Spoelstra Spreekt: Het nieuwe normaal

Jacob Spoelstra

ls we nu al één ding van de coronacrisis hebben geleerd is dat we dankzij ict prima op afstand kunnen functioneren maar dat als we alleen alles op afstand doen, de hele economie in elkaar klapt. Ict doet alleen het noodzakelijke. Het leuke waar we graag geld voor uitgeven is eruit geautomatiseerd. Grote vraag is dus: gaan we straks weer voor het leuke of toch het efficiënte?

Wat gaat het nieuwe normaal worden? Gaan we bijvoorbeeld weer gewoon handen schudden of gaan we in het vervolg elkaar een elleboog geven. Dezelfde elleboog waar ik overigens net keihard in heb zitten hoesten. 

Ik hoop wel dat het schone winkelwagentje, dat ik nu bij de Albert Heijn netjes krijg aangereikt, blijft. Waarom hebben ze die service sowieso niet eerder gedaan en moest ik altijd genoegen nemen met een smerig karretje waar iemand voor mij net met zijn pishanden aan heeft gezeten?

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Toch denk ik dat we redelijk snel weer in ons oude patroon gaan vallen. Je zag het toen de Ikea de deuren weer opende. Het leek wel een pretpark, zo lang waren de rijen. Ergens voor in de rij staan is natuurlijk altijd een beetje sneu. Al sta je in de rij voor de nieuwste supersonische iPhone, je voelt je toch een beetje een zielig mannetje dat tijd over heeft en de verkeerde keuzes maakt. 

Dus qua ict en het nieuwe werken zullen we ook wel weer terugvallen op onze oude gewoontes. Zo gaan we straks gewoon weer fysiek vergaderen. Eerst nog met anderhalve meter en een spatscherm ertussen maar daarna gewoon weer met z’n allen aan een lange tafel en trage Trudie maakt de notulen. We willen nu eenmaal fysiek contact houden, ook al duurt een vergadering daardoor drie keer zo lang. 

Korter

Want daar zijn we inmiddels ook achter gekomen. Dat online vergaderen duurt veel korter, even los van de reistijd. Een leuke opmerking maken of afdwalen naar niet ter zake doende onderwerpen is online gewoon minder leuk. Komt ook omdat er soms wat vertraging of storing op de lijn zit en dat is niet erg bevorderlijk voor de timing. Dan moet je je flauwe grapje weer herhalen. Dat is voor niemand leuk. 

Maar misschien heb ik het mis en gaat het nieuwe normaal worden dat we alles online gaan doen. Lekker efficiënt. Dan maar geen leuke opmerkingen. Gaat wel ten koste gaat van de economie. Alsof dat zo leuk is.

Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine #3 2020.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fysieke vergaderingen 3x zo lang?! Ik zou willen dat de virtuele vergaderingen maar 1/3 van de tijd van zo'n fysieke vergadering duurden.
En dan graag minder ervan (het zijn er nu opeen 3x zo veel).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-29T09:42:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.