Spoelstra spreekt: Steve Jobs-verering

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week? Dat Steve Jobs niet meer leeft is erg maar vooral voor zijn familie, vrienden en collega's. Maar laten we nou niet doen alsof Jobs zo'n wereldverbeteraar was. Het was vooral een slimme vormgever die goed wist hoe je geld kunt verdienen met luxe artikelen. Want dat is vooral wat Jobs ons heeft gebracht, luxe.

Ik zat dan ook met verbijstering naar het televisieprogramma ‘De wereld draait door' te kijken, waar Steve Jobs werd herdacht. Tafeldame was Sylvana Simons. Sylvana is een groot Apple-fan en nogal onnozel. Dat liet ze overduidelijk blijken met de opmerking ‘Ik kan geen begrip opbrengen voor mensen die nog met Windows lopen te klooien'. En toen had ze zich stil moeten houden, maar ze ging door.

Grafische kaart

‘Als je twee schermen naast elkaar zet en je bekijkt op beide schermen dezelfde foto, dan zie je dat het Apple-scherm veel vriendelijker is.' Alsof het een wasmiddelreclame was! Beste Sylvana Simons, ik snap heel goed dat er nog mensen zijn die niet met een Apple werken. Het is namelijk crisis! Dan maar even een iets minder scherpe foto of doe gewoon een fatsoenlijke grafische kaart in je laptop.

Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand'. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand'. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.'

iMac en iPod

Steve Jobs was van de vormgeving. Eén van de hoogtepunten was dan ook de introductie van de vrolijk gekleurde iMac. De desktop voor ict'ers die nog uit de kast moeten komen. Toen de eerste iPods uitkwamen heb ik niemand horen zeggen, ‘moet je eens luisteren!'. Nee, ze zeiden altijd: ‘Moet je eens kijken. Het is een mp3-speler!' Daar moet je naar luisteren, niet kijken!

Wij houden nu eenmaal van spiegeltjes en kraaltjes. Op zich is daar niks mis mee, maar een open geïntegreerde omgeving krijg je daar natuurlijk niet mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jobs was verre van heilig. Maar hij was wel veel meer dan alleen een slimme vormgever. Daarmee sla je de plank dan weer de andere kant op mis.

Steve Jobs bracht ons ‘The world in the palm of your hand'. Vertel dat de mensen in de Hoorn van Afrika. Zij zouden graag iets te eten hebben in ‘the palm of their hand'. We kunnen ze natuurlijk ook een iPhone geven. ‘Alsjeblieft, kun je online je eigen eten bestellen.'


IK BEN MET JE EENS ! MOOI GEZEGD!

Steve Jobs en Apple hebben ons inderdaad vooral consumentenspeelgoed gebracht, waar een grote groep consumenten bereid is om - te - hoge prijzen voor te betalen...

Over arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling zal ik het maar niet hebben....


Imho heeft Steve een paar goeie dingen gedaan naast alle slechte dingen. Dus laat alle individuele individuen nog even massaal achter HEM aanrennen om hem te vereren. Nu hebben ze de kans nog.

Om te kunnen begrijpen wat Steven Jobs, het gezicht van Apple, heeft gedaan voor IT zou je op Youtube moeten zoeken naar de clip 'Stevie Wonder bedankt Steve Jobs' (van voor de dood van Steve). Hij is blind, ik zeg het maar voor de zekerheid, en kan op iPhone en iPad hetzelfde wat ziende mensen ook kunnen. Daarna zou je een iPad of Pod of Phone in de handen van een peuter moeten geven om te zien dat ze er intuitief, zonder te hoeven nadenken, mee aan de slag gaan. Tenslotte zou je je moeten afvragen waarom Tablets zo oud zijn als de weg naar Rome en nooit een succes zijn geworden.

