Spoelstra spreekt: Het is helemaal geen crisis

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Steeds vaker krijg ik de indruk dat het helemaal geen crisis is. Die indruk kreeg ik bijvoorbeeld een poosje terug toen er zo'n ophef was over een orka. De zieke orka Morgan was opgevangen door het Dolfinarium in Harderwijk. Het Dolfinarium wilde de inmiddels beter geworden orka overdragen aan een ander Dolfinarium. Dit tot grote woede van dierenactivisten die de film Free Willy hadden gezien. Zij wilden de orka weer vrij laten in de oceaan. Dan denk ik, wat maakt het uit waar die Orka naar toe gaat? Eet hem op. Het is crisis!

Maar dat is het niet. Dat kun je ook zien aan de recordomzet van Apple. Apple verkocht het laatste kwartaal van 2011 maar liefst 37 miljoen iPhones en vijftien miljoen iPads. Dat zijn nou niet echt bedrijfskritische ict-middelen die ons door de crisis slepen.

Milieuvriendelijke iPads

Maar iedereen loopt ermee weg. Zelfs bij de overheid waar flink gesneden moet worden, zie je ze steeds vaker opduiken. Ik heb twee zussen in de gemeenteraad zitten en één van die zussen zag ik zo waar laatst ook al met een iPad lopen. ‘Ja', zegt ze, ‘we hebben met de hele gemeenteraad iPads aangeschaft.' Ik zeg: ‘O, dan kun je daar precies op berekenen hoeveel je dankzij de aanschaf van die iPads nog meer moet bezuinigen.' ‘Nee', zegt ze, ‘we willen papierloos vergaderen.' Waarop ik dacht, hoeveel papier gebruikte je eerst dan dat een iPad milieuvriendelijker is dan je papierverbruik? Je kunt ook gewoon iets minder vaak naar de wc gaan. Dat scheelt ook papier.

Domme mensen

Maar het is dus geen crisis. Tenminste, ik neem aan dat er niet zoveel mensen zo dom zijn om in crisistijd op de SP te gaan stemmen. Misschien is dat wel de crisis, dat we te veel domme mensen hebben in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad. Deze crisis lijkt meer een crisis die we onszelf aanpraten dan een crisis vergelijkbaar met de jaren '80.

Mooi gesproken. Stoppen met doemdenken.

Dank je wel, Jacob, ik heb weer hartelijk gelachen. Ik vind je link tussen crisis en domheid fantastisch gevonden. Voor mij voelt die ook waar. Het hele verhaal van de 'economische' crisis is met het invullen van andere getalletjes op andere plaatsen zo een boom van de te maken. Het is maar wat je wilt waar maken.

Ha Ha Ha Ha
Je blijft leuk
ga zo door

Tuurlijk papierloos, je kan met goed fatsoen NIET printen vanaf je iPad.

Heel herkenbaar. Ga je naar Ikea dan kun je niet lopen van de drukte, maar we hebben wel Crisis! (?). Wat doen al die mensen dan in Ikea ;-)?

Leuk stukje. Maar dat het bij Ikea druk is is logisch. Door de crisis hebben de mensen geen werk meer en gaan om de tijd te doden bij Ikea ontbijten (1 euro) en rondlopen.

Prachtig stuk Jacob! Maar de link tussen domheid en crisis vind misschien wel zijn oorsprong in luiheid!
Ipad om papierloos te kunnen werken?? Leuk excuus om niet toe te geven dat je niet naar de printer wilt lopen.
Mensen zijn ook te lui om te koken, naar de bios te gaan, elkaar buiten huis te ontmoeten en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dus schaffen we fast food, home cinema met usenet, (A)social media aan, hoezo crisis?? :-)
Beweeg wat meer (bespaart), waardeer wat je wel hebt (je hebt het ooit gewild en tempert de behoefte aan meer/anders)en stop vooral met zeggen dat het slecht gaat!

