Spoelstra Spreekt: Bubbel

Jacob Spoelstra argwanend

In talkshows struikelen de trendwatchers op dit moment over elkaar om uit te leggen dat dit de ‘next big thing’ op het gebied van kunstmatige intelligentie is. De next big thing heet dit keer geen vr of blockchain, dit keer heet het ChatGPT.

Zelf ben ik nog niet helemaal overtuigd van de nieuwste chatbot. Op dit moment denk ik zelfs dat het een grote zoekmachine gaat worden die ons overspoelt met reclameteksten en waar we nog verder in onze eigen bubbel worden gedrukt. De trendwatchers op tv komen ook met nogal magere voorbeelden, zoals dat scholieren nu heel eenvoudig scripties kunnen genereren. Ja, want daar zit de wereld op te wachten! Nieuwe scripties van scholieren.

Goede scriptie

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie hier.

Als wij vroeger een scriptie maakten, dan moesten we naar de bibliotheek en dan gingen we daar een boek overschrijven. Ik weet nog een keer dat ik bij een scriptie over Mozart een hele pagina uit een boek heb gescheurd met een afbeelding waarvan ik dacht dat het Mozart was. Toen ik de scriptie terugkreeg zei de leraar dat het op zich een goede scriptie was, maar dat hij niet begreep waarom ik een afbeelding van Johann Sebastian Bach op de voorkant had gezet.

Nu ben ik nooit iemand die hard van stapel loopt met nieuwe trends. Ik wacht eerst altijd even af wat het gaat brengen. De nieuwe vr-bril met robothanden waarmee de chirurg zo handig op afstand zou kunnen opereren, heeft nog steeds niet een lagere zorgpremie opgeleverd. Ook omdat er geen chirurg met zo’n bril opereert. Of neem blockchain. Blockchain zou onder meer de ticketverkoop eerlijker maken. Ik weet niet of dat gelukt is, maar ik weet wel dat ik 140 euro per kaartje heb betaald om komende zomer met een verrekijker vanaf de tweede ring naar Coldplay te kijken.

Stuk boardkarton

En de lat wordt steeds lager gelegd. Als nieuwe technologie een scriptie kan schrijven dan lopen we al de polonaise. De nadruk bij kunstmatige intelligentie ligt op dit moment iets te veel op kunstmatig. Net zoals de vegetarische slager kunstmatig vlees maakt. Het ziet er inderdaad uit als vlees maar je bijt in een stuk bordkarton.

Maar hé, ik geef het een kans. Je wilt natuurlijk niet die sukkel zijn die over tien jaar viral gaat omdat jij ooit eens hebt gezegd ‘ik google die scriptie wel gewoon bij elkaar’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-11T11:13:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.