Spoelstra spreekt: Bezuinigen? Meer ICT-budget!

Jacob Spoelstra

De laatste tijd hoor ik net iets te vaak: we moeten bezuinigen dus we kunnen minder uitgeven aan ict. Alsof je een boer bent die zijn trekker weg bezuinigt en weer met de zeis gaat maaien. Hoe kun je nou ict wegbezuinigen? Je bent toch niet voor de lol gaan automatiseren? Je hebt toch geen erp-systeem aangeschaft omdat je allergisch bent voor kladblokken?

Bezuinigen, dat zou goed nieuws voor de ict-industrie moeten zijn. Je gaat er namelijk veel efficiënter door werken. Een van de effecten van efficiënter werken is dat je minder medewerkers nodig hebt. Sterker nog, als je nieuwe automatiseringsproject niet tot gevolg heeft dat er iemand niks meer te doen heeft, dan heeft het project net zo veel rendement opgeleverd als een windmolen zonder subsidie.

Andere werk

Het is daarom ook geen wonder dat het verhogen van het ict-budget in veel gevallen nog minder populair is dan bezuinigen. Vraag daarom ook nooit aan de persoon die de facturen handmatig in het financiële systeem zet wat hij van digitale facturering vindt, want dat is hetzelfde als je aan de brugwachter vraagt wat hij van een aquaduct vindt. In beide gevallen zullen ze zeggen: dat vind ik niks. Tenzij ze denken: mooi, kom ik eindelijk eens toe aan mijn andere werk.

Maar wil je bezuinigen, gooi dan het ict-budget omhoog. En als ik het heb over bezuinigen met behulp van ict, dan heb ik het niet over zoals ze dat bij de gemeente doen: een iPad aanschaffen in de hoop dat je gaat bezuinigen op het printpapier.

Grote rat

Nee, ik bedoel zoals bijvoorbeeld de banken het hebben gedaan. Kantoren sluiten en laat via internet je klanten jouw werk doen. En als je net zo’n grote rat wilt zijn als je bank, laat je je klanten er nog voor betalen ook.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoezo? Op IT kan je juist heel goed bezuinigen.
Testen levert toch niets op dus dat hoeft niet meer.
Helpdesk zit toch maar de helft van de tijd niets te doen dus weg ermee.
En scholing kan net zo goed thuis gedaan worden met een online cursus.
Helemaal goed zo!

Goh... ik ben het zomaar helemaal met je eens. En je hebt dit keer niet eens geprobeerd grappig te zijn!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-25T10:02:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.