Week 24 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoe lang kan een maand duren? Kunnen tekstverwerkers fouten maken? Kun je op een muisklik patent aanvragen?

Hoe lang kan een maand duren?
... 35 dagen, tenminste in de boekhouding van Computer Associates (CA). Tal van softwarebedrijven pompen op creatieve wijze hun resultaten op. Er blijken vele varianten om onverkochte voorraden vast als omzet in te boeken of de totaalomzet van termijncontracten in één keer in te boeken. Op lange termijn wint een bedrijf natuurlijk niets met dergelijke boekhoudpraktijken, maar de horizon van veel managers ligt niet verder dan de volgende kwartaalgrens. Zeker als er dan ook nog een forse bonus gekoppeld is aan de gerealiseerde omzet, wordt het hemd vaak nauwer dan de rok.
Ook softwaregigant CA (Creative Accounting) paste eind jaren negentig boekhoudkundige trucs - zoals de zogenoemde '35-dagen maand' - toe om de resultaten op te poetsen. Enkele jaren later sneuvelt de veelgeprezen nieuwe topman Sanjay Kumar daar alsnog over. De degradatie tot 'chief software architect' kon hem uiteindelijk niet redden. Er zijn inmiddels veertien koppen gerold vanwege de gewraakte boekhoudpraktijken, maar de hoofdverantwoordelijke lijkt toch de voorganger van Kumar, Charles Wang. Onder zijn leiding begonnen immers de praktijken. Zijn handtekening prijkt onder het gewraakte jaarverslag van 2000 (lopende tot april 2000). Wang stapte met veel gevoel voor timing in 2000 op. Ten nadele van Kumar geldt dat CA kort geleden ook de financiële cijfers over 2001 heeft herzien. Bovendien deelde hij mee in de exorbitante bonuscultuur van CA. U kunt zich waarschijnlijk herinneren dat Wang zichzelf én Kumar en een derde lid van de bedrijfstop kort voor zijn vertrek een gezamenlijk extraatje van een bijna miljard dollar toebedeelde.
 
Kunnen tekstverwerkers fouten maken?
... dat beweert staatssecretaris Van Gennip. 'Foutje van de computer' was vroeger al zo'n lamlendige uitvlucht. Dat geldt evenzeer voor de eigentijdse variant van staatssecretaris Van Gennip. Zij verklaarde een leugen van Brinkhorst als een "foutje van de tekstverwerker". Tja.
Het onderwerp was de veelbesproken Europese wetgeving over softwarepatenten. Van Gennip had het dossier weer overgenomen van Brinkhorst. Bij haar eerste confrontatie met de Tweede Kamer bleek dat de Kamer vooralsnog het standpunt van de regering, vóór softwarepatenten, niet wil overnemen. Alle grote partijen uitten felle kritiek op Brinkhorst, die de Kamer eerder meldde dat het Europees Parlement en de Europese Ministerraad het eens waren. Van Gennip bood weliswaar haar 'welgemeende verontschuldigingen' voor deze onjuiste feiten aan, maar liet dat volgen door het potsierlijke excuus dat er iets "met de tekstverwerking fout moet zijn gegaan." Het laatste nieuws is overigens dat regering en kamer toch nog enkele maanden hebben om elkaar van hun gelijk te overtuigen. In meer Europese landen woedt momenteel een hevige discussie of software wel of niet gepatenteerd kan worden.
 
Kun je op een muisklik patent aanvragen?
... in ieder geval op een dubbele. Net nu de standpuntbepaling rond softwarepatenten in Europa de laatste ronde in gaat, wordt bekend dat Microsoft een Amerikaans patent ontving op het openen van toepassingen met een dubbelklik, tenminste bij mobiele telefoons en pda's. Zo ver kan patentering dus gaan! Vroeger moest je bij een patentaanvraag nog aantonen dat je met iets unieks aankwam dat nog niet eerder was verzonnen. Maar nu is het kennelijk al zo dat een digitale vertaling van procedures uit de fysieke wereld, of de omzetting van een concept van een ander platform, een patent waard is. Ook in Europa hebben we ons op dat hellende vlak begeven, ook zonder de nieuwe Europese patentwetgeving. Kijk maar eens rond op internet. Neem de tabbladen-metafoor die in veel Windows-programma's wordt gebruikt. Adobe blijkt daar het patent op te hebben, vanaf 1995 in de VS, vanaf 2001 ook in Europa. Neem het voortgangsbalkje dat aangeeft hoe ver je bent met een installatieprocedure. Dit balkje is onder de naam 'dynamic progress marking icon' gepatenteerd door IBM, ook in Europa.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-11T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.