Spoelstra spreekt: Buiten schot

Er moet iets gebeuren want het gaat niet goed met de CO2-uitstoot in Nederland. En iedereen gaat hier de pijn van voelen volgens het rapport dat oud-minister Remkes onlangs presenteerde. Gaat iedereen hier dan iets van voelen? Ik hoor bitter weinig over de ict-sector.

We blijven voorlopig behoorlijk buiten schot. Heel Nederland wordt bebouwde kom waar we 50 gaan rijden en geen koeien, kippen en varkens meer mogen stallen. Maar uiteraard hebben we binnen deze bebouwde kom wel een goede internetverbinding nodig.

Het milieu blijft een lastig onderwerp. Ik vind het ook heel belangrijk maar ik doe er ook bitter weinig aan. Ik ben laatst wel mee geweest met de klas van mijn jongste dochter met Boomplantdag. We hebben samen met een aantal ouders en de hele klas allemaal boompjes geplant in het bos. Allemaal voor het klimaat en het milieu. Maar ja, de andere kant is, we hebben thuis ook een houtkachel. Dus ik ben ook weer met een aanhanger vol met hout teruggereden. Toen ik daar in het bos stond dacht ik: ‘Nu we hier toch zijn…’ en ik heb twintig handjes tot mijn beschikking... Sterker nog, de meester en de twee andere vaders die mee waren hebben ook alle drie een houtkachel, dus we waren blij dat we vier aanhangers hadden meegenomen. We hebben inmiddels voor volgend jaar alweer drie extra boomplantdagen ingepland.

Belangrijk

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

We vinden het milieu met z’n allen heel belangrijk maar we willen er niets voor laten. We zullen nooit minder ict gaan gebruiken omdat dit goed voor het milieu zou zijn. Sterker nog, we sluiten steeds meer apparaten aan op een stekker. Dit is niet erg als de stroom groen is, maar in de meeste gevallen is de stroom zo zwart als de kolen waarmee het opgewekt is. Als Google een nieuw datacenter in Noord-Groningen opent, staan we allemaal te juichen, maar dat we daardoor de complete Noordzee moeten volbouwen met windmolens vergeten we dan maar even.

Toen onze kinderen klein waren kregen ze van ons schermtijd. Ze mochten thuis maximaal drie kwartier per dag achter een schermpje zitten. Deze schermtijd gold overigens niet voor papa en mama. Die mochten gewoon doorkijken tot ze vierkante oogjes hadden. En zo gaat het zo vaak, de ander moet iets doen. De maatregelen gelden vooral voor andere mensen terwijl jij al vleesetend zit te appen in je auto met 140 kilometer per uur.

Deze column is ook gepubliceerd in Computable Magazine 2019/#6

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Veel mensen gebruiken ICT om thuis te werken. Dus dat is een enorme winst voor het milieu. Helaas wordt dat weer teniet gedaan door al die ICT-ers die elke dag vele kilometers moeten reizen voor hun baan. En dat doen ze allemaal in hun leaseauto.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-27T10:31:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.