Spoelstra Spreekt: Niks meer aan doen

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Er is weer een nieuwe coronavariant, Omikron heet deze. Het is eigenlijk de Zuid-Afrikaanse variant, maar we mogen het sinds de Britse variant niet meer naar landen noemen. Trump noemde corona in het begin zelfs het Chinese virus.

Maar we hebben dus weer een nieuwe variant. Wat dat betreft begint dit virus behoorlijk op een ict-oplossing te lijken. Daar verschijnen ook constant nieuwe varianten van. Deze noemen we dan versies of updates. Van deze nieuwe versies is het ook de bedoeling dat ze zich zo snel mogelijk verspreiden. Meestal wordt er bij een nieuwe versie een nieuw nummer aan gegeven. Een kleine update krijgt een nummer achter de punt. Oftewel 2 wordt 2.1. Een grote variant krijgt een geheel nieuw cijfer.

Snuggere gebruikers

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Is het een hele dure variant dan wordt er ook nog weleens een cijfertje overgeslagen, dan gaan we ineens van 6 naar 8. De 13 wordt sowieso altijd overgeslagen. Uitzondering hierop is Apple, die blijft gewoon doortellen. Maar dat doen ze omdat ze niet zulke snuggere gebruikers hebben, anders snappen zij het niet meer.

Er wordt niet altijd genummerd, want als de vorige versie nogal een drama was dan krijgt de nieuwe versie niet een nieuw nummer maar wordt er ineens overgegaan op letters of een woord. Zo kregen we ineens Windows XP en Windows Vista. Gaat het vervolgens weer goed dan wordt er gewoon weer genummerd.

Leuke truc

Het is een leuke truc om steeds weer nieuwe versies uit te brengen, hierdoor blijf je namelijk geld verdienen. Er is eigenlijk nooit eens een ict-bedrijf die bij versienummer 26 zegt dat dit de definitieve versie is. Dat de applicatie af is. Niks meer aan doen.

Het zou ook mooi zijn als dit met het virus zou gebeuren. Dat de virologen zeggen dat dit de definitieve variant is. Niks meer aan doen. Of misschien nog één prikje. De versie 2.0.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op een gegeven moment moet je inderdaad een keer ophouden. Zie ook het Log4J drama. Die functionaliteit was al lang af, maar helaas, de bedenker(s) verveelden zich blijkbaar en dachten: wat zouden we nog meer kunnen toevoegen? "Gold plating" wordt dat ook wel genoemd en dat kan dus desastreuze gevolgen hebben.

Volgens Jaap van Dissel is het een variant met een andere jas waardoor eerdere vaccins niet zo goed zijn in herkennen hiervan. En dus moeten we allemaal een booster hebben, dubbelgenaaid met een vaccin dat net als Microsoft beloofd wat je pas na 3 updates krijgt. Als leverancier zou ik de prijs nog een keer opdrijven, pecunia non olet.

Gekke Henk en Ingrid begrijpen dat belasting op ontlasting van Vespasianus niet ging om de eer maar om de centen. De jas was dan ook niet een gelukkig gekozen metafoor en je kunt je lol niet op over alle vergelijkingen die er getrokken worden. Want twee oude motten in die jas van Jaap zijn een pijnlijk gebrek aan een onweerlegbaar wetenschappelijk bewijs nu blijkt dat de vaccins niet helpen tegen verspreiding en verkeerde bezuinigingen op de zorg.

Dus wat is nu de moraal van het verhaal Jacob? Want volgens openbaring van Johannes is de naam van het beest 666 en omikron is de vijftiende letter in het Griekse alfabet.

Ewout, even een vergelijking. OS, applicaties en antivirus software kunnen ook pas achteraf aangepast worden aan nieuwe bedreigingen. Maar het gaat te ver om te zeggen dat het updaten van OS, applicaties en antivirus geheel geen zin heeft. Of zet jij je virusscanners altijd uit en doe jij niet aan updates? ;-)

De ontwikkeling van virussen is het overigens levendige bewijs hoe evolutie in de praktijk kan gaan. De Omicron (B.1.1.529) variant van SARS-CoV-2 (COVID-19) was er nog niet in den beginne. En er komen ook volgend jaar nog vele anderen. Waarschijnlijk zijn er meer varianten dan we al kennen.

