Spoelstra spreekt: Te weinig zwarte pieten in ICT

Jacob Spoelstra

Voor je boos gaat worden, ik wil niet de discussie van wel of geen zwarte piet overdoen. Voorheen was ik een groot voorstander van zwarte piet. Totdat ik vorige week op de radio een voorstander van zwarte piet letterlijk hoorde zeggen: ‘Waarom laten die tegenstanders van zwarte piet ons niet met rust, wij laten hun moskeeën toch ook met rust?’ Dus nu ben ik tegen.

Het is ook nutteloos om de discussie elk jaar weer te voeren, want met één Sinterklaasjournaal kun je er van af zijn. Diewertje Blok hoeft alleen maar te zeggen: ‘Er is grote paniek onder de pieten op de boot van Sinterklaas want de schmink is op!’ En je bent van de hele discussie af.

Allochtonen in ict

Overigens gaat deze column ook niet over het feit dat er te weinig allochtonen in de ict zitten. Dat is wel zo, maar allochtonen zijn natuurlijk geen zwarte pieten. Zwarte piet is namelijk geen allochtoon maar gewoon een buitenlander. Met te weinig zwarte pieten bedoel ik ook niet te weinig knechten. Zwarte piet is namelijk ook geen knecht, want anders was hij wel een vrouw geweest.

Met te weinig zwarte pieten in de ict bedoel ik deskundige mensen die voor een paar pepernoten vrolijk hun werk doen. Die langs komen op de datum die we hebben afgesproken. Die ook weer op de afgesproken datum vertrokken zijn en niet veel langer bezig zijn dan vooraf aangegeven. Die niet komen aanzetten met cadeautjes die mooi verpakt zijn. Dat als je ze uitpakt er iets in zit waar je helemaal niet om hebt gevraagd en blijkt er ook nog eens een jarenlang onderhoudscontract aan vast te zitten.

Zoals afgesproken

Nee, alleen die cadeautjes die op het verlanglijstje staan, worden gebracht. En op 6 december zijn de pieten, zoals afgesproken, weer vertrokken. Daar kunnen we in de ict nog iets van leren. Wie de schoen past…, die zette hem.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Jacob,

Als ik je goed begrijp breek je hier een lans voor het uitbesteden van werk aan laag betaalde buitenlanders? Vervolgens verlang je blijkbaar ook nog van die laag betaalde buitenlanders dat ze op tijd en vakkundig het werk afleveren......
Ten minste dat kun je afleiden uit je stelling dat er te weinig zwarte pieten in de ict zijn (en zwarte pieten zijn geen allochtonen maar buitenlanders, toch?)
Nou, bedankt voor dit stukje, ik vond het verhelderend te weten hoe jij over deze materie denkt. Verder ben ik zeer benieuwd naar de reacties.

Dit is dan wel de betere pepernoot van je!

Als zaakvoerder van een booming cloud bedrijf ga ik volledig mee. Het heeft niets met de omhulsel van de persoon (kleur,geaardheid, geloof zelfs terzijde latend) te maken dan wel met de spirit. Ideale zwarte pIeTen denken in belang van hun klant. Ze kunnen in een zo kort mogelijke tijd de noden van de klant begrijpen en hiertegenover werk zetten dat binnen de deadline gehaald wordt en dat voor de eindklant IeTs opbrengt. Dan zal deze reklame maken en zorgen dat sinterklaas zijn pIeTen kan betalen. Coaching is a way life zou ik zeggen. Gelukkig lopen in mijn bedrijf vershillende zwarte pIeTen. Ze mogen hun schoen ook volgend jaar zetten.....

Eigenlijk moeten er meer vrouwen in de ICT werken.

Het enige wat ik van zwarte piet kreeg was pepernoten waarvan de kwaliteit ook niet altijd even goed was. Verder zijn zwarte pieten chaotisch, zijn ze altijd de belangrijkste dingen kwijt en altijd te laat. De kadootjes komen volgens mij van Sinterklaas. Mijn kinderen krijgen overigens lang niet alle kadootjes waar ze om gevraagd hebben. Waarschijnijk is Sinterklaas vroeger accountmanager geweest.
Volgens mij zijn er in de ICT meer dan genoeg zwarte pieten (geschminkte dus..)

Het is zo jammer, om even in de trant van Danny hier mee te gaan.... dat het nog steeds zo is dat IT als materie, de wetmatigheden en hoe je er mee om dient te gaan, nog steeds niet in het eerste hoofdstuk staat van elke IT cursus die je maar verzinnen kunt.

