Spoelstra spreekt: Kinderen kunnen het

Jacob Spoelstra

We komen steeds meer ict’ers te kort. Dit gaat alleen maar erger worden want alles wordt steeds verder gedigitaliseerd. Ook het voetbal. Zo heeft Ajax deze week zelfs een gamer aangenomen die voor Ajax wedstrijden gaat spelen op de computer. Ze zijn nu niet alleen op papier sterker maar ook op het beeldscherm.

Het CBS heeft berekend dat ruim 17 procent van de ict-bedrijven inmiddels al kampt met een onderbezetting. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Nederland ICT zouden we dit moeten opvangen door meer kinderen te laten doorstromen naar ict-opleidingen. Er zou dan ook op de lagere en middelbare scholen meer aandacht moeten komen voor ict. Kinderen al op jonge leeftijd laten programmeren op school is goed voor de economie. Of het ook goed voor de kinderen is, stond er niet bij. Maar ik dacht ook direct: En wie moet die kinderen dan les geven? Die schoolmeester met zijn passer en geodriehoek? Echte nerds leren alles zelf.

Mijn jongste dochter zit sinds kort op keyboardles. Ze krijgt les op de traditionele manier met een lerares oftewel de buren hebben al eens gevraagd of Mieke alsjeblieft de takken van de bomen vast kan blijven houden want zij worden stapelgek van het liedje. Onze oudste dochter heeft het keyboard ook ontdekt. Zij krijgt geen les maar speelt inmiddels al wel met twee handen hele liedjes van Adele en Claudia de Brei na. Gewoon via Youtube. Natuurlijk moeten we de scholen niet afschaffen want dan moet ik de kinderopvang op een andere manier regelen, maar kinderen leren tegenwoordig veel zelf.

Instromen

Ik vroeg me ook af, waarom moet de instroom altijd van onderaf komen, van de jongeren? Waarom niet meer ouderen laten instromen? Er komen steeds minder kinderen maar van ouderen hebben we juist genoeg. Ict leren op iets latere leeftijd kan ook best. Geven we ze eerst een typecursus en daarna leren we ze programmeren. Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Kleine kinderen kunnen het. We kunnen natuurlijk ook de nieuwe arbeidskrachten uit het buitenland halen, maar die suggestie is in verkiezingstijd vaak niet zo populair.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het probleem is niet het "programmeren" maar wàt je wilt programmeren. Het middel "programmeren" is geen doel en dus ook geen oplossing...in ieder geval niet voor onze reële problemen...

Je schrijft het: "van ouderen hebben we juist genoeg". Ja, dat is inderdaad al jaren helder, ouderen komen corporate Nederland wel zo'n beetje de strot uit.

Betekent dit dat voor de werkende ICT-ers dat de salarissen omhoog gaan?
Uiteindelijk bepaald dat of er mensen zijn die het werk willen doen.
Iets economisch of leidinggeven levert meer op dus waarom kiezen voor techniek?
In Duitsland liggen de salarissen duidelijk hoger voor technisch personeel:
Een ICT-er die leiding geeft verdient daar 90.000 euro ipv 60.000 in Nederland.
En de uitvoerende ICT-er zit ook 1000 euro bruto per maand hoger.

Diezelfde ICT bedrijven die al jaar en dag aan het klagen zijn dat ze moeilijk aan ICTers komen. Ondertussen willen ze alleen de krenten uit de pap zonder te investeren in langdurende verbanden, halen ze de neus op voor 50+ en weigeren ze met de markt mee te bewegen door hun vraag niet tegemoet te komen met een bijpassend aanbod.

@Jacob
Geef je meissie dan een koptelefoon als ze aan het oefenen is. Ze zijn er ook in roze dus dat is het probleem niet. ;)

De wet DBA is toch uitgevonden door Wiebes omdat de werkgevers de zelfstandige ICT-ers weer terug in de bedrijven wilden zien? Stel je voor: ICT-ers die zomaar hun kunde en kennis gaan uitbaten op de vrije markt, het moet niet gekker worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-28T10:55:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.