Evolutie in praktijk?

Da's een mooi excuus om te zeggen dat je voortschrijdend achter de feiten aanloopt maar wel veel maatregelen voorschrijft op basis van een theorie welke dus nog onbewezen is. De twee motten in de jas van Jaap heten tenslotte geen Charlotte en Bas. Camouflagejas van omikron maakt duidelijk dat het vizier op een karakteristiek eiwit als met een hamer de schroeven erin slaan is. Vandaag is het omikron maar morgen ypsilon en zo hobbelen we dus van lockdown naar lockdown.

En inderdaad breng ik niet elke update aan omdat besturingssytemen last hebben van obesitas met als gevolg een groter risico van fouten in de code. En idee van een minimalistische kernel heeft uiteindelijk ook Microsoft geadopteerd, nu nog de prijs aanpassen. Kortom, gericht patchen door alleen known errors en beveiligingsproblemen op te lossen scheelt je zo'n 15% onnodige downtime.

De prijs van een lockdown wordt momenteel betaald door middenstand en ondernemers, hoe zuur dat Nederland weer net voor de feestdagen op slot gaat. Wat betreft het salon-socialisme zie ik dat het communisme een nieuwe jas heeft;-)

Achter de feiten aanhobbelen is nu eenmaal wat evolutie is. Je moet wat he, want Cruijff heeft nog nooit een zak geld een patiënt zien genezen en je moet spuiten, anders kan je niet scoren. Opmerkelijk dat je daar zo veel moeite meehebt terwijl je zelf zo trots bent dat je 85% meehobbelt. "Als leverancier zou ik de prijs nog een keer opdrijven, pecunia non olet". Nee Ewout, er zijn geen vragen meer over je moraal, intellectueel langs zijlijn braakballend als de uilen van Minerva.

Die Dino, omhoog kijkend op zoek naar de bal terwijl het om roulette gaat met een inzet op zwart. Nu is Dino wel vaker de clown op een begrafenis want genezen of voorkomen gaat om een zak geld. Meer is minder werkdruk en dat is nog altijd de inzet van een lockdown want het excuus is een variatie op een bestaand probleem waarvan de parameters nog hoogst onzeker zijn.

Je zou bijna gaan geloven dat het virus snuggerder is dan Dino, sorry voor de ad hominem maar wie de bal kaatst kan hem terug verwachten. De muizenissen van Dino maakt zijn braakbal zuur want kijkend naar het beleid is het ook niet de jas van Dorus maar 'coat of many colours' van Dolly Parton. Een patchwork aan uitzonderingen op de regels. Zo mag je bijvoorbeeld maar 2 mensen op bezoek hebben, behalve met kerst. Dat klinkt als een soort van: 'Altijd is Kortjakje ziek maar zondags niet' wat nogal ongeloofwaardig is.

J en avondklok is zeker ook onzin, want virus werkt niet alleen from 9 to 5 :-)
die kerst moet je zien als een visit burst on demand, alleen is dat een hybrid oplossing waar jij niet aan kan verdienen. Begrijpelijk dat het dan als salon immunoloog voor jou niet hoeft.

Maar met Dorus en Dolly vinden we elkaar weer.
Mooi was die tijd.

Ewout, een virus signature database is ook al een beetje verouderd voordat deze verspreid wordt. Als ICT-er loop je dan ook “voortschrijdend achter de feiten” aan. Bij de biologische virussen worden varianten gemaakt door replicatiefoutjes in de onvrijwillige gastheer. Wat virologen, genetici, biochemici en anderen specialisten doen, is heel knap werk. Dus don't shoot the messenger als deze in Jip en Janneke taal aan jou uitlegt dat bij een variant de uit eiwitten bestaande aanhechtingsstructuren op de dubbelmembraan lipide virusenvelop (de jas van Van Dissel) uit iets andere eiwitten kan gaan bestaan. Aan die veranderde aanhechtingsstructuren kunnen de bestaande antilichamen zich soms niet zo goed verbinden om de aanhechting door het virus te neutraliseren en andere verdedigingsmechanismen te activeren. De mRNA-vaccins en recombinante vectorvaccins kunnen gelukkig binnen enkele maanden aangepast worden, omdat men alleen het betrokken stukje genetische code hoeft te isoleren en repliceren. Bij een subunit-eiwitvaccin, waar geen genetisch materiaal in zit, duurt het beduidend langer. Men moet het spike-eiwit zelf namaken en eiwitten kunnen heel complex zijn. Die vaccins voor COVID-19 komen nu pas op de markt. Misschien werken ze ook tegen prikspijt.

