Spoelstra Spreekt: Hoge verwachtingen

Jacob Spoelstra

Ik heb van de week voor het eerst in een volledig elektrische auto gereden. Het doet er niet toe welk merk het was maar het was een Tesla.

Ik weet dat ik tamelijk laat ben met deze eerste keer. Ik heb ook nog nooit op een elektrische fiets gezeten. Ik word wel voortdurend voorbijgefietst door mensen op een elektrische fiets. Superfrustrerend als een echtpaar van 85 jaar je voorbijfietst en je dan vervolgens ook nog aankijkt met een gezicht van ‘Nou even doortrappen, vriend. Je houdt de hele boel op’.

Het viel me op toen ik zittend in de elektrische auto, die grotendeels zelfrijdend was en vol zat met allerlei hoogstaande technische snufjes, heel even een ‘wow’-gevoel had. Maar dit gevoel duurde maar heel even. Na een paar minuten was ik eraan gewend en dacht ik al ‘wat jammer dat de auto niet automatisch de richtingaanwijzer aandoet als ik naar links kijk’.

Terwijl ik nieuwe opties ervoer die ik nog nooit eerder in mijn leven had ervaren, was ik al ontevreden over opties die nog niet eens bestaan. Onze verbazing over nieuwe mogelijkheden wordt steeds kleiner. Dit gaat steeds erger worden. Over een tijdje vraag je je af waarom je jezelf nog aan iemand moet voorstellen. Heb je dan geen contactlenzen met gezichtsherkenning?

Erp-systeem

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Geen wonder dat er zo veel ontevredenheid bij gebruikers van erp-systemen bestaat. Je komt met je zelfrijdende auto, die je met je wenkbrauwen kunt bedienen, naar de zaak en vevolgens wil je een extra veldje in je systeem en de leverancier gaat ineens heel moeilijk kijken.

Vroeger, toen ik nog niet voorbijgefietst werd door bejaarden, had je dit met Excel. Alles wat je met Excel kon, wilde je ook in je erp-systeem. Nu zie je auto’s op Mars rijden die alles scannen, meten en meteen rapporteren aan mensen die miljoenen kilometers verderop zitten en jij krijgt niet eens een fatsoenlijk lijstje uit dat flutsysteem.

Ict-leveranciers moeten dus nog meer aan verwachtingsmanagement doen. De gebruikers nog meer voorbereiden dat het nieuwe systeem niet de wereld gaat veranderen, het niet het ei van Columbus is en dan eigenlijk ook nog eens veel te duur, te traag en zo stug als een bejaarde op een gewone fiets. Maar hé, als je het niet wilt dan doe je toch lekker alles in Excel!

Dit artikel verscheen in Computable-magazine #03/2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-04T09:46:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.