Spoelstra spreekt: iPhone 10

Dit artikel delen:

De iPhone bestond afgelopen maandag tien jaar. Of ja, de iPhone? De eerste iPhone bestond afgelopen maandag tien jaar. Mocht je deze eerste iPhone nog hebben; hier heb je door alle besturingssysteem-updates geen zak meer aan. Het is net de verjaardag van je opa, bij elke update wordt hij iets trager.

Hoewel er bijna niks op zat, was de eerste iPhone spectaculair en stak hij ver boven alle andere smartphones uit. En bij elke nieuwe versie kwam er iets nieuws en spectaculairs bij. We zijn nu inmiddels zo’n veertien versies verder en het wordt voor de ontwikkelaars van Apple steeds lastiger om er iets nieuws bij te verzinnen. Vandaar dat ze bij de laatste iPhone dachten: weet je wat? We doen er niet iets nieuws bij maar we halen er weer iets af. Bij de laatste versie verdween de koptelefooningang.

Voorsprong kwijt

De voorsprong die de iPhone had, is ze inmiddels kwijt. Een beetje Noord-Koreaans toestel heeft tegenwoordig meer opties. Ze lijken ook steeds meer op elkaar, maar dit komt misschien ook omdat ze tegenwoordig bijna allemaal in China worden gemaakt. Ze apen elkaar allemaal na. Zo kun je er op wachten dat alle andere toestellen straks ook geen koptelefooningang meer hebben.

Toch blijven mensen bij elke nieuwe iPhone denken dat deze veel beter is dan alle andere smartphones. Dit komt omdat een nieuwe iPhone altijd wordt vergeleken met de vorige iPhone. Het wordt eigenlijk zelden vergeleken met bijvoorbeeld een Huawei-telefoon. Waarom niet? Dan zou vooral het grote prijsverschil opvallen. Apple wordt namelijk altijd zo geprezen om haar gemak en snelheid. En daarmee bedoelen ze natuurlijk het gemak en de snelheid waarmee geld wordt verdiend. Volgens marktonderzoeker IDC was Apple in 2015 goed voor 92 procent (!) van de totale marktwinst op smartphones. Nu zijn dit natuurlijk oude cijfers uit 2015 dus het zal inmiddels nog wel meer zijn.

Voor in de rij

De andere kant is: u betaalt het nog steeds graag. Sterker nog, u staat er nog steeds voor in de rij. Dat zie ik de liefhebbers van een Huawei-telefoon nog niet zo snel doen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Huawat?!

We zullen zien wat er met het succes van de (duurdere) smartphones gaat gebeuren vanaf nu. Een 'kado' smartphone van je provider gaat vanaf Januari 2017 immers een BKR registratie opleveren als 'lening' van de telecom provider aan de klant als het toestel meer als €250,= kost. Dat zal best wel wat problemen gaan geven bij tieners en hun ouders. 2 of 3 nieuwe iPhones levert pa een registratie op van een lening gelijk aan €1/2/3000,=. Dan word het toch lastiger met een hypotheek of de lening voor een nieuwe auto. Dan maar eens kijken wie er over twee jaar, als de lopende contracten beëindigd zijn, nog zo'n €7-800,= kostende telefoon zelf wil betalen. Ik schat dat de binnenstad dan niet meer zwart ziet van 17/18- jarige pikkies met de nieuwste iPhone of Samsung vast gegroeid in de palm van hun handen. Betalen kunnen ze hem niet en pa of ma zal best zo'n lening niet meer op hun konto willen hebben.

De opmerking dat de iPhone in Noord Korea gemaakt zou zijn krijgt een heel andere lading als je bedenkt dat in elke smartphone STASI achtige software onderdelen zitten. Sterker nog de microfoon en camera kunnen vanaf een afstand aangezet en gebruikt worden. Dat koop je er dus ook bij als je €800+ eurootjes aftikt voor de nieuwste hippe smartphone.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-11T09:39:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.