Of de reactieve laisser faire politiek van Rutte veel met salon socialisme te maken heeft, dat betwijfel ik; meer met populisme denk ik. Bij de laatste verkiezingen heeft de meerderheid weer voor de COVID-19 wiebelpolitiek gekozen. Voor bedrijven die dachten groen licht te hebben voor de grote kerstverkoop of eindelijk een beetje open mogen zijn, is het inderdaad een bittere pil. Verwachtingen wekken is bij populisme veel beter ontwikkeld dan verwachtingsmanagement en dan heb ik het nog niet eens over risicomanagement. Maar er komt op een zekere dag wel een politieke update. Of het dan beter wordt? In de VS hadden ze op 20 januari 2017 een major Enterprise update, maar die leek meer op malware van een vreemde statelijke actor.

Quid pro quo is er meer dan geld want als amateur ben ik onbezoldigd maar daarom nog niet onnozel. Een beoefenaar uit liefde heeft geen commerciële belangen maar ik vrees dat Dino wat te weinig liefde heeft gehad, hij kent alleen de betaalde liefde omdat hij uit een ei gekropen is.

"Donkeys live a long time. None of you has ever seen a dead donkey."

Beetje als de olifant in de kamer want Dino vergeet dat de ezel in het verhaal van George Orwell kon lezen. De geldende richtlijnen wijken op enkele essentiële punten af van het verhaal van Jaap en het wordt dan ook de meest onsamenhangende persconferentie genoemd hoewel tegenstrijdig me passender lijkt.

Oja, lezen is natuurlijk nog niet gelijk aan juist interpreteren maar ik ben heel benieuwd naar het immuungeheugen. Hoe actief is deze bij herbesmetting als het om het aanmaken van antistoffen gaat? Want wat betreft die mooie tijd moet ik vooral denken aan de stratenmakeropzeeshow. Jongens waren we, maar aardige jongens....

wceend als beoefenaar uit liefde, over onnozel gesproken :-)
we kunnen wel proberen elkaar de overtreffen met innovatie, maar covid19 lijkt nog het minst moeite te hebben met buigen via adoptie.
stratenmaker was top, tempo doeloe.
Nou, ik hoor het wel als ik weer wat vergeten ben.

Wederom veel woorden van Jaap maar de simpele moraal van: 'If it ain't broke, don't fix it' lijkt me toch een beetje de strekking van het verhaal. Alle blabla gaat even voorbij het feit dat een goed werkend immuunsysteem geen booster nodig heeft. Dus wat proberen we eigenlijk te herstellen?

Ewout, zo handel je toch niet op je werk? En jij zegt dat nota bene dat voorkomen beter is dan genezen.

Overigens weet jij als prikspijtoptant niet van te voren of je immuunsysteem op jouw leeftijd in jouw lijf nog zo goed werkt dat jij SARS-CoV-2 bestendig bent, dit ongeacht welke eerdere infecties jij overwonnen hebt.

Zo kennen we Jaap weer, draaien en duiken om de zondebok te vinden in plaats van zoeken naar een werkende oplossing. Ik vraag niet HOE hij te werk gaat maar WAT we nu hebben bereikt met de nieuwe kleren van de Keijzer. Een klassieker uit mijn kindertijd die ook ging om een dwaze beslissing die iedereen afkeurt maar waartegen niemand protesteert uit angst om tegen het collectief in te gaan.

Blabla over de eiwitten geeft geen antwoord op de prangende vraag wat we met kerst gaan doen, de simpele vraag van het leven nu de beloofde vrijheid tot prikspijt leidt. Want de eerder genoemde cognitieve dissonantie van de psychologie is als de postcodeloterij van Hugo nu virus snuggerder blijkt te zijn dan Dino door zich aan te passen.

