Spoelstra spreekt: Geld genoeg in 2014

Ik kreeg een poosje terug een Whatsapp-berichtje van mijn vrouw met daarin een fotootje van een nieuwe, dure jas die ergens in de etalage hing. Daaronder had ze gezet: ‘Als ik genoeg geld had, dan had ik deze nu gehad.’ Dus ik heb haar maar Whatsapp-berichtje teruggestuurd met daarin een foto van Yolanthe Sneijder-Cabau met daaronder de tekst ‘Als ik genoeg geld had, dan ik deze nu gehad.’

Af en toe is een crisis goed. Je gaat nadenken over hoe je je geld efficiënter kan uitgeven. De afgelopen jaren hebben bedrijven drie keer nagedacht of ze ict-middelen gingen aanschaffen of niet. En dat is goed. In 2014 gaat de economie aantrekken. Tenminste dat denk ik, en menig topeconoom ook.

Hetzelfde niveau

Topeconomen en ik denken vaak hetzelfde. Mijn voorspellingen voor 2008 waren ook precies hetzelfde als de voorspellingen van de meeste topeconomen toentertijd. Goed, die hadden het ook bijna allemaal mis, maar toch, we zitten op hetzelfde niveau.

Maar wat gaat er gebeuren als we straks weer veel te veel geld hebben? De zzp’ers staan al te trappelen op de bank en verheugen zich nu al op hun nieuwe tarieven, de erp-leveranciers hebben de dozen met pakketten al klaar staan en de adviesbureaus stoffen alvast wat oude projectenplannen af om ze zo weer te kunnen gebruiken.

Van mij aannemen

Ik hoop dat we iets geleerd hebben en dat we verstandig blijven investeren. Niet dat dit overigens altijd goed nieuws is. Sterker nog, als we verstandig gaan investeren, verdwijnen er dankzij ict steeds meer banen. Ik zeg niet dat al het werk virtueel gaat worden, maar wel heel veel. Daar zijn niet alle economen het over eens, maar dit moeten ze dan maar weer een keer van mij aannemen.

Overigens heeft mijn vrouw de jas gewoon gekocht. Via internet. Ze had hem echt nodig.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alle topeconomen zijn het hier mee eens. Er zijn er ook die beweren dat 2014 een zeer interessant jaar gaat worden.
Overigens zijn de redenen waarom de crisis in 2008 zijn ontstaan nog steeds niet ontzenuwd want het gokken van financiële instituties (met ons geld) gaat nog ongebreideld door.
En in het geval dat het toch beter gaat en de lonen gaan weer een beetje omhoog dan hebben we nog steeds last van het feit dat we zeer lang op de 0-lijn gestaan hebben het hogere echelon uitgezonderd natuurlijk. Want de rijken zijn nog rijker geworden en de armen nog armer.

Wat geld betreft. Het gaat er niet om hoeveel je hebt maar wat je er mee doet.

En Jacob... wanneer is je date met Yolanthe? We zien graag je foto's hier verschijnen :)

uit het artikel: niet dat al het werk virtueel gaat worden....

dat is een balans met de TCO voor verplaatsen..op basis van harde-, zachte-, en emotionele kosten.

2008/2009 was een kwestie van wachten. 2003 waren er net uit gekomen en dus moest het rond 2009/2010 weer minder gaan. De 7 jarige cyclus is op de een of andere manier een wetmatigheid waar we moeilijk vanaf komen.
Zo geredeneerd hebben we 2014 nog hard nodig om uit de crisis te komen.
Ik ben nu al angstig voor de volgende crisis. De banken lijken weer verder te kunnen zoals voorheen. De overheidschulden zijn enorm. De Europese Bank heeft een fonds van junkbond - iets van 400 miljard kochten ze op. Er is maar 1 redding. Dat is een inflatie van 5% en een groei van 5%. Op die manier worden oude schulden minder waard en kunnen we verder met geld lenen.
En helaas voor de IT. wij volgen de ellende van elke crisis op de voet.

Ik ben geen econoom eerder een boekhouder, economie is tenslotte ook gewoon liegen met statistiek. En geld is enkel een ruilmiddel waarvan de waarde even makkelijk wisselt als dit kabinet zijn beloften breekt. Smith, Keynes of Marx hebben dan ook allemaal een beetje gelijk als een dure jas belangrijker wordt dan een warme jas.

De afwas wacht, kan ik die niet virtualiseren?

Zonder het te weten laat Jacob zien hoe de crisis ontstaat; door geld uit te geven wat je niet hebt. Banken hebben teveel geld uitgeleend wat ze eigenlijk niet hadden en hadden dit risico weer als risico ergens anders ondergebracht. Als je dit maar zo lang mogelijk doet, gaat het vanzelf mis. Het systeem van geld uitgeven dat je niet hebt is een zeepbel waar we niet uitkomen.

Ik zeg jij hebt ook echt een Yolanthe nodig. Aanschaffen!
De jas brengt ze in dit geval zelf mee. Dat scheelt weer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-02T08:35:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.