelf ook in het kabinet terecht gekomen. Voor de ict zou dit ook goed zijn. Voor welke functies we deze vrouwen dan in gaan zetten en wat ze precies moeten kunnen, weten we nog niet, maar we willen ze wel nu hebben!

Dit artikel is eerder verschenen in Computable magazine jaargang 48, nummer 5 van mei 2015.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jacob, ga je dat regelen?

Misschien moeten de mannelijke projectleiders in ICT meer aan het huishouden gaan doen. Dan onderkennen deze mannen ook eerder de problemen.

Probleem opgelost.

Jacob, het kan erger. Mijn vriendin kijkt ook niet bij de rokken als ze er eentje nodig heeft (dat is kennelijk vrouwen eigen), koopt vervolgens een ander kledingstuk en gaat daarna naar de schoenenwinkel voor bijpassende schoenen...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-03T09:33:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.