Spoelstra Spreekt: Gescheld

Jacob Spoelstra

We schelden vaak op ict alsof het een persoon is. Behalve thuis, dan heeft papa het gedaan. Van alles wat er mis gaat in huis met laptops, verbindingen of apps, is papa de schuldige. Niet Ziggo maar papa is de provider.

We streamen met z’n vieren tegelijk vier verschillende series waarbij de beeldkwaliteit zo hoog is dat je de neusharen van de acteurs ziet zitten. Er hoeft vervolgens maar één keer een hikje in verbinding te zitten en het is direct: ‘Papa, de wifi is ruk!’. 

Ook voor mijn thuiswerkende vrouw ben ik de helpdesk voor problemen die met vijf seconde wachten ook opgelost zouden zijn. ‘Waarom doet mijn camera het niet?’, roept ze dan tegen mij. En als ik dan vervolgens snel even de webcambeschermer wegschuif, wordt ze boos omdat ik vol in beeld ben bij de online-vergadering van haar werk. Gelukkig stond de microfoon aan en kwam mijn aanwezigheid in het beeld niet helemaal als een verrassing.

Oude man

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Niet alleen thuis raakt het geduld op. Ook op de werkvloer hoor je boze mensen die roepen: ‘Waarom synchroniseren de agenda’s van Google en Microsoft niet? Moet ik dus weer apart een andere app downloaden waarin dat allemaal wel mogelijk is.’

En natuurlijk ben ik dan weer een oude man als ik zeg dat we nog geen twintig jaar geleden een secretaresse nodig hadden waar je je agenda in moest leveren zodat zij een afspraak voor ons kon maken. Als er iemand van buiten de organisatie bij betrokken was, dan kon het dankzij trage Trudy wel een week duren voordat er een datum geprikt was.

Genieten

Wordt het niet eens tijd dat we iets meer genieten van de dingen die we nu wél kunnen? Want waarom hoor ik nog steeds mensen zuchten als ze een pincode in moeten toetsen omdat je bankpasje nu eenmaal om de zoveel transacties, voor jouw eigen veiligheid, een pincode wil? Waarom zie ik mijn buurman nooit huppelen in zijn tuin terwijl hij roept: ‘Mijn gras wordt gemaaid door een robot!’?

We raken te snel gewend aan nieuwe mogelijkheden waardoor we er niet meer van genieten. Je wifi is niet traag, het heeft gewoon af en toe even rust nodig. Misschien synchroniseren agenda’s niet om dat jij het al druk genoeg hebt. Geniet eens wat meer van ict door het bijvoorbeeld af en toe eens uit te zetten. Sterker nog, raak het maar een tijdje niet aan. Het gaat vanzelf uit.

Deze column verscheen ook in Computable-magazine #02/2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-12T11:29:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.