Dat is de verdienste van Steve Jobs. Computers maken die zonder nadenken gebruikt kunnen worden. Van AppleII, via de eerste Mac naar de iPad. Dus nee, ik heb me er niet aan ge-ergerd. Ik ben blij dat we iemand de credits geven die hij verdient.

wat een computable onwaardig stuk tekst.
ik lees alleen de persoonlijke frustratie van ene Jacob Spoelstra...

Misschien slaap je beter als je dit leest?
http://answers.google.com/answers/threadview?id=273603Beste Jacob,
ja, ik denk dat je de enige bent die zich ergert aan de berichten over Steve Jobs...
Nou ja, dat weet ik natuurlijk niet, maar ik werk al met de Macintosh sinds 1987 en ervaar dat het hele ontwerp praktischer en meer procesgericht in elkaar zit dan bij andere systemen. Ik had eerst een IBM-carrière en heb toen ik met een personal computer ging beginnen (1987) 'toch', zo voelde dat destijds, voor Apple, Mac en Jobs gekozen.
Groeten,
Abraham

"Ben ik de enige die zich gestoord heeft aan de Steve Jobs-verering van de afgelopen week?"

Uw artikel gaat niet over *de* Steve Jobs-verering. Het gaat in uw artikel *slechts* om de kijk van Sylvana Simons.

Dan uw zinnetje: "De desktop voor ict'ers die nog uit de kast moeten komen."
U beticht dat 'we' tendentieus zijn inzake verering van Jobs. Terwijl u slechts een voorbeeld noemt wat over één geval van één persoon gaat. Daarentegen bent u onbewust juist zelf tendentieus bezig (op een ander gebied), gezien bovenstaand gequote zinnetje.

natuurlijk was Jobs een goede vormgever, maar die vormgeving was onderdeel van alles, niet alleen van het uiterlijk van zijn gadgets, maar ook van de werking.

Veel applicatiebouwers kunnen nog wat leren van de interface van Apple-producten.

Helaas slaat dat soms een beetje door met het maar aan 1 enkele iTunes-library kunnen koppelen van je iPod etc. Even een mp3tje overzetten zoals op andere mp3-spelers (onder windows) is nogal omslachtig. Maar Apple verkoopt niet zozeer techniek die alleen te gebruiken is voor enkele ingewijden, maar Apple verkoopt producten die iedereen kan gebruiken. En dat was de grote verdienste van Jobs.

Ik ben het er wel mee eens, dat hij mooie en inderdaad goed heeft nagedacht over hoe het zou moeten werken is overduidelijk, maar om hem dan maar als een God te vereren gaat mij te ver. Maar als ik de iPod neem, ziet er mooi uit, Itunes ziet er gelikt uit, maar als ik bij iemand anders ben en even die MP3 er bij op wil hebben om te luisteren dan wordt het moeilijk. Het werkt allemaal omdat er bijna niets anders op kan draaien. En wat je zelf maakt werkt altijd het beste met je eigen platform. grappig genoeg viel de hele wereld over Bill Gates omdat hij een browser gratis meeleverde bij Windows, niet zeurt over de "gratis" dingen bij Apple. Mischien van Steve wel beter in verkopen dan Bill, maar toch draait het merendeel van de personal computers op Windows. Toch wel vreemd.

"ik heb wel wat met Apple producten maar die Apple i-Sekte staat me zo tegen"

Jacob,

Het gebeurt niet vaak, maar ik ben het bijna volledig met je eens. Ik lees nu al zo vaak dat hij de God van de ICT was, en alleen maar goede dingen heeft gedaan... alsof hij persoonlijk met schroevendraaier en soldeerbout de verschillende apparaten in elkaar heeft gezet... Uiteindelijk was hij een slimme, handige en buitengewone manager die op de juiste momenten de juiste beslissingen heeft genomen (of voldoende onjuiste beslissingen niet heeft genomen) en niet meer dan dat.

Dat hij is overleden is vervelend voor zijn directe vrienden en familie. Dat hij niet al te oud geworden is, is ook niemand toe te wensen, maar laten we met z'n allen ophouden hem achteraf als de nieuwe messiah te bombarderen.

