Van Vliet: Geef nooit je postcode aan de politie!

Dit artikel delen:

Recentelijk reed ik op een ochtend de straat uit van mijn woonwijk. Toen ik de hoek omsloeg en net mijn gordel wilde omdoen keek ik tegen een groep van zes agenten aan. Waarschijnlijk een groep in opleiding, want ik werd natuurlijk direct naar de zijkant gedirigeerd.

"Tja, u had uw gordel niet om, woont u hier in de buurt?", zei de jongedame in het blauw. Nu ben ik 's ochtends voor de koffie sowieso niet de vrolijkste, maar als je dan ook nog eens zo zinloos wordt aangehouden ben ik niet de vriendelijkste. "Woon je in Apeldoorn?",  zei ik wrevelig. "Dan zou je weten dat ik uit een doodlopende staat kom." En raak was de toon, want de ogenschijnlijk quasi vriendelijke geüniformde dame raakte geïrriteerd. "U had toch ook op bezoek kunnen zijn", was haar overbodige antwoord. "U krijgt een bon van me", zei ze gedecideerd. "Als je dan maar een beetje opschiet, want ik ben aan het werk", was mijn antwoord. En zo ging het nog een tijdje door.

Een aantal lezers herkent hier iemand die een autoriteitsprobleem heeft. Maar het mooiste komt nog. Wanneer agenten persoonlijk een bon uitschrijven willen ze aan het einde altijd je postcode weten. En dan ben ik aan de beurt. "Hoezo? Gaat u mij vertellen dat u alles van mij weet, de politie tientallen miljoenen in haar informatiesystemen pompt, maar dat u niet eens mijn postcode weet?" Haar reactie was als was ze op cursus: "Mijnheer ik stop deze discussie".

Jammer, ik kwam net een beetje op dreef: "U denkt toch niet wanneer u mij net een bon geeft dat ik daar vrolijk bij blijf?" Als door een wesp gestoken reageerde de blauwe dame: "Dus u weigert mee te werken? Moet ik u soms mee naar het bureau nemen?" Ik was er door heen. "Meewerken? Ik denk toch echt dat ik m'n postcode vergeten ben". Ik eindig dit waargebeurde verhaal met een oproep om voorlopig niet meer uw postcode te geven wanneer een agent een bon uitschrijft. Wellicht dat de informatisering van de politie dan eindelijk eens wat prioriteiten gaat stellen. Daarnaast geeft het je ook een prettig gevoel om de sterke arm een beetje dwars te zitten.

Robert van Vliet is adviseur e-overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Er had een hoop wederzijdse ergernis voorkomen kunnen worden door eerst de gordel om te doen en daarna pas weg te rijden. Het geklooi met gordels tijdens het rijden is op zich al een bon waard, want juist met soort gedrag worden de meest gevaarlijke situaties gecreeerd.
Bovendien, gedraag je een beetje tegen een dame, blauw of niet blauw.

als je om zoiets pietluttigs al een boete krijgt op de vroege morgen zou iedereen geirriteerd raken, zelfs meneer Joop Schuitemaker.

.... pick your battles ... :o)

Zelf een fout maken, "rijden zonder gordel" dan een agente neerbuigend behandelen "Woon je in Apeldoorn" vervolgens nog meer problemen maken.

Goeie start van de dag. Gaat u ook zo met uw klanten om als u een fout maakt?

Is maar een vraag.

Adviseur e-overheid en dan het personeel van je eigen klant op deze wijze aanspreken? Als ik dat zou flikken dan had ik geen business meer bij de overheid.

Wellicht dat je na dit stukje geen contractverlenging meer krijgt, Robert.

Net zo goed als je niet met drank op achter het stuur gaat zitten, doe je ook altijd gelijk je gordel om voordat je gaat rijden. Daarnaast heeft de huidige campagne van ombewust assiociaal wellicht betrekking op meneer!
Nog even een advies: begin de dag thuis met een kop koffie!

Misschien evenals de reactie die u aan de agent gaf had u ook beter na kunnen denken voordat u een dergelijk artikel plaatst. Bezint eer ge begint. Zou zeker voor een adviseur overheid een goed streven zijn.

Boetes zijn ook een "legale" manier om het begrotingstekort van de overheid aan te vullen

@Robert: Had deze dame geen pda-tje bij zich waarmee meteen je tatoeage, je streepjescode, verichip of iris konden inscannen?

Ik heb een aantal jaren in Apeldoorn gewoond. Dus kan de schrijver deze vraag ook aan zichzelf stellen. Immers: wonende in Apeldoorn weet je dat er regelmatig 'dienders' in opleiding rondlopen. Wat voor boodschap geef je dan af wanneer je, Nota Bene als adviseur e-overheid, je plaats niet kent: u maakt de overtreding, zij constateren en spreken u daar (terecht!) op aan.

Schandalig dat u uw eigen frustratie(s) meent te moeten kunnen afreageren op deze agente.
En ook ik ben van mening dat u zich ernstig diskwalificeert als adviseur e-overheid.

U wekt meer de indruk van adviZeur ... bah! Daarvan zijn er IMHO ook teveel :o)

De heer van Vliet zakt wat mij betreft volledig door het ijs. Wat een vreselijk arrogante meneer lijkt dit te zijn. Volgens de regels (wet), die democratisch zijn vastgesteld, is hij gewoon in overtreding en zou hij als een echte vent de gevolgen moeten dragen.

