Spoelstra spreekt: IT-consultant verdwijnt

Als u wel eens naar de radio luistert, kunt u sinds een tijdje een reclamespot voorbij horen komen waar de vraag wordt gesteld: ‘Zal ik een it-consultant inhuren of toch een hacker?’ Wat is dat voor rare vraag? Komt Sinterklaas vanavond langs of Robbert M.?

Er zit nogal een verschil tussen een it-consultant en een hacker. De één maakt iets en de ander maakt iets kapot. De één maakt een zandkasteel, de ander gooit er een emmer water overheen en zegt dan: ‘Ja dat dacht ik al, dit is niet stevig genoeg’.

Anonymous

Natuurlijk kun je als hacker worden ingehuurd. Maar als je als ‘hacker’ wordt ingehuurd en je doet nobel werk, waar je netjes een factuurtje voor mag sturen, dat ben je gewoon een it-consultant. Dan mag je gewoon met je broodrommel, op je nieuwe fiets van het fietsenplan van de OR, naar je werk fietsen met van die wasknijpers aan je broekspijpen. En die vergeet je er vervolgens af te halen zodat je de hele dag met van die knijpers aan je broekspijpen door het kantoor loopt. Op zich niks mis mee maar je wordt niet echt meer serieus genomen bij Anonymous.

De reclamespot is ook een beetje een belediging voor de it-consultant. ‘Nieuwe tijden, nieuwe vragen’ is de slogan. Oftewel, nieuwe tijden vragen om nieuwe mensen en dat is dus blijkbaar niet de it-consultant.

Hipster baardje

De it-consultant heeft afgedaan. Het komt denk ik ook door het woordje ‘consultant’. Dat klinkt suf. Alsof je een hypotheekadvies gaat krijgen. Ik voorspel dan ook dat niet zo zeer de it-consultant maar wel de naam ‘it-consultant’ verdwijnt. Ik denk dat deze groep zich gewoon ook hackers gaat noemen. Ze doen hun stropdas af, wassen zich drie dagen niet en laten een hipster baardje groeien. Gevolg is wel dat de hackers dan weer een andere naam moeten verzinnen. Misschien gaan zij dan wel gewoon weer computerprogrammeurs heten.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ofwel:
https://www.bram.us/wordpress/wp-content/uploads/2016/04/eatsleepwork_2016-Apr-27.jpg

Heet dat niet IT professional dan tegenwoordig? Dat er dan ook IT un-professionals zullen zijn maakt dan niet uit. Alhoewel je een IT manager ook wel een IT un-professional zou kunnen noemen.

@Johan: De antoniem van professional is amateur

@Henri: Leuk plaatje! :)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-25T09:30:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.