@abraham de kruijf, 12-10-2011 12:50:
Nou, Spoelstra is niet de enige. Huilende jongetjes op YouTube die aangeven dat het leven eigenlijk geen zin meer heeft zonder Jobs en inderdaad dat debiele Sylvana-geval. Als je veel van de reacties leest, dan liepen we zonder Jobs nog zo ongeveer in berenvellen rond.
Natuurlijk heeft Jobs veel betekend voor de ontwikkeling van de computer in zijn algemeenheid, maar om met de absurde prijzen van Apple te stellen dat hij de computer bij 'de gewone man thuis' heeft gebracht is gewoon een flagrante verdraaiing van de werkelijkheid. Die eer komt toch echt Bill Gates toe die een met een betaalbare en vooral universele computer de MSX, de Commodore en de Atari uit de huiskamers verdrong.
De Apple was een van de voorlopers op grafisch gebied. Vandaar dat de hele grafische industrietak ooit de keuze maakte voor de Apple. En eenmaal die weg ingeslagen heeft men die weg gewoon niet meer verlaten. Ik denk dat voor de prijs van de Mac er een zondermeer vergelijkbare PC met exact dezelfde kwaliteiten te configureren is. Maar waarom zou je als grafische industrie een switch maken als je tevreden en happy bent met de huidige situatie? Zeker als het ook nog eens een fraai statussymbooltje voor je creativiteit en exclusiviteit is...

Wat een gezeur ook hier weer door de Apple aanbidders. Zo gauw je iets negatiefs over Appel opmerkt hangen ze direct in je nek, want het werkt o zo veel gemakkelijker en zo veel beter. (Hetzelfde gedrag hebben overigens de Linux-volgers). Appel draait vooral om image, want als je er geen hebt hoor je er niet bij en ben je niet "hip". En tussen aanhalingstekens, want volgens mij is meelopen met de kudde ver van hip, maar truttig. Jarenlang had niemand een Appel omdat ze te duur waren, maar nu, ja je moet wel he.

I couldn't agree more with Spoelstra !
Steve Jobs was een briljant entrepeneur en ik heb bijzonder veel respect voor zijn ondernemerszin (net als die van de jongens van Microsoft trouwens), maar die gekte rond Apple produkten is waanzin. Ik noem het zelf altijd de Apple-sekte. Iedere vorm van opbouwende kritiek is onmogelijk en ze praten elkaar maar aan dat het o zo fijn is om het dubbele te betalen voor de helft van de prestaties voor al die - in mijn ogen zwaar overschatte - spiegeltjes en kraaltjes, om zichzelf vervolgens vrijwillig op te sluiten in de 'gouden kooi' van Apple zoals ik het graag noem. En is het nu echt zo revolutionair geweest om een hippe PC, muziekspeler en smartphone te bouwen ? Allemaal apparaten die er al jaren waren, maar daar worden de Apple-fanaten (gevolgd door hele hordes naieve mensen vergelijkbaar met die bijzonder onnozele Sylvana Simons, die zichzelf o zo slim vind, maar o zo dom is of zich zo gedraagt !) met selectief geheugen niet graag op gewezen.
Wat ECHT revolutionair is was de slimme marketing erachter en dat ze van een in wezen saai product iets maken wat 'sexy' genoemd kan worden. Dat was met name de verdienste van Steve Jobs.
En dan is er nog het argument dat het allemaal zo intuitief werkt. Ik ben van mening dat als je te dom bent om een beetje moeite te doen om een computer of programma goed te gebruiken, moet je er misschien toch maar vanaf blijven !
Ik stel tot slot (als zeer trouwe en zeer tevreden gebruiker van dat vervloekte en verfoeide Windows, wat in mijn ogen heerlijk intuitief werkt) vast dat iedereen lekker gewoon zijn ding moet doen en een Appeltje moet kopen als ie daar gelukkiger van wordt (van mijn mag het, zolang Apple het maar goed vindt dat we een stukje fruit een apple noemen en we geen proces aan ons broek krijgen !), maar laten we wel de zaken wel in het juiste perspectief plaatsen en het allemaal niet zo serieus te nemen.Ik onderschrijf verder de versie van eerdere auteurs die al aangaven dat het verlies van zo'n getalenteerd en innemend iemand als Steve J. groot is, doch met name - zo niet uisluitend - voor zijn gezin, vrienden en andere intimi !

