Spoelstra spreekt: Ingehaald door Microsoft

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

De aan mij meest gestelde vraag afgelopen week door mensen zonder een iPad was: dat is nog een oude iPad hè? Er is nu de iPad 2. Wist je dat de oude iPads massaal op Marktplaats worden aangeboden? Ja, dat weet ik! Ik was even hip. Even werd ik door de portiers van hippe Amsterdamse clubs ondanks mijn Scapino-gympies doorgelaten. Even zag het er niet idioot uit als ik een high five gaf. Even vonden mensen het raar dat ik nog in een Skoda reed.

Maar helaas, ik loop alweer achter. De wet van de remmende voorsprong heeft mij ingehaald. Ik ben zelfs ingehaald door Microsoft. Met Windows 8 gaan zij nu ook de tabletmarkt bestormen. En je weet als Microsoft het heeft, dan gaat iedereen het gebruiken.

Magnetron

De kracht van Microsoft is dat ze nieuwe dingen aan Jan met de Pet kunnen slijten. Ze maken van elke nieuwe technologie een Ikea-uitvoering. Ik zie in pakketten van eisen voor een nieuw systeem wel eens de zin: bij voorkeur Microsoft georiënteerd. Daar bedoelen ze mee: hier werken mensen die een magnetron al ingewikkeld vinden. Dit klinkt heel negatief maar het is een compliment aan het adres van Microsoft. Dus nu nooit meer zeuren dat ik en geen complimenten geef en Microsoft nooit aanprijs.

Maar wat ik wou zeggen is dat het nadeel van nieuwe technologie is dat het maar heel kort nieuw is. Ik kom wel eens bij mensen thuis die flatscreens van duizenden euro's in de kamer hebben staan. Het zijn dezelfde schermen waar vorige week bij It's om werd gevochten en waar men daar slechts driehonderd ‘oero' voor moest betalen.

Flutding

Zelf moet ik eigenlijk een nieuwe fotocamera. Mijn oude camera van drie jaar terug is maar 5 megapixels. Hoe langer ik wacht met het kopen ervan des te mooiere camera ik kan kopen voor hetzelfde geld. Ik kan ook gewoon wachten tot de iPad 3 op de markt komt. Daar zit vast een betere camera in dan dat flutding van de iPad 2.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn Androidfoontje met 5MP camera krijgt zonder autofocus er webcamachtige kwaliteit foto's uitgeperst. En iedereen klagen over het monopolie van de Googles of Microsofts van deze wereld, terwijl Apple tegen net geen woekerprijzen er een itunes/appstoremonopolie aan toevoegt.

Waar Nokia onaantastbaar leek is Symbian nu door iedereen afgeschreven, en schijnt de pcmarkt in te kunnen storten nu iedereen zich op digitale kaasplankjes stort.

Mensen die langs meerdere supermarkten gaan voor de bonusknijters en euroknallers, maar ondertussen met een goed gevoel honderden euro's teveel betalen voor een apparaat met net zo veel beperkingen als mogelijkheden kiezen.

We kunnen zoals gebruikelijk bij dit soort onderwerpen teruggaan naar hoe goed alles vroeger was, de floppies van Windows 3.1, de (goede) blue screens van de C64... Maar elke nieuwe vinding brengt ook nadelen mee. Hoe dan ook: heerlijk relativerend Jacob, treffend! :)

hahaha, ik moet lachen om je verhaal en inderdaad, vroeger kocht ik altijd dure merken zowel qua kleding alswel apparatuur, nu echter ben ik tot de conclusie gekomen dat je beter kan wachten en naar de aldi stormen om een autoradio met bluetooth en usb etc aan te schaffen voor 60 euro. ik zag laatst een smartphone bij ibood voor 160 euro met android en de rest. dat is natuurlijk veel goedkoper en je hebt dezelfde fucntionaliteit als Iphone maar dan 1 8e goedkoper.

Als je wacht op de betere features van een komend model dan kan je inderdaad wachten tot St. Juttemis.
Maar de geschiedenis heeft geleerd dat je nooit een 1e model van Apple moet kopen. De echte features komen altijd pas in V2.0.
V1.0 is eigenlijk alleen voor de Apple adepten die sneu achter dat bedrijf aanhollen en alleen maar kopen om het logo en niet om technologie, bruikbaarheid, prijs, etc.

Ik bekijk het hele iPad-gebeuren nog steeds met stijgende verbazing. De tabletPC is jaren geleden al geflopt en nu probeert Apple ons wijs te maken dat de iPad wel een succes is?

Vreemd alleen dat ze het ding tegenwoordig bij van alles en nog wat kado geven. Van energiecontracten, mobiele telefoon abonnementen, tot het eenvoudig bezoeken van de opname van een loterijshow.

Als je produkt zo populair zou zijn als apple beweert, zou je het tegen een goede prijs kunnen verkopen. Dan ga je ze niet kado geven aan alle bezoekers van een loterijshow.

ook leuk. Heb ik net deze reactie geplaatst en kijk ik op twitter: "wie wil iets RUILEN tegen mijn iPad".

@John
Dat je tegenwoordig overal een iPad(2) kan winnen heeft met een uitgekiende marketing strategie te maken. Op de iPads zit nl. genoeg marge om aantrekkelijke promotie aanbiedingen mogelijk te maken die vervolgens weer onder het kopje reclame kosten kan worden afgeboekt.

Apple weet als geen ander dat ze meer kunnen verkopen door hun apparaten als een lifestyle product aan te bieden en de klanten vinden het geweldig. En dan zijn ze uiteindelijk ook minder kritisch op het feit of het apparaat in deze wel de toegevoegde waarde heeft in hun leven. Het is immers belangrijker dan er een te hebben dan er een daadwerkelijk te gebruiken.

Ja Spoelstra, vandaag de winner, morgen de loozer. Volgens Blaze Software laadt een Nexus S met Android 2.3 webpagina’s 52 procent sneller dan een iPhone 4 met iOS 4.3. Je kan beter een lege goedkope dummy kopen, dan er één zijn.

"The only Windows exist in your own mind"

Goed stukje. Het is zeker een goed idee van microsoft om een apart besturingssysteem te ontwikkelen voor tablets en telefoons, want dat is de reden voor het mislukken van de tablet markt in eerst instantie. In het begin konden tablets worden voorzien van een nogal zwaar en qua touchscreen functionaliteit onhandig windows besturingssysteem of van een niet integreerbaar ander systeem. Nu Apple en later ook Google prettig functionerende besturingssystemen voor tablets hebben ontwikkeld die ook nog eens makkelijk integreren met de thuiscomputer blijkt dat de markt er wel is. Ik denk alleen niet dat Microsoft zomaar even de markt voor zich gaat winnen, maar eerder de concurrentie aangaat. Een concurrentiestrijd die ook gaat onstaan op de markt voor PC besturingssystemen. Verschillende systemen worden steeds makkelijker koppelbaar en waar Microsoft nu ontwikkeld voor de Tablet markt zullen fabrikanten van tabletbesturingssystemen verder gaan kijken naar bijvoorbeeld de PC. Eindelijk wordt het weer leuk op deze markt.

Een ding is zeker: als MS er wat in ziet dan is de kans dat het ooit nog hip wordt voorgoed verkeken.

@hk: Microsoft was te vroeg met de introductie en heeft de boel de boel gelaten in 2002 en verder.

@hypocriticus: Dat bedoel ik, het was te hip voor MS...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-16T09:56:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.