Spoelstra spreekt: Thuiswerkers productiever

Er was weer paniek in Nederland. Er viel een laagje sneeuw en direct trapte de NS op de rem, liep Schiphol vol en was het strooizout op. Kortom, het was weer code rood. Of zoals ze het in Oostenrijk noemen: december.

Alle journaals waren gevuld met wat de gevolgen waren van de sneeuw. De verslaggevers deden alsof we in Trinidad en Tobago woonden en nog nooit eerder sneeuw hadden gezien. Zelf had ik een bijeenkomst in het midden van het land en kwam ik er op de terugweg achter dat ik mijn winterbanden nog niet onder mijn auto had. Meestal kom ik daar een week voor de wintersport pas achter en een week voor de zomervakantie kom ik er meestal achter dat ze er nog steeds onder zitten. Niet dat dit heel erg is want we wonen niet in Oostenrijk en ook met zomerbanden zonder profiel kun je in Nederland prima in de sneeuw rijden. Je moet alleen niet te hard rijden en niet remmen.

Blikken bruine bonen

Het was rustig op de weg, want half Nederland had blikken bruine bonen ingeslagen en was gaan thuiswerken. Op de verschillende journaals en actualiteitenprogramma’s had men enkele managers aan het woord gelaten die aangaven dat thuiswerken eigenlijk veel meer voordelen heeft dan op de zaak werken. En toen dacht ik, waarom staat half Nederland dan als het niet sneeuwt ’s ochtend op hetzelfde tijdstip op dezelfde plaats in de file en ’s middags de andere kant op? Waarom zeggen al die mensen dan niet tegen hun baas: ‘ik kom vandaag niet. Waarom niet? Het staat vast op de A1. En daarbij, thuiswerken heeft veel meer voordelen dan nadelen.’

Niet als het sneeuwt

Waarom promoten we met de gehele ict-industrie al jaren dat je op elke plek, waar je maar wilt, je werk kunt doen en staan we toch met z’n allen in de file om op ons kantoor onze laptop aan te sluiten? Of denken de managers nog steeds dat mensen die thuiswerken minder productief zijn? Gek genoeg niet als het sneeuwt.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom gaan we niet allemaal thuiswerken waar het kan?Dan kunnen die kantoren omgetoverd worden in woningen zodat de woningnood verminderd wordt.

Of je combineert gewoon een kantoor met een flat ernaast voor de medewerkers. Scheelt reistijd, parkeerruimte en je kan langer uitslapen! Dat was 100 jaar geleden nog heel gewoon. Dat de baas ook een woning voor je had. Waarom zijn wij daar eigenlijk weer vanaf gestapt?

Jacob, managers vertrouwen de sneeuw niet, net zoals ik haaien (banken) en Rutte niet vertrouw.

Soms is thuis werken beter en soms met z'n alle op een kantoor. Al je werk achter een scherm is, kun je net zo goed thuis doen. Als je tenminste thuis een goed werkplek heb en niet achter een keukentafel met een verkeerde stoel met kinderen of andere zaken die constant je aandacht vragen. Maar teveel thuis verlies je weer de korte lijnen met je collega's. Ja vroeger, werkte je leven lang bij de zelfde baas, dus ging je ook wonen in de zelfde stad.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-13T10:08:00.000Z Jacob Spoelstra