Spoelstra spreekt: Boot gemist

Dit artikel delen:

Mijn dochter moest voor haar werkstuk over Napoleon verplicht minimaal een boek uit de bibliotheek gebruiken. In de bibliotheek was slechts één dun boekje voor kinderen over Napoleon te krijgen. Waarop de bibliothecaresse zei: 'Maar op internet is heel veel over hem te vinden.' Alsof de Renault-dealer tegen je zegt: 'Als je echt lekker wilt rijden, zou ik een Mercedes nemen'. Ze zei dus eigenlijk: 'Wij hebben de boot gemist, we zijn overbodig.'

Nu wordt de bibliotheek zwaar gesubsidieerd maar dit geldt niet voor bijvoorbeeld winkelketens die bij bosjes failliet gaan. Ze geven allemaal internet de schuld maar het is hun eigen schuld. Zij zijn niet meegegaan met de nieuwe ontwikkelingen.

Je kunt wel blijven doen alsof het 1983 is maar als je in 1983 een mobiele telefoon had dan was je de president van de Verenigde Staten. Het is nu 2019 en of je nu wilt of niet je moet mee met alle veranderingen want je buurman doet het ook. Je kunt wel zeggen dat je niet in een app-groep wilt en alle informatie via de post wilt ontvangen maar als je er vervolgens achter komt dat je steeds achter loopt met je informatie, ga je toch deelnemen.

Geen optie

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Niet meegaan met je tijd is geen optie. Je kunt wel denken, ik doe niet mee met die hele blockchain maar dan mis je heel veel. Ik weet ook niet zo snel wat je dan mist maar zodra ik het weet, koop ik ook een blockchain.

Je moet overigens ook weer niet te snel aanhaken want vooroplopen blijkt niet altijd een goed idee. Net als met mode. Als je te vroeg hippe kleren aantrekt denkt iedereen dat carnaval begonnen is. Zo is je broekpijpen op standje hoogwater weer in. Dit had je twee jaar geleden niet moeten doen want dan had je er als clown Bassie mooi voor lul bijgelopen.

Hoogwaterbroek

Dus wanneer moet je aanhaken met ontwikkelingen zoals blockchain of kunstmatige intelligentie? Ik zeg, hou een leraar van de middelbare school in de gaten, je hebt er altijd wel eentje in je omgeving. Zodra je hem trots hoort vertellen over artificiële intelligentie dan weet je, het wordt tijd om aan te haken voor ik de boot mis.  

Overigens loop ik volgens mijn oudste dochter nog steeds voor lul met mijn hoogwaterbroek. Ik zeg: 'Hoezo, het is toch in?' Waarop zij reageert: 'Ja, maar jij niet. Jij bent 50, jij raakt niet meer in.'

(Deze column verscheen eerder in Computable Magazine nummer 3 2019.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-01T11:05:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.