Wat betreft mijn lijf wijs ik even op artikel 11 van de grondwet want kaartenhuis van een vaccinatieplicht is erg wankel geworden als we naar de proportionaliteit kijken. Want het is zoals Friedrich Nietzsche het stelde: “Was mich nicht umbringt, macht mich stärker”

Ewout, als je niet oud en wijs genoeg bent om te weten wat je met kerst doet, dan bel je de twijfel telefoon corona maar op.

En alweer mis, de WAT van bewegingsvrijheid gaat tenslotte om de WAAR welke door maatregelen alweer beperkt is. Hoorde dat sommigen nu in alle haast skibox op de auto zetten omdat vanaf zaterdag de booster verplicht is in Oostenrijk, notabene de hekkensluiter in Europa als het om vaccinatie gaat. Panem et circenses?

Ewout, als je niet uit het WIE, WAT, WAAR, WANNEER, WAAROM, HOE en HOEVEEL komt, 088-755 57 77 (tussen 8.30 en 16.30 uur). Ik heb er geen ervaring mee en weet dus niet wat de belkosten zijn en of je je vraag S.M.A.R.T. moet formuleren.

Die Jaap, ik heb geen twijfel over vaccinatie maar over het beleid. Je moet wel eerst goed de vraag lezen voordat je antwoord geeft. S.M.A.R.T gezegd blijkt het niet erg doelmatig met als resultaat dat we terug zijn bij af. We struikelden al bij de S van specifiek, op 11 mei 2021 om precies te zijn zoals je kunt lezen in antwoorden op de vragen over het vaccinatiebeleid:

"Het voorkomen van transmissie hangt ook samen met het type vaccin, leeftijd, de virusvariant, lokale omstandigheden, vaccinatiegraad en bijvoorbeeld het seizoen af."

Bovenstaande verzin ik niet en zijn nogal wat factoren maar dat over de invloed van het seizoen klinkt alsof we ons een zomerjas aan hebben laten smeren voor de winter. Wat betreft essentiële winkels heb ik gelukkig een oude winterjas;-)

Oja, Jaap is nogal éénkennig als het om de antwoorden gaat want de vragen werden door Van Houwelingen (FvD) gesteld. Aanleiding was de toenmalige Zuid-Afrikaanse variant waar tegen AstraZeneca niet goed hielp wat best is lullig als je al 100 miljoen dosis gekocht hebt. Zie mijn reactie op 17 maart 2021 waar ik vroeg wat we gaan doen als spike-eiwit veranderd.

Ewout, volgens mij heb je toch stiekem 088-755 57 77 gebeld. Want maandenlang bagatelliseer jij het nut van de COVID-19 vaccinatie, van vaccinatiecampagnes, testen en QR-code, enz. En nu maak jij je druk om het futiele probleem dat mensen die binnenkort naar Oostenrijk willen gaan, soms moeten omboeken omdat ze nog geen booster hebben gehad. Je bent wel aardig geswitcht en niet voor het eerst. Je hebt kritiek op het beleid van de regering, maar je gedraagt je als een kuifeend waarvan de kuif ook met alle winden meewaait.

Ewout, grappig dat jij de filosoof Friedrich “mit dem Hammer” Nietzsche citeert. Voel je verwantschap door zijn visie dat logica ondergeschikt is aan de retoriek? Helaas gold “Was mich nicht umbringt, macht mich stärker” niet voor Nietzsche. Hij moest al vanaf zijn 44ste verzorgd worden vanwege een onderliggende maar niet direct dodelijke aandoening. Hij is maar 55 jaar oud geworden, toch niet sterker geworden. Dus kan jij ons uitleggen hoe Long-COVID of een dwarslaesie, iemand sterker zou maken? Of is dit weer alleen maar retoriek?

Jouw Pepijn van Houwelingen Vossius wil COVID-19 bestrijden met middelen zoals Ivermectine, Hydroxychloroquine. Die worden als ontstekingsremmer ingezet bij reuma en bij allerlei kleine parasitaire eencelligen, rondwormen, luizen, mijten. Het SARS-CoV-2 virus heeft een heel andere metabolisme als de genoemde parasieten. Dan kan je net zo goed een middel tegen kalknagel gebruiken of een middel tegen algengroei. Verder ziet jouw Pepijn quarantaineplicht voor reizigers uit COVID-19 risicolanden als een soort van Jodenvervolging en wil hij iedereen die hem tegenspreek voor een tribunaal slepen. Het is maar dat je weet waar jij je “wetenschappelijke” kennis vandaan haalt.

