Spoelstra spreekt: Hoorbaar

We hebben al de bril als device gehad, toen kwam het horloge maar het nieuwe device zit in je oren. Slimme draadloze oortjes wel te verstaan. Ik snap dat wel want oortjes zijn hip. Een bril niet. Een bril koop je bij de Specsavers bij een man met een blouse en spencer.

Dit was ook het grootste probleem van de Google Glass, even los van het feit dat je er eigenlijk helemaal niks mee kon, behalve doorheen kijken. Een zonnebril is wel hip, maar een zonnebril als device lijkt me niet zo handig. Een horloge is ook niet hip, die moet gewoon mooi zijn met heel veel radartjes en wijzertjes. En het moet dus zeker niet lijken op zo’n jarentachtig-Casio-model.

Revolutie

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar de nieuwe oortjes zijn wel hip. Je verandert ook als je ze in hebt. Je voelt je direct een bodyguard van de president van Verenigde Staten. Je ziet de rest ook jaloers kijken en denken: hij hoort iets wat wij niet mogen horen, wat zou er aan de hand zijn? De oortjes zien er ook steeds hipper uit. Al vind ik die Airpods van Apple er toch een beetje raar uitzien. Het lijkt toch een beetje alsof er stokjes uit je oren groeien. Stokjes waar je overigens een fortuin voor betaalt. Dat is namelijk één van de sterke punten van Apple.

De oortjes gaan veel meer worden dan alleen het versterken van geluid. Volgens kenners zouden oortjes op lange termijn weleens een heuse revolutie kunnen ontketenen. Dit zijn overigens dezelfde kenners die de revolutie met de Google Glass en de smartwatches voorspelden. En ik weet, terwijl ik dit cynisch opschrijf, dat ik over tien jaar met deze column om de oren wordt geslagen, maar voor nu heb ik gelijk.

Hearables

Met de oortjes gaat het anders verlopen. In combinatie met bijvoorbeeld slimme speakers of met je smartphone, gaan de oortjes steeds slimmer worden. Ze heten inmiddels al geen oortjes meer maar ‘hearables’. Dat klinkt als een televisieserie uit de jaren negentig. Er is ook niet eens een Nederlands woord voor.

Maar je weet, als iets een eigen naam krijgt, dan moet je opletten, dan weet je dat je op een dag aan je kind vraagt: ‘Zijn dit jouw oortjes?’. En dat je kind dan terugzegt: ‘Oortjes? Dat zijn hearables!’ En voor je het weet, loop je zelf voor lul met van die stokjes uit je oren.

Dit artikel is verschenen in Computable Magazine #2 2020.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zie de fout al...….
de naam…….
moet 'intelligente' voor……
wie wil er nou dom zijn ?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-06T11:49:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.