Spoelstra spreekt: Denk anders

Dit artikel delen:

Apple heeft alle grote vpn-apps in China uit de App Store gehaald. China wil namelijk het gebruik van vpn aan banden leggen, omdat gebruikers met vpn door China geblokkeerde websites kunnen omzeilen.

Apple is bekend geworden met de slogan ‘Think different’. In landen als China is het niet de bedoeling ‘different’ te ‘thinken’. Het is de bedoeling dat ze daar allemaal hetzelfde ‘thinken’. Apple werkt daar natuurlijk graag aan mee. Apple stond op zijn achterste benen toen de FBI zijn telefoon wilde kraken om zo terrorisme te bestrijden, maar China is natuurlijk een ander verhaal. China is een grote afzetmarkt en nog belangrijker, er staan nogal grote Apple-fabrieken waar de apparaten, waar je honderden euro’s voor betaalt, voor een paar tientjes in elkaar worden geflanst. Dat is ook ‘Think different’.

Siberië

Ook Rusland wil VPN gaan verbieden. Ook geen verrassing, want ook in Rusland is ‘Think different’ geen aanbeveling op je cv. Anders denken doe je maar in Siberië.

Wie wel aan ‘Think different’ doet is Donald Trump. Dat kunnen we dagelijks op zijn Twitter-account lezen. Wij wel. Trump controleert het nieuws door zelf nieuws te maken en om de tien dagen zijn hoofd communicatie te vervangen. Dat is weer een andere vorm van informatiebeveiliging. Trump wil dat de Apple-fabrieken in China weer terugkomen naar Amerika. Hij heeft ook gezegd dat Apple drie nieuwe fabrieken in Amerika gaat bouwen. Gezien het loon dat de gemiddelde fabrieksarbeider van Apple krijgt, zullen er wel Mexicanen gaan werken. Trump maakt wel een gat in de muur.

Slechte Wi-Fi

In Nederland hebben we gelukkig dit soort regeringen niet. Sterker nog, we hebben niet eens een regering. De formatiebesprekingen zijn zelfs op on hold gezet omdat de partijen op vakantie zijn en blijkbaar op een camping zitten met dezelfde slechte Wi-Fi als ik altijd heb. Maar we hebben hier in Nederland wel vpn en dat is ook wat waard.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je kunt nu gewoon je 4G op vakantie gebruiken, Jacob!

Aardig stukje, maar de basis is erg dun.

Als wij Europese wetten en regels hebben, dan moeten Apple, Google en Microsoft daaraan voldoen. Dat vinden wij normaal.

Zo heeft China ook wetten en regels waaraan de grote 3 Amerikaanse bedrijven moeten voldoen. Apple en Google hebben VPN apps uit de app store gehaald omdat het alternatief is dat anders de stores van Apple en Google helemaal zouden worden geblokkeerd (voor het gewone volk, er zijn ook mensen met privileges). Het is lastig onderhandelen met dictaturen...

Apple en Google blijven in China en kunnen zo via diplomatieke wegen proberen de regering te beïnvloeden.

Het alternatief, China zonder Apple en Google, iedereen een China Phone met China OS en apps uit de China App Store, daar wordt de bevolking niet beter van.

Jacob,

Ik hoop dat dit keer iedereen de ondertoon van je verhaal doorziet.
Ik vrees echter dat een aantal griezels die de scepter willen gaan zwaaien je artikel niet heeft (willen) lezen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-02T09:22:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.