Spoelstra spreekt: Overleven zonder ICT

Een derde van de bedrijven in Nederland denkt zonder ict niet te kunnen overleven. De andere twee derde gaat het niet overleven. Hoezo denkt twee derde het wel te overleven zonder ict? Waren er in de jaren 20 van de vorige eeuw ook bedrijven die dachten dat ze het zonder stroom zouden redden? Net zoals er nu nog steeds heel veel VVD’ers rondlopen die denken dat we het zonder groene stroom gaan redden.

Hoe kun je wel zonder ict overleven? Mijn kinderen kunnen niet eens een vakantie zonder ict overleven. Geen ict op vakantie is een strafkamp. Ook op hun school bestaat inmiddels het gehele lesmateriaal uit ict-middelen. Ze lopen weliswaar nog steeds met een enorme dikke boekentas maar dat komt omdat als er bij de overheid iets wordt geautomatiseerd, ze ook nog steeds de oude manier van werken in stand houden. Dus naast de laptop hebben ze ook nog steeds stapels zelf gekafte boeken. Zo wordt er op de basisschool ook nog steeds geleerd om te schrijven met een balpen maar dat is eigenlijk alleen nog maar handig als je huisarts wilt worden. En dan hoef je het ook nog niet eens heel goed te kunnen.

Kun je tegenwoordig überhaupt overleven zonder ict? Al in de jaren '70 werd je in het ziekenhuis niet geholpen als je je ponskaartje niet bij je had. O ja, ponskaartje, even voor de jongeren onder de '50, dat is een soort OV-chipkaart maar dan eentje die wel werkte. Als je nu onderweg pech met je auto hebt dan moet je een mobieltje bij je hebben of je moet je benen gaan scheren en als heel lekker wijf langs de kant van de weg gaan staan.

Overtypen

Hoe overleef je als bedrijf zonder ict? Hoe vinden je klanten je? Betalen ze allemaal contant? Een beetje straatkrantverkoper heeft tegenwoordig zelfs een pinapparaat. De accountant accepteert niet dat je een met balpen geschreven jaarverslag bij hem inlevert. Alhoewel hij dat natuurlijk met alle liefde voor 275 euro per uur voor je wil laten overtypen door een stagiair.

Natuurlijk zal er een ondernemer zijn die heel hard gaat lachen als er op een dag iemand per ongeluk het internet uitdoet. En natuurlijk gaat die groenteboer dan heel hard roepen: 'Ah, zie je wel, ik ben nog de enige groenteboer waar je nog gewoon met florijnen kunt betalen.' Maar zodra de stekker er weer in zit zal ook hij zal overstag gaan maar waarschijnlijk is hij dan te laat. Dan moet hij weer gaan solliciteren. Via internet.

Deze column is ook verschenen in Computable Magazine nr. 6

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-22T10:01:00.000Z Jacob Spoelstra