Had dat er namelijk in gestaan, dan had je nu dus deze stelling niet gehad en had elke IT en Non IT professional helemaal geweten en begrepen waar het nu echt om draait.

Maar tja, ik ben geen zwarte piet, doe er wel gezellig aan mee, mijn kleine van negen ook nog gezellig, ze gelooft er wel niet in maar vind het zo beregezellig....

Mochten er nou nog wat topmanagers en CEO's deze column mee lezen, dan leest u over de metafoor van de wetmatigheid die vooral in IT op gaat.

'If you pay with peanuts, you'll get monkeys'.

Ik hoop dat u begrijpt wat de waarde van een monkey is die u zo graag voor een paar nootjes of een banaantje in huis wil halen. Dat gaat namelijk ook op voor meer dan 85% van alle HR en recruitment professionals. Goed gebekte aapjes die er niets van begrijpen maar u als CEO of Non IT manager ten dienste denken te kunnen staan.

Misschien dat de zin en rede eens door gaat dringen in boardroom en aan de MT tafel hoe groot uw schade en verlies uiteindelijk is.

Iets wat je met IT juist zou moeten willen voorkomen. Maar tja, u kent die wetmatigheden niet, en ik hoef die rekeningen te betalen. Zo eenvoudig is het dan ook wel weer.

Happy Hunting....

Beste Jacob, ga zo door. Ik geniet van je artikelen. Zwarte piet (zonder "golden earrings").

*zucht*

Is er al iemand die vindt dat Pipo de clown ook niet meer kan omdat die mis-schiet-indiaan stigmatiserend is?

@Ewout,

misschien Willem Tell er ook bij betrekken:

werd ook onderdrukt,
was misschien wel een terrorist en
hij had zeker ook al een pijl en boog

net zo als die indiaan die je noemt....

en dat was al in het pre-ICT internetloze tijdperk.

Had toch echt wel de indruk dat het 'zwarte pieten' een veelgebruikt ritueel was na het opleveren van weer een mislukt IT project.

Overigens zijn de originele zwarte pieten van Sinterklaas van origine vrijgekochte kindslaven die van de beste man scholing en andere hulp kregen en uit dankbaarheid hem hielpen. En dat in de tijd dat een zwarte slaaf thuis als een soort dure sportwagen gelde omdat ze immers niet als mensen maar als werkeenheden (FTE?) beschouwd werden.
Dankzij de vooroordelen destijds is die boodschap helaas op de achtergrond verdrongen voor een beeld waar men nu nog moeite mee heeft. Dan is het ook belangrijk om juist de originele duiding toe te passen die tot de dag op vandaag de tand des tijds kan doorstaan.

Wat IT geldt is het dan eigenlijk ook hetzelfde. Minder opgeklopte lucht en vooroordelen misbruiken om eigen agenda's te dienen.

"Zwarte piet is namelijk ook geen knecht, want anders was hij wel een vrouw geweest."

Wauw, erg respectvol

Er is mogelijk een link tussen Sinterklaas en de nog oudere Germaanse Wodan. De Zwarte Pieten (in den beginne waren er slechts 2) zijn mogelijk een verpersoonlijking van de 2 raven die samen met Wodan door de lucht vlogen. Wodan op een paard met acht benen. Deze raven zaten op de schoorstenen en luisterden naar wat de kleine kindertjes zeiden en deden en als ze lief bleken te zijn dan kregen ze van Wodan lekkers. Dit alles ten tijde van de oude Germanen rond 6 december. Aan de Middellandse Zee werden in een ver verleden de botten van de Sint Nicolaas (geen blanke) per boot vervoerd vanuit Turkije naar Italië. Dat gebeurde ergens in Mei. Deze heer had veel goeds gedaan en leek wel iets op hetgeen Wodan deed. Aangezien men hier ondank de verkerkelijking weigerde de aanwezige Heidense feesten af te schaffen heeft de kerk deze in zich opgenomen en gevoegd aan eigen gebeurtenissen. Zie ook Kerstmis met kerstboom, zie Pasen met paashaas et cetera. Dus als het inderdaad zo is dat oorspronkelijk de raven van Wodan werden uitgebeeld dan heeft e.e.a. helemaal niets met racisme te maken. In het andere geval, vind ik dat het plezier van de kinderen voorop staat en dat er iets moois uit is ontstaan. Willen we kinderen hun feestje bederven omdat de oorsprong heel misschien niet "correct" (b)lijkt te zijn conform onze huidige maatstaven? Ik vind van niet. :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-06T09:38:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.