Jacob Spoelstra, ik heb nog nooit zo'n serieus artikel van jou gezien. Maar je hebt wel gelijk. De gekte rond Apple doet mij denken aan die van kleine kinderen bij het uitkomen van een nieuwe Harry Potter, of bij een nieuwe Nintendo of Xbox. En de tafeldames bij DWDD zijn niet zelden randdebielen. Als Jobs die progressieve wereldverbeteraar was, dan behandelde hij de Chinese arbeiders wel beter.

Apple maakte na de te terugkeer van Jobs letterlijk mooie pc's. Daarvoor waren Apple's de lelijkste pc's die je maar kon bedenken. De Power Mac was niet alleen een beauty, maar ook nog eens krachtig te maken en gemakkelijk te openen. Maar niet alles wat mooi was, was ook beter. Die dure Apple toetsenborden zijn ergonomisch niet beter en schoonmaken is een ramp (dat kost je een uur als je een beetje handig bent). Met de muizen is het nog erger gesteld. Ze hebben mooie (bij)namen zoals Hockey puck, Mighty Mouse en Magic Mouse, maar ik gebruik bij mijn Power- en iMac's liever een gewone muis van Logitec, MS, of zo. Die Apple-muizen moet je als design gewoon in de vitrine zetten, aan je kwijlende vrienden laten zien en vooral niet gebruiken. Dan kan je ze als nieuw op Marktplaats zetten, als collectors item.

Gelukkig hebben de Mac's nu steeds meer standaard pc-interfaces en is hun OS gebaseerd op BSD. Er is ook steeds meer open source voor OS X. Dus kan je er heel goed op werken.
Dat schijnt oorspronkelijk ook de bedoeling te zijn geweest.

Spoelstra heeft gelijk. Voor wie het gemist heeft: de uitspraak van Richard Stallman "I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone."

Ik vind dit qua timing en woordkeus bot en smakeloos, maar inhoudelijk kan ik Stallman wel volgen. Hij erkent Jobs rol als pionier en succesvol zakenman, maar betreurt het dat hij een ecosysteem heeft neergezet dat de vrijheid van de gebruikers schaadt.

In een discussie op Slashdot hierover [zie http://tech.slashdot.org/story/11/10/10/1227229/richard-stallmans-dissenting-view-of-steve-jobs ]

voegen 'reaguurders' daar nog aan toe:
- de geldzucht
- de rechtszaken en patentenstrijd
- het haatdragende karakter van Jobs.
- de ironie van apple fans die "think different" door allemaal dezelfde computer te kopen

Voor mijzelf: ik hou van vrijheid boven alles en zal dus geen Apple kopen, hoewel ik wel bewondering heb voor het design en de eenvoud waarmee het werkt.

Overigens, op Slated gooien ze helemaal de beuk erin. Of ik het er helemaal mee eens ben, ik weet het niet, of de timing smaakvol is, ik weet het niet, maar het is heerlijk fris tegenwicht tegen het gedweep:

- No, it wasn’t Gandhi, nor indeed anyone of even the slightest nobility.
- a patent extortionist, selfish racketeer
- Or how about the time Jobs bribed the police to act like they were his private security agency, to kick down the front door to a journalist’s home, seize his property and interrogate him like a criminal

- As for being a ‘visionary’ … the only ‘vision’ Jobs ever had was the one he nicked from Xerox PARC. From that point forward he made a career out of shamelessly stealing others’ ideas, shoehorning them into shiny but otherwise dysfunctional and DRM-infested toys, then branding an Apple logo on them (ironically also nicked, from the Beatles). And then to add insult to plagiarism, Jobs fraudulently stamped his ‘IP’ seal on those ‘shamelessly stolen’ ideas, then embarked on a hypocritical and vicious rampage of litigation. How’s that for gratitude?

