Spoelstra spreekt: Gelukkiger in 2018

Jacob Spoelstra

Waar werden we het afgelopen jaar gelukkig van in de ict? Het ging dit jaar veel over veiligheid en privacy. Terwijl ik dit schrijf, is er gelukkig dit jaar (nog) geen terroristische aanslag geweest in Nederland.

Fingers crossed en afkloppen, zeggen ze altijd, maar dat helpt natuurlijk niet. Weet je wat wel helpt? Een sleepwet. Maar daar zijn we tegen want we willen wel veiligheid maar ook privacy. We willen wel dat anderen gefouilleerd worden op de luchthaven maar ze moeten met hun poten onder onze oksels vandaan blijven.

Er zijn dit jaar ook twee nieuwe iPhones uitgekomen. Of eigenlijk maar één nieuwe, want die andere is nauwelijks veranderd en heeft gewoon een nieuw versienummer gekregen. Dit is voor de blinde Apple-aanhanger genoeg reden om hem aan te schaffen. Zou voor de echte fans van Apple ook handiger en goedkoper zijn als Apple met stickertjes gingen werken. Dan hoeven ze niet een heel toestel te vervangen maar kunnen ze er gewoon een nieuw stickertje op plakken met een nieuw versienummer.

Ook was dit het jaar van de definitieve doorbraak van de cloud. Hoezo, hoor ik je denken, daar is het toch bijna helemaal niet over gegaan? Precies. Het is de nieuwe standaard geworden. Natuurlijk zijn er nog steeds systeembeheerders die maar stug hun servertjes in huis willen houden maar je hebt ook nog steeds mensen die met kerst thuis zelf een varken slachten. Dat hou je altijd.

En Feyenoord is natuurlijk kampioen geworden. Dit heeft niks met ict te maken maar zo vaak worden ze nu ook weer niet kampioen, dus één keer in de twintig jaar mag dat hier heus wel een keer vermeld worden. Overigens is de kans dat Feyenoord volgend jaar weer kampioen wordt ongeveer net zo groot als de kans dat er volgend jaar wél een ict-project bij de overheid slaagt. Maar zoals een collega van mij en fanatiek supporter van Feyenoord altijd zegt: ‘Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol’. Misschien geldt dat ook wel voor ict’ers bij de overheid.

Voor volgend jaar voorspel ik dat ontwikkelingen op het gebied van big data, robots en kunstmatige intelligentie nog sneller zullen gaan en dat er tevens nog steeds bedrijven zullen zijn die Windows XP gebruiken. Ook dat hou je altijd. Bij een marathon heb je ook deelnemers die het in twee uur negen minuten lopen en mensen die het tempo van de wandelvierdaagse aanhouden. Vraag is: waar word je gelukkiger van? Ik wens jou in elk geval een gelukkig en vooral veilig 2018 (met of zonder sleepwet).

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-19T10:21:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.