Het gaat bij al die Xekutifs (ze weten niet hoe je het schrijft) met hun Ai!Pets! helemaal niet om papier besparen voor een mooi doel, maar om -- daar is Luiheid weer -- niet met stapels papier te hoeven sjouwen en/of om met het mooiste glimding (van 2011 of was het 2010...) te worden gezien. Want dan ben je oh zo Belangrijk! Daar mag best een fors budget (belastinggeld...?) aan worden gespendeerd.
De domheid is dan ook (sic) dat zij, en wij met z'n allen, daarin meegaan. TCO van het salaris inhouden zoals het zou moeten (gadgets zijn loon in natura...) en het is snel afgelopen. Hoewel, betreffenden zijn misschien in alles dom, behalve in hun (enige) expertise van speeltjes declareren ondanks nul toegevoegde waarde.

@Tjeerd: I Like!

Ik had overigens in 2008 al door dat er helemaal geen crisis is. Het enige jammere is dat men in het nieuws alsmaar door blijft gaan over de crisis en de huizenmarkt....ik ga overigens op iedere zondag ergens uit eten, en deze restaurants zitten dan ook altijd weer helemaal vol...dus niet alleen voor iPads heeft men in NL nog geld voor over...

Meesterlijk, maar - citaat "Misschien is dat wel de crisis, dat we te veel domme mensen hebben in Nederland." - er waren voor de crisis al veel domme mensen en die stem(d)en op Geert!

Ik ben blij dat dit artikel niet door een 'dom' iemand geschreven is en dat de reacties ook allemaal even slim zijn. Ik ben alleen bang dat hiermee alle mensen en bedrijven tekort gedaan worden die wel degelijk hopeloos last hebben van de crisis. Bij ons is al bijna 40% van de medewerkers zijn of haar baan kwijt en vertel die mensen a.u.b. niet dat het geen crisis is.

Daarnaast het verhaal Apple aanhalen is ook een geweldig goed voorbeeld. Natuurlijk zijn er grote markten (zoals China en India) die booming zijn en voor verkoopcijfers zorgen. Alleen jammer dat de getroffenen hier daar geen boodschap aan hebben. Ik hoop dat jullie niet ook in die grote groep terecht komen.

En de euro staat nog steeds boven de 1,30. Dus er is ook geen euro-crisis.

Positief blijven denken! Dat is het beste tegen de crisis.
En nu ik toch positief ben beste Fries, hij komt! Volgende week woensdag.

Feiten over afgelopen jaren:
- zzp-ers in voedselbank
- overdrachtsbelasting afschaffen heeft huizenmarkt niet geholpen
- http://www.nu.nl/economie/2728738/werkloosheid-eurozone-recordniveau.html
- miljarden naar banken in Nederland anders vielen ze om
- tarieven zzp steeds lager
- pensioenleeftijd verhogen, uitkering verlagen
- ontslagrecht versoepeling ook door links geaccepteerd, vanwege concurrentie positie buitenland
- http://nieuwsuit.com/2011/werkloosheid-nederland-enorm-gestegen/

dit alles negeren, artikel is tenslotte grappig.

Domoren: mensen die anders denken dan jijzelf... (Flaubert)
Heerlijk stukje, verder. Zeker in de ogen van een rechtse bal al ik...

Het Publiek spreekt: Dit is helemaal geen humor :-P

Beste Jacob,
De stelling dat SP stemmers domme mensen zouden zijn gaat mij veel te ver. Dat jij of anderen hun mening niet delen is hun goed (democratisch) recht, net als dat het voor hun andersom geldt. Dat er veel Ipads worden verkocht is geen graadmeter voor het welvaren van de economie en eerlijk gezegd een erg "domme" stelling. Als de partij waar jouw voorkeur naar uitgaat wordt gerund door mensen met een dergelijke instelling dan vrees ik het ergste. Wellicht is het mijn mede ICT'ers ontgaan maar als bedrijven als Heijmans 40 miljoen verlies draaien en van een ander bouwbedrijf meer dan een derde op straat gezet wordt en van weer een andere de vestigingen met zo'n driekwart wordt gesloten dan vraag ik me af waar o.a. de rechtse ballen (@ r.j. tuijnman)mee bezig zijn en hun enthousiasme vandaan halen. Luiheid? Is één van de bovenstaande kritikasters weleens bij het UWV langsgeweest? Weleens te maken gehad met (uitkerings-)instanties, die voor iedere handeling papier (liefst in drievoud) nodig hebben? Weleens een gemeenteraad vergadering "live" meegemaakt? Plenair overleg wellicht? Logisch dat er naar een middel als een IPAD wordt omgezien, synchroniseren met de backoffice, zorgen dat de uitdraai klaar ligt zodra de vergadering is afgelopen of notities ter revisie aanbieden aan "derden" bespaart een hoop TIJD en niet zozeer papier alleen.
Jammer dat de geblondeerde gedoogpoedel nog op zijn plaats zit, alles beter dan dat!
Tot slot: Ik ben geen linkse salonsocialist of een rechtse bal, maar iemand die meer ziet in gezond verstand en samenwerken zoals te doen gebruikelijk bij verstandige mensen.
@1: Je hebt helemaal gelijk.......

