Moderne armoede

Op een dag moest ik twee keer vragen of er een kassa extra open kon. In eerste instantie in de supermarkt, met een overvolle boodschappenwagen, daarna in een doe-het-zelfzaak vlak voor sluitingstijd, waar drie vakantiemedewerkers bij de kassa stonden te kletsen en maar één dame de kassa bediende.

Echt kwaad werd ik pas toen ik terug moest naar een computerzaak. Computerelektronica gaat of in de eerste week kapot of nooit meer. Voor de uitbreiding van het computernetwerk in huis begaf ik me naar de bovenverdieping van een computerzaak om een extra hub te kopen. Thuis aangekomen werkte die niet en ik ging direct terug naar de winkel om hem te ruilen. Na enige minuten wachten vertelde dezelfde verkoper dat ik eerst naar de serviceafdeling moest voor een inruilbon. Daar stond een lange rij wachtenden. Weer terug naar de verkoper, hij zou ervoor zorgen dat ik voorrang kreeg om in het bezit te komen van een omruilbon. Vervolgens weer terug naar servicedesk, geen voorrang. Weer terug naar de verkoper met de woorden 'ik wil alleen maar ruilen of mijn geld terug'. Nee, dat kon niet, want de procedure was... Later vroeg ik mij af waarom ik zo kwaad was geworden. Niet omdat in Nederlandse winkels de klant soms wordt behandeld als stoorzender in plaats van koning. De echte reden was dat het extra heen en weer rijden en wachten mij bijna een uur kostte. Dat irriteerde me.
Tijd is blijkbaar waardevoller geworden. Je accepteert geen lange rijen of trage dienstverlening meer. Als je bepaalde informatie wilt hebben dan kun je dat snel op het internet vinden. Of als je iemand wilt spreken dan probeer je die persoon mobiel te bereiken. Nieuwe technologie blijkt vaak succesvol te zijn omdat het aan een nieuwe behoefte voldoet; beter met tijd omgaan. Tien jaar geleden wist niemand dat internet en gsm zo snel een succes zouden worden. Regelmatig hoor ik collega's in Zweden vertellen dat men vijftien jaar geleden bij het ontwerpen van gsm dacht dat misschien een paar telefoontjes direct van gsm naar gsm zouden gaan; het was toch erg duur. Het hele ontwerp was eigenlijk bedoeld om met een mobiele telefoon te bellen naar een vast toestel. Maar nu gsm zo'n groot succes is, zit die andere partij niet meer naast dat vaste toestel te wachten. Zo worden ook wap (wireless application protocol) en mms (mobile multimedia system, opvolger van sms) een groot succes. Ik denk dan aan 'always-on' chatten met wap tot en met het zenden van fotootjes op postzegelformaat door middel van mms. Daar ontwerpen wij de netwerken voor. De technische consequentie hiervan is wel dat iedereen een ip-nummer nodig heeft, ofwel dat IP-v6 hard nodig is. Maar de commerciële consequenties zijn natuurlijk veel groter. Er moeten nieuwe applicaties komen die goed met korte teksten kunnen omgaan zodat iedereen die snel, altijd en overal kan gebruiken. Want als efficiënt tijdgebruik belangrijker wordt, wil je ook efficiënt de gewenste informatie ontvangen.
En tijd wordt belangrijker. In de Zweedse context noem ik het de bestrijding van de moderne armoede. Moderne armoede is niet het gebrek aan geld, maar het gebrek aan tijd. In Zweden heeft men een hoog welvaartsniveau, maar beide echtgenoten moeten hier wel voor werken. Zo hebben onze buren aan beide zijden ieder een of twee grote Volvo's voor de deur staan en een boot in de jachthaven liggen. De een heeft ook nog een grote caravan en de andere een zomerhuisje. De consequentie is dat beide buurvrouwen, ondanks de kinderen, fulltime werken. De Zweedse maatschappij is daarop ingericht. Winkels zijn iedere dag open, ook op de zondag. Je krijgt op het werk en op school een warme maaltijd als lunch. Omdat beide echtgenoten een auto hebben kunnen ze op weg van en naar het werk ook de kinderen van en naar school of crèche brengen. En in het ruimste land van Europa staat zodoende iedereen fors in de file. Om zoveel mogelijk van de vier mooie maanden rond mid-zomer te genieten, staan ze bovendien vrijdag- en zondagmiddag in de file om de stad in en uit te komen, en zaterdagochtend en zondag liggen ze met de boot in een file in de vaargeul om tussen de rotsen door van en naar open water te laveren.
Het gevolg van een geleidelijk hogere levensstandaard wordt een groter gebrek aan tijd. Op zo'n moment pak je iedere nieuwe technologie-oplossing waarmee je tijdsarmoede kunt aanpakken, op. Zodoende worden mobiele internet-applicaties die in deze behoefte voldoen langzaamaan een groot succes.
 
Egbert-jan.sol@ericsson.com, vice president Technology Ericsson Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-31T00:00:00.000Z Egbert-Jan Sol
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.