Wat een zuur stukje. Pure stemmingmakerij met foute argumenten. Waarmee meneer Spoelstra maar weer eens aantoont dat sociale compassie niet de sterkste eigenschap is in deze sector. Als mensen ergens verdrietig om zijn, of als mensen rouwen om een verlies, hoe haal je het dan in je hoofd om dat te bagatelliseren? Geef iedereen wat ruimte voor zijn eigen beleving, ook als dat toevallig niet de jouwe is. Heel veel mensen zijn geraakt door het overlijden van Steve Jobs. Zo'n zuur stukje - waarin heel kinderachtig de honger in Afrika er aan de haren bijgesleept wordt - houdt toch eigenlijk het midden tussen afgunst en een zonderlinge behoefte om mensen te kwetsen. Wat een zielig mens ben je dan.

Niets veranderen!

Voeg de omloop snelheid van een product en het consumentisme eraan toe en je begrijpt hoe betrekkelijk zo'n fijn appeltje is i.r.t. de echte armoede van de wereld.

Of is dit ook al mentale armoede waardoor we dit niet willen erkennen?

Voor wie wil zien wat de iPhone zo al bewerkstelligt, kan ik de volgende website aanraden.

http://phonestory.org

Overigens heeft Apple/Jobs bijna geen enkel "design" zelf ontworpen. Het meeste is "geleend" bijvoorbeeld van braun.

Maar ja, de Apple-cult is zoiets als religie, daar laat het verstand het afweten. Wie zoekt moet de onderzoekingen kunnen vinden die dezelfe hersenstromen laten zien bij Apple-fans en bij religieuze typen.

Amen! ;-) Steve Jobs mag dan een inspirator zijn voor velen, die verering gaat mij ook wat te ver! Goed, kritisch stuk!

Veel mensen staan er niet eens bij stil maar alleen al het feit dat je compassie (of diepgewortelde haat) voor een gebruiksvoorwerp hebt is een verdienste van deze man (en niet te vergeten zijn team). Vermakelijk is het om de massahysterie die hieruit voort komt te aanschouwen. Met een simpele opmerking 'het is maar een apparaat' heb je de meeste mensen toch al snel stil.
Als je vanuit een garage begint en dan uitgroeit tot het grootste bedrijf van de wereld dan doe je toch iets goed (los van hoe je daar gekomen bent) volgens het heersende (amerikaans) moraal.

Los van dat was het ook een mens dat door een slopende ziekte het leven liet. Dat wens je niemand toe zelfs niet een wereld veranderaar.

Ook ik vind Steve Jobs een vakman, die bijzonder gebruiksvriendelijke producten heeft gemaakt. Maar ik sluit mij aan bij degene die de verering van Steve Jobs te ver vinden gaan.
In 1976 ben ik afgestudeerd aan de TU Delft. Ik heb toen een omvangrijke applicatie gebouwd die gebruik maakte van terminals en een IBM mainframe. De applicatie werkte niet alleen met de bekende keuze opties (codes en/of functietoetsen) maar de gebruiker kon ook de applicatie besturen met behulp van een lichtpen (in feite een voorloper van een touch scherm). Ik heb nooit begrepen waarom IBM of andere hardware leveranciers die techniek niet verder hebben ontwikkeld. Steve Jobs heeft dat wel opgepakt.

