Spoelstra spreekt: Stekker eruit

Jacob Spoelstra

Kunnen we zonder onze boeren? Dit was een vraag die de boeren ons stelden tijdens de protesten dit jaar. Het was volgens henzelf één van hun beste argumenten. ‘Als wij er niet zijn, wie zorgt er dan voor jullie eten?’, riepen ze heel hard vanaf het Malieveld. Het eerste wat ik dacht was: Nou dat valt wel mee want volgens mij is er dit jaar een familie in het Drentse Ruinerwold geweest die heeft bewezen dat je met een klein moestuintje en een flinke kelder een heel eind komt.

Kunnen we zonder internet? Dat vind ik een veel betere vraag. Tijdens de protesten in Iran dit jaar trok de regering om de protesten te onderdrukken de stekker uit het internet. Binnen een week leek het weer rustig in het land.

Ik wist trouwens niet eens dat een land zo maar de stekker uit het internet kan trekken. Waar zit die stekker? En wie heeft hier allemaal toegang tot? President Trump heeft een knop waar hij een atoombom mee kan afschieten maar die stekker van het internet lijk me ook behoorlijk wat macht.

Uit de lucht

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Thuis werkt dat ook zo. Mijn kinderen zijn te oud om voor straf op de trap te zitten dus de zwaarste straf die we ze kunnen geven is dat ik wifi uit de lucht haal. Natuurlijk niet letterlijk. Ik verander het wachtwoord want anders kan ik zelf niet meer internetten. Het werkt heel goed.

Hoe afhankelijk zijn we van internet dat we blijkbaar stoppen met demonstreren als we geen internet hebben? Waar stoppen we nog meer mee als we geen internet hebben? Werken? Leven? Deze vraag is vast ook gesteld toen men overal stroomnetwerken ging aanleggen. ‘En wat als de stroom er nu uitligt? Dan kun je niks meer. Zit je dan in het donker. Ik bewaar voor de zekerheid maar even een jerrycan met benzine’. De stroom ligt er bijna nooit meer uit. Internet eigenlijk ook nog amper.

Zwarte-Pietendiscussie

Ik vraag me af of regeringen wel beseffen wat voor middel ze met die stekker in handen hebben. Als ik Rutte zou zijn zou ik bijvoorbeeld zeggen: ‘En nu allemaal kappen met die Zwarte-Pietendiscussie, gewoon honderd gaan rijden met z’n allen en doe in het vervolg een beetje aardig tegen elkaar. Anders trek ik de stekker eruit!’.

Misschien is het maar beter dat je mij de stekker niet in handen geeft.

(Dit artikel verscheen eerder in Computable-magazine #01/2020.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-31T11:20:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.