Spoelstra spreekt: Duim op voor nieuwe iPhone

Dit artikel delen:

Eindelijk heb ik een reden om een iPhone te kopen. De nieuwe iPhone, tenminste de luxe uitvoering, heeft vingerafdrukherkenning. Dat lijkt me uitkomst. Niet alleen voor mijn telefoon maar voor alles met een wachtwoord.

Niet omdat het veiliger is, je kunt er Aldi-bier op innemen dat dit binnenkort ook gekraakt wordt, maar ik word gek van al mijn wachtwoorden en pincodes die ik uit mijn hoofd moet leren. En ik bedenk wel altijd handige ezelsbruggetjes zoals de eerste vier cijfers van mijn oude telefoonnummer. Maar dan sta ik weer voor de kassa hardop na te denken wat ook alweer mijn oude telefoonnummer was. Dat schiet ook niet op. Nu moet je dus met je eigen duim inloggen. Je hoeft dus alleen nog maar te onthouden welke duim. Of twee keer proberen.

Stupide

Er schijnen nu alweer mensen in de rij te liggen voor de nieuwe iPhone die 20 september pas beschikbaar komt. In de rij gaan liggen voor iets dat overal en dan ook nog eens online verkrijgbaar is, is natuurlijk nogal stupide. Het is een beetje alsof je op zaterdagochtend een uurtje eerder van huis gaat omdat je niet in de file wilt staan.

Er komt ook een goedkope plastic versie van de iPhone in allemaal verschillende felle kleuren. Waarom je zo'n ‘Hello Kitty’-telefoon wilt hebben is mij ook een raadsel. Maar Apple moet wel. Ze zitten in een felle concurrentiestrijd met de Aziaten.

Op elkaar lijken

Aziaten maken alles na en dan nog goedkoper ook. Ze zijn zo goed in het namaken dat ze zelfs zichzelf namaken. Daarom lijken ze ook allemaal op elkaar. Dus binnenkort komen de Aziaten ook met een goedkoop gekleurd plastic toestel en deze heeft ook vingerafdrukherkenning. Waarbij je natuurlijk altijd hardop afvraagt: zouden de vingerafdrukken van alle Aziaten ook op elkaar lijken?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat ik het beleefd zeggen: de laatste alinea is in strijd met de goede smaak en het zou de heer Spoelstra en Computable sieren als ze excuses maken voor het plaatsen ervan.

Laat ik het beleefd zeggen: het commentaar van Peter is niet terecht. Als je in de laatste alinea de humor mist heb je waarschijnlijk helemaal geen humor.
Ik hoorde laatst dat Aziaten juist vinden dat alle Nederlanders op elkaar lijken. Kopiëren is dan ook een Nederlandse uitvinding.

Die vingerafdruk lijkt me zeker ideaal!

Fijn, kunnen we binnenkort allemaal onze duimafdruk naar PRISM uploaden.

Vingerafdruk Veilig? Niet veiliger dan het systeem er om heen.
Bijvoorbeeld een systeem dat kan garanderen dat die vingerafdruk afkomstig is van een levend iemand, met detectie dat het geen gekopieerde vingerafdruk betreft die is afgedrukt op een stukje transparant plastic en vervolgens met Arabisch gom op iemands duim/vinger is geplakt.
Of zit er in de vingerafdrukscanner van de Apple iPhone hartslag- en temperatuurdetectie en worden de vingerafdrukken in 3D gescand?
Dat soort scanners kosten een veelvoud van de iPhone zelf.
Veiliger met een vingerafdruk?
Wie weet, maar zonder extra controle mechanismes waardeloos.
En ook al ben ik een Apple Addict, ik ga de beveiliging mijn (privé) gegevens daar alvast niet aan ophangen.

Inloggen met je vingerafdruk *lijkt* erg veilig, omdat we van jongs af aan hebben gehoord hoe uniek ieders vingerafdrukken zijn. Vingerafdrukscanners moeten echter bijna alle details wegkieperen om enigszins betrouwbaar te zijn, waardoor ze qua veiligheid niet veel beter zijn dan een pincode. Dus het is voornamelijk marketing. (Net als de 64-bit SoC.)

Bovenop de veiligheid van vingerscanners, waar het een en ander op af te dingen valt, is dit natuurlijk ook lang niet de eerste telefoon met deze functie. Tien jaar geleden waren er ook al toestellen die een vinger konden lezen.

dit keer was het weinig boodschap
en het was al helemaal geen grap

want is het zo dat een aziaat
iemand is die pleegt plagiaat?

het zijn maar stereotypen
iets dus om je eerst in verdiepen

richt je eens op de inhoud
dan zit je niet meer zo fout

Aziaten lijken helemaal niet op elkaar. Zien Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan, Kitano Takeshi er allemaal hetzelfde uit? Ik dacht het niet.

Over die duimen trouwens.. ik ben daar geen expert in ofzo.. maar is de linkerduim niet gewoon een spiegelbeeld van de rechterduim?(Beschadigigen buiten beschouwing gelaten)

Werk fysiek. Vingers zijn vandaag vet, zwart en vol met papiersneetjes en een enkele blaar. Werkt het morgen ook nog met een pleister erom?

Wederom goeie column Spoel-i...

Zo jammer dat ik helaas gelijk heb gekregen.

http://www.ccc.de/en/updates/2013/ccc-breaks-apple-touchid

en bekijk ook het filmpje op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=HM8b8d8kSNQ

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-11T09:50:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.