Spoelstra spreekt: Niet omdat het moet

Je moet eens de vraag ‘Wat is je mobiele nummer?’ beantwoorden met ‘ik heb geen mobiel’. Men kijkt je dan aan alsof ze er net achter zijn gekomen dat je drie vermiste familieleden in de vriezer hebt liggen. ‘En hij zag er nog wel zo normaal uit.’

We kunnen ons een leven zonder onze ict-speeltjes niet meer voorstellen. Net zoals de generaties voor ons niet zonder post konden. Dat je een zwerver was, prima. En dat je daarom geen huis had, ook prima. Maar je moet wel een postbus hebben anders krijg je geen uitkering.

Dossiermappen

Je kunt je wel eens afvragen, hebben we al die ict echt nodig? Of automatiseren we om te automatiseren? Vroeger had je helemaal niks. Of ja, niks? Je had alles netjes in dossiermappen. Als een klant belde, pakte je de juiste dossiermap en je had alles bij de hand. Adam en Eva hadden ook geen ict. Daarom werd het daar ook het paradijs genoemd. Het ging pas mis toen Eva een Apple wilde.

We schaffen heel veel dingen aan, niet omdat het moet maar omdat het kan. Je zou er zelfs een reclameslogan van kunnen maken en dat dan in laten zingen door De Jeugd van Tegenwoordig.

Nutteloze handelingen

Toch is het leuke van automatiseren ook weer dat zodra je iets goed gaat automatiseren, juist gaat nadenken wat nu wel of niet nodig is. Je komt er dan juist achter dat je heel veel handelingen niet eens hoeft te automatiseren omdat veel handelingen op zich nutteloos zijn. Enig idee hoeveel nutteloze kopietjes er vroeger zijn gemaakt? Hoeveel nutteloze stempels er zijn gezet? Hoeveel notulen er zijn gemaakt waar nooit maar dan ook nooit meer in is gekeken? Op die ene vervelende collega na natuurlijk die de notulen wel had gelezen en de hele vergadering ophield door er allemaal wijzigingen in aan te brengen. Bij al deze nutteloze handelingen hoorde je nooit iemand zeggen ‘waarom moet ik deze stempel zetten?’. Omdat het kan! O ja, en anders heb ik geen werk meer.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Perfekt!
"Het ging pas mis toen Eva een Apple wilde"

Je habt inderdaad weinig nodig, alleen veel blauwe lucht en een cloud voor de regen . . .

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-14T09:23:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.