En Ewout, waarom denk je dat er 100 miljoen verouderde dosis vaccins moeten worden afgenomen? Heb jij soms samen met Sywert van Lienden de onderhandelingen gevoerd? Zodra laboratoria denken een goede aangepaste versie van een vaccin te hebben ontwikkeld, gaan de farmaceuten de productiecapaciteit inzetten voor het nieuwe vaccin. Het gaat niet om chipfabrieken. De trials lopen dan nog. Nederland is toevallig één van de eerste die onder voorwaarden alvast een hoeveelheid aangepaste booster heeft besteld.

Rooie Jaap en de ongestelde vraag want het ging niet om Ivermectine of Hydroxychloroquine maar om de winterjas. En ik weet dus heel goed waar de mosterd vandaan komt omdat Hugo de sokpop is van het OMT. Blabla van rooie Jaap over nieuwe vaccins klopt dan ook niet met de officiële berichtgeving, het is hetzelfde rondje om de kerk:

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/boostervaccinatie

Vraag over hollen of stilstaan kan alleen Cruyff beantwoorden en die kunnen we het niet meer vragen. Maar meetbaar was eerste rondje om de kerk een dure grap want rooie Jaap kan het feit dat we in een lockdown zitten niet verbloemen. Wij wel en zij niet leidt zoals hij in het Dagblad van het Noorden kan lezen tot corona uitwijktoeristen die kerstinkopen bij de buren doen.

Volgens een 'dubieuze' bron zoals het CBS noteerden we na eerdere lockdown een ongekende krimp van 8,4%. Wat betreft modellen voospelt dat niet veel goeds voor de toekomst als we kijken naar de scope creep en de faalindustrie van de overheid. Rode ster van Computable heeft dan ook een wat vetroebelde blik over de winterjas die om transmissie gaat en niet om een plaats bij de kachel. One shot, one kill gaat om gericht prikken en niet proberen voor God te spelen met het idee dat je een virus te slim af kan zijn.

@Ewout
"het feit dat een goed werkend immuunsysteem geen booster nodig heeft"
toont dat weinig begrijpt van de materie. Kan Jaap je zeker uitleggen.

@Ewout Dekkinga, veel retoriek en een totaal gebrek aan logica. Hoe houd je het vol in de ICT?

Tsja, mijn reacties worden niet door iedereen gewaardeerd maar leg maar eens uit aan iemand die zich niet bezighoudt met ICT wat een bit is. De beroepsdeformatie van definities is communicatief niet effectief doordat we het hebben over iets abstracts. En dus ouwehoerde Jaap van Dissel Nederland in een diepe winterslaap met een verhaal over een jas omdat een spike-eiwit te abstract is.

Laten we zeggen dat er nog een verschil zit tussen technisch lezen en lezen met begrip. Denk bijvoorbeeld aan het begrip WC-eend, buitenlanders zullen het niet begrijpen maar het begrip is voor velen duidelijk door de reclame. Oja, ik had ook spam kunnen noemen wat om reclame gaat maar ik denk dat wel begrepen wordt wat ik bedoel. Zoals dat lezers ook zullen begrijpen dat de slang die zijn eigen staart opeet om te kunnen blijven schrijven met een vork geen resultaat levert.

Ouroboros van Computable heeft het wel over S.M.A.R.T. maar hij faalt in het aanwijzen van de doelen wat in een parlementaire democratie de controlerende en kaderstellende rol uitholt. We kunnen de wetenschap op de troon zetten maar als ik naar de prijs kijk dan voed ik me toch liever niet met de modellen die Eduard Douwes Dekker al de spijs van een ander noemde. One shot, one kill om Flappy in gezamenlijkheid te gedenken.

Vrolijk Kerstfeest Jaap en verslik je niet;-)

Inderdaad, oudlid. iedereen fijn dagen gewenst :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-15T11:18:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.