Als hij problemen heeft met de IT-infrastructuur van de politie dan moet hij dat niet afreageren op de diender op straat, die waarschijnlijk dagelijks te maken heeft met dat IT-wangedrocht.

Blijkt maar weer dat het afzeiken van de politie op alle niveau's voorkomt. Het wordt tijd dat de heer van Vliet eens een paar dagen meeloopt met zo'n agente, want ik heb al met al meer respect voor het echte werk dat zij doen dan voor het vage werk van een adviseur e-overheid (wat doen ze eigenlijk behalve zakkenvullen met belastingcenten?). Hoeveel van die dikke rapporten van deze adviser zouden overigens onuitgevoerd ergens in een archief zijn beland?

"Meewerken? Ik ben toch echt mijn postcode vergeten!"
G e w e l d i g ! ! !

Wat een ongelooflijke zielige reactie. Je maakt zelf een fout door niet met een gordel om te rijden, maar projecteert dat op de agente, die gewoon bezig is met haar werk. Die boete is geheel terecht. Ik weet niet of je het door hebt, maar diezelfde politieagenten mogen jou van het asfalt pulken als je zonder die, volgens jou overbodige, gordel tegen een paal rijdt.

Je mag nog blij zijn dat ze je niet meegenomen heeft naar het bureau en een tijdje heeft laten afkoelen in een cel.

Ik hoop dat ik je nog een keer in werktijd tegenkom, dan zal ik je vragen op dezelfde manier beantwoorden als jij deze agent hebt behandeld.

Het artikel geeft duidelijk weer dat baviaanachtig machogedrag niet iets is wat aan etniciteit of leeftijd gekoppeld kan worden.

Aan de redactie, de redacteur heeft zitten slapen begrijp ik? Wat in vredesnaam is de relevantie van dit artikel voor het blad? Enkel en alleen omdat er het woord 'informatisering' in staat? Laat 'mijnheer' de e-adviseur voortaan zijn privefrustraties bodvieren op fora van gelijkgestemden - zie www.geenstijl.nl - en val mij niet lastig met dit soort misplaatste stoerdoenerij a.u.b.

Groot gelijk om zo te reageren. Ik kan me bij dergelijke acties nooit aan de indruk onttrekken dat de kassa weer eens bijgevuld moet worden. Het laatst waar je dan op zit te wachten is een overijverige agent die jou wel eens komt vertellen dat je in overtreding bent. Alsof je zelf te stom bent om dat te beseffen. Geef die bon nou maar en voor rest geen gelul.

Met een dergelijke attitude zou je, wanneer je bij mij in dienst zou zijn of een contract zou hebben, een vet probleem krijgen. Ooit gehoord van gewoonweg je fouten erkennen en je verantwoordelijkheid nemen, meneer Van Vliet? en dan lekker tegen een geijkt paaltje "aanpissen", quasi popi jopi gedrag. Ik spreek hierbij ook meteen de eindredactie aan op acceptatie van een dergelijke inhoudelijke column. Het respect wat ik eerder nog had voor uw uitgave, is hiermee danig gedaald!

oh, en meneer Zuijdhoek met "Groot gelijk om zo te reageren en ik kan me niet aan de indruk onttrekken..." als je er niet op zit te wachten, moet je gewoon ook een dergelijk gedrag niet vertonen. Ik zit op zoveel niet te wachten, maar het schijnt dat een bepaalde mate van opvoeding toch iedere keer weer om de hoek komt kijken als het gaat om veiligheid. Waarom anders doe je het niet gewoon!!!!

's morgens niet de vrolijkste? Zo gefrustreerd dat je niet normaal beleefd en met respect kunt reageren op een volkomen terechte bon? Een prettig gevoel ontlenen aan agentje pesten? Denk eens aan een andere (bij)baan. Geen stukjes meer schrijven voor computable bijv. Hebben tenminste de lezers van computable geen last meer van je ochtendhumeur.

Ik vind het een zielig verhaal. Zielig, omdat de schrijver ongetwijfeld niet zo neerbuigend/beledigend door een manager of klant behandeld zal willen worden. Iemand die z'n werk doet verdient respect, wat je ook van de persoon of werk vindt. Als je als adviseur weet waar een ander z'n prioriteiten moet leggen, dan zit je op de verkeerde stoel.

Agente: Jan van der Steen -Methode? ver te zoeken?
Van Vliet: Gewoon Ja, nee en amen, is het beste, ben je het snelste weg!
Schrijver van artikel: meerwaarde voor lezers?

Heer Van Vliet, eindelijk een echte column en u doet het weer niet goed. Ik zou er mee stoppen bij zo'n ondankbaar publiek. Vast ochtendmensen.

Och och och, "eindelijk een echte column en u doet het weer niet goed", nog niet veel goede columns gelezen zeker of vriendje van gedrag?!?!?! En ja, ik onderstreep in het geheel wat u zegt: "Ik zou er mee stoppen" maar niet vanwege het publiek, maar vanwege de inhoudelijkheid van de column!
Ik reken op een betere de volgende keer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-17T08:00:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.