Beetje kort door de bocht. Voor de meeste grotere bedrijven is ICT materiaal maar een heel klein stapeltje flappen tegenover de personele kosten. Tevens schat ik zo in dat jij nooit binnen het parlement bent geweest. Als je ziet hoeveel papier er wordt opgehaald na een vergadering, dan heb je er al 1 iPad uit. De meeste mensen hebben volgens mij ook geen idee wat een leasecontract kost voor de grotere multifunctionals. Ik geloof wel in dat (vrijwel) papierloos werken.
Je haalt alleen nu 2 dingen door elkaar. Is het op termijn goedkoper? Ja. Milieuvriendelijker? Waarschijnlijk niet, maar jij doet tegenwoordig ook je artikelen schrijven op een computer die "vroeger" als een luxeding gezien werd. En denk jij dat deze computer milieuvriendelijk is dan je artikeltje in een handgeschreven magazine? Of je mobieletelefoon (die vroeger als dure ondingen werden gezien) mileuvriendelijker is dan een briefje per post? Dacht het niet, maar zoals al deze "luze-artikelen" zijn ze straks niet meer weg te denken.

Ik lees hier juist een verborgen stelling van Spoelstra. En nog een die klopt ook: alleen slimme mensen stemmen op de SP (en niet alleen in crisistijd). Domme mensen zorgen keer op keer weer voor crises. Vaak zijn dat degenen die voor slim worden versleten (door nog dommere mensen), maar wel steeds voor meer disbalans zorgen.
Natuurlijk is er geen crisis. Wat we hebben is alleen even iets te scheef verdeeld. Al die dommerds die veel teveel hebben snappen niet dat ze daar heel veel van moeten inleveren om uit de crisis te komen. In een land waar solidariteit, sociale betrokkenheid en gelijkwaardigheid bijna tot vieze woorden zijn geworden wordt het daarom hoog tijd voor een meer menselijke, menswaardige aanpak.

De moderne banken zijn de Cathedralen van de middeleeuwen geworden.

Er wordt veel te veel geld ingepompt. Ze bouwen gigantische kantoren en er wordt er niets gedaan, behalve het verkopen van meer ellende.

De politiek gooit olie op het vuur door te eisen dat banken meer buffers hebben. Hierdoor potten ze geld op en rolt het geld niet meer.

Banken hebben per definitie altijd van de winsten van morgen geleefd, dus je mag eigenlijk niet van ze verwachten dat ze echte buffers hebben.

Er is inderdaad geen crisis. Tenminste niet bij de gewone mens die verstandig met zijn inkomsten en uitgaven omgaat. Die ook gewoon iPads, iPhones en andere zaken kopen. Die geen rare dingen doen die ze niet kunnen betalen.

De crisis is wel bij de financiële markt en de markten die de afgelopen 10 jaar door allerlei fraudes flink veel geld konden binnen harken. Deze "domme mensen" denken dat het altijd maar zo in het oneindige kan doorgaan. Deze mensen klagen dan ook het hardst over de crisis en hoe zielig ze wel niet zijn.

Met misleidende reclames over voordelen die niet bestaan worden mensen overgehaald om maar zoveel mogelijk geld uit te geven, en het liefst geld wat men niet heeft, want dat levert weer veel rente inkomsten op.

Reclame uitspraken bij nieuwbouw als "forse prijsdalingen" lees ik als "eindelijk gaat u betalen voor wat het werkelijk waard is"

Auto's die BPM vrij zijn, zijn niet BPM vrij. Enkele BPM toeslagen zijn vrij, maar een auto koop je nog altijd met 19% BTW + 19%BPM.

Milieu: Met zonnepanelen kan duizenden euro's bespaard worden. In werkelijkheid is dat een paar honderd en pas na 10-15 jaar als het terugverdiend is.