Hoe goed moet je zijn om wereldwijd de aandacht te trekken? Ben je dan goed in het maken van dingen, het presenteren van dingen of in het maken en presenteren van goede dingen?
Persoonlijk ben ik een Potter-fan. De films dan. Mijn vrouw niet. Gelukkig scheldt ze mij daarom niet uit en ik haar niet omdat ze geen fan is. Ik ken Apple fans die mij voor gek verklaren dat ik helemaal niks van Apple heb. Moeten zij weten. Ik houd geld over om naar de hoorn van Afrika te sturen. Het is een keuze en iedereen weegt zijn eigen keuzes af in het licht van de dingen die hij of zij belangrijk vindt. En veel mensen vinden het design en de functionaliteit van Apple, dat zo meesterlijk geïntroduceerd werd door Steve Jobs, belangrijker. Zo werkt het in deze maatschappij en iedereen die daar in mee gaat werkt daar tot op zekere hoogte aan mee. En hoe meer dat er zijn hoe langer mensen in de hoorn van Afrika (of waar dan ook in achterstandsgebieden – ook in ons eigen Nederland) op een houtje moeten bijten. Daar mag je van vinden wat je wilt, als je het maar netjes houdt. Naar mijn mening doet Jacob dat, het netjes houden.

@Pieter Hogendoorn: Fantastisch stuk dat je hebt geschreven, het is een waardevolle toevoeging van het stuk hierboven van Jacob Spoelstra. Ik geef jullie allebij gelijk, al moet ik inderdaad toegeven dat de mooie shiny spulletjes van onze uitgevreten Appel toch erg makkelijk in gebruik zijn. Maar aan de andere kant, las ik ook een aantal nieuwe I-Termen, als bv:
iGod, en iSad.
Apple is geen merk, maar een kerk.
En dat verontrust mij nog het meest, mensen geloven in het product, ze zweren erbij, en er is geen ruimte voor 'breder denken' bij de firma of: 'Think Different'.

Inderdaad, enorm opgeklopt Apple, en nu helemaal met zijn overlijden: Steve Jobs. 'Van de doden niets dan goeds', tot in de overtreffende trap. Ook wel 'hype' geheten.

Typerend was een reportage van Gerri Eickhof in het NOS-journaal waarin hij doodleuk beweerde dat Apple, of zelf Jobs hoogstpersoonlijk, de muis zou hebben uitgevonden. En dat eigenlijk alles wat goed is aan computers en internet toch maar mooi te danken is aan Steve Jobs. (Ja-ha, ècht waar!)

Een beetje Jobs in elke computer
http://nos.nl/video/291063-een-beetje-jobs-in-elke-computer.html

In een versimpeld wereldbeeld kan iemand zomaar een hoop eer toevallen.

Om te mee te beginnen. Wat was ook alweer PARC? Waar Apple mooi de ideeën van heeft kunnen overnemen.
Palo Alto Research Center, Xerox
http://en.wikipedia.org/wiki/PARC_%28company%29

"Apple is geen merk, maar een kerk."
Ten bewijze daarvan zie ik ook hier weer de bekende loze clichés voorbijkomen van 'gelovigen'.

Geheel ongemerkt is afgelopen donderdag 13.10.2011 Dennis Ritchie overleden.

"Dennis Ritchie, the software developer who brought the world the C programming language and Unix operating system, has died at the age of 70.

Ritchie (known by the username "dmr") was part of a dynamic software development duo with Ken Thompson at Bell Labs, which they joined in 1967 and 1966, respectively. Ritchie created the C programming language, which replaced the B programming language Thompson invented.

The two later went on to create Unix, initially for minicomputers and written in assembly language, in 1969, and written in C in 1973. Unix went on to become key software for critical computing infrastructure around the world, though wasn't for everyone.

Ritchie once said: "UNIX is very simple, it just needs a genius to understand its simplicity." Unix , of course, became the inspiration for newer operating systems including Linux and Apple's iOS."

Als Steve Jobs Apple groot heeft gemaakt met "zijn" ideeen, zal het dus binnenkort hiermee afgelopen zijn.

Gelukkig krijgt Steve Jobs meer aandacht en wereldwijde waardering voor zijn werk, dan het geneuzel van een "wanna-be comic als Spoelstra". Zo Spoelstra soms jaloers zijn? LOL

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-12T11:05:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.