Crisis is het bij de mensen hen leningen niet meer kunnen betalen of banken die dit geld niet meer terug zien en moeten afwaarderen.

Politiek maakt het niets uit op wie je stemt. Als Nederland 15 miljard moet bezuinigen is er bij elk kabinet wel wat te bekritiseren. De politiek kun je hierin ook dom noemen dat ze niet het beste uit alle werelden vereenigen.

Een probleem kent kent niet 1 oplossing. Het is een combinatie van oplossingen.

@Fellow11,

Het is wel heel erg hautain en dom om iedereen die dankzij de crisis in de problemen zit ervan te beschuldigen dat het zijn of haar eigen schuld is. Dan zit je al net zo wereldvreemd in een ivoren toren om je heen te kijken als een groot deel van de politieke vogels in Den Haag.

Die andere zus, die ook in de gemeenteraad zit, krijgt in maart ook een ipad! en als het om het milieu gaat, mag ook het wel wat kosten! duurzaamheid boven alles!

Natuurlijk is er helemaal geen crisis. Stel je steelt al vele jaren van burgers, dit wordt verkocht als wettelijk belasting betalen. Maar je wordt steeds dikker en je wilt eigenlijk nog meer stelen. Zoveel zelfs dat je denkt dat ze daar niet meer in trappen. Dan verzin je toch een crisis waardoor de mensen toch weer bereid zijn om NOG meer belasting te betalen. Simpel.

Het is wel crisis, alleen merkt niet iedereen daar evenveel van. Mensen die hun baan niet verliezen merken alleen dat ze meer belasting moeten betalen. Echter, het is net als met de bekende dominostenen. Die vallen niet allemaal gelijk om, dat duurt wel even. Dat omvallen kan gestopt worden door de mensen zelf. Wie genoeg geld heeft, doet er verstandiger aan om dit verstandig uit te geven, dan het op de bank te zetten. Omdat geld op de bank de economie niet draaiende houdt.

De kritiek hierboven is ongefundeerd. Partij noemen deed Jacob al eerder over bv PVV, en is alleen maar om nuance te geven, te prikkelen of juist tegenovergestelde te zeggen van wat ie bedoelt.

Gaat het zo slecht als bij de BCC's en Mediamarkten elke zaterdag achterbakken worden volgestopt met grote dozen? iPads en liever twee of drie in huishoudens opduiken? Welnee, op dat vlak draait het gewoon door.

We laten ons ook gek maken als er bezuinigd moet worden. Dromen door het ene woordje 'sociaal' van de afkorting SP achter een club aan, waarvan politici landelijk/provinciaal/lokaal het merendeel in de partijkas moeten stoppen. Klinkt als Oost-Duitsland, heilstaat, iedereen gelijk. Kent iemand de rest uit de Roemerclub?

Wat te denken van IT projecten en reorganiseren. Gebeurt altijd als het slecht of goed gaat. Valt te besparen of kan synergie opleveren. Net wat voor naampje je eraanhangt of hoe de wereld om je heen roept over welvaart of crisis.

En ja, we klagen als het brood van de AH een duppie duurder is als bij de Lidl. Maar niet als een iPad een idiote marge heeft in vergelijking met soortgelijke toestellen van de concurrent.

En je definitie van domme mensen Jacob... Het is net in welke groep je je bevindt, en wat voor mensen je eromheen ziet, en welke leider in een groep opstaat. Wat zouden mensen in Somalie, Nigeria of Noord-Korea denken als ze in ons land konden kijken. Inderdaad domme mensen hier, maar met heel andere strekking.

31-12-2012 en nog steeds geen crisis, voor en na de kerst dure parkeerplaatsen als 1e bezet, drukte in de stad rond etenstijd geen tafeltje vrij meer. Dagen voor de 31e wordt er hevig geknald, kinderen van 10 jaar lopen urenlang bommetjes te laten knallen in dorpen en steden. Dit kunnen alleen de ouders betalen; deze kleine kinderen kunnen echt niet zolang sparen. Dure kleding, vakanties, nieuwe auto's: waar is die crisis dan ???
mensen worden bang gemaakt met deze kunstmatige crisis, niets is zo manipuleerbaarder dan cijfers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-01T09:26:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.