Van Vliet: Ik hou van spam!

Dit artikel delen:

Op 1 oktober is officieel de nieuwe Telecomwet ingegaan en dat heb ik geweten. De afgelopen week heb ik nog nooit zoveel e-mails ontvangen van bedrijven die mijn toestemming willen hebben voor het toezenden van e-mailnieuwsbrieven. Het leek wel een virus.

 Ik wilde al Tamiflu gaan inkopen, totdat ik in de krant las over de vermeende belangenverstrengeling van de belangrijkste griepadviseur van de regering die aandelen zou hebben in een bedrijf dat de vaccins ontwikkelt.

Kun je je voorstellen dat ik daar achterdochtig van word? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel bedrijven deze maatregel juist hebben misbruikt om een extra contactmoment te creëren met hun potentiële klanten. Maar goed, waar hebben we 't nu eigenlijk over?

Ik ontvang al jarenlang elektronische nieuwsbrieven van organisaties. De ene keer lees ik ze meer als de andere. Maar nu moet ik ineens weer toestemming geven. Dat wil ik helemaal niet, blijf me maar gewoon verrassen met interessante informatie. Is het niet boeiend dan gooi ik de mail gewoon weg.

Ik blijf het een overdreven maatregel vinden en vraag me af of dit überhaupt te handhaven is. Het valt weer in de tijdsgeest dat roken op steeds meer plekken verboden wordt, borstvoeding min of meer verplicht is gesteld en we ons overal moeten kunnen legitimeren. En dan hebben we het nog niet eens over de bemoeizucht van de overheid wat er wel of niet op tv mag. De regulering van de overheid is weer eens volledig doorgeslagen.

Opvallend is dat de site www.bel-me-niet.nl op 1 oktober de stroom bezoekers niet kon verwerken die zich wilden inschrijven in het Bel-me-niet-register. Blijkbaar ervaren we met z'n allen de telefoondruk zo hoog dat er massaal wordt ingeschreven. Jammer hoor, wat is nu lekkerder om net na het eten je even lekker af te reageren op zo'n telefoonstem die je met behulp van allerlei scripts iets probeert te verkopen?

Ik schrijf me niet in, want dat ga ik missen.

Robert van Vliet is adviseur e-overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Helemaal mee eens meneer van Vliet!

Hallo Robert, als je dat werkelijk allemaal meent,
geef hieronder dan even je e-mailadres en het telefoonnummer waar je onder etenstijd bereikbaar bent.

Grappiog artikel, maar ik kan me niet voorstellen dat het serieus gemeend is. Met zo'n honderd plus spammails per dag gaat de 'lol' er echt wel vanaf. Ik heb Outlook dan ook opdracht gegeven om alles meteen naar de map Verwijderde Items te verplaatsen, BEHALVE van de afzenders waarvan ik dit heb aangegeven. De map verwijderde Items kijk ik een keer per dag met een scheel oog door om dan met ??n druk op de knop de hele meuk naar het bitten-Walhalla te zenden. Geen verrassingen voor mij dus, alleen maar een overbodige handeling die ik kan missen als kiespijn en zo nu en dan een mail die ten onrechte met SPAM wordt weggegooid...

U had er echt even bij moeten zetten dat dit allemaal sarcastisch bedoeld was, want nu zijn er mensen denken dat u 't meent.
Waardoor spamverstuurders en botverkopers een betere naam krijgen dan ze verdienen. En dat wilt u toch niet op uw geweten hebben?
Ingaan op uw redeneringen heeft dan ook geen zin.

Verder is 't schandalig dat we er als school, bedrijf of instelling zo lang op deze wet hebben moeten wachten. Want totnutoe was 't gewoon legaal om die instellingen vanuit Nederland of in 't Nederlands te spammen. Alleen maar om 'economische belangen' te verdedigen. Zum kotzen, ja...
Nu nog de OPTA bewegen dat ze WEL achter elke klacht aan gaan, anders heeft deze wet niet 't gewenste nutpeil. Bedrijven zullen dan gewoon willekeurige bedrijfsnamen in hun mails zetten. Wat mij betreft mag dus ?lke spammail voor 'de rechter' (c.q. een commissie) ter beoordeling komen. En bij constatering dat 't inderdaad spam is: torenhoge boetes geven.
En dat ge?nde geld dan investeren in Open Source, zodat er minder Windows-PC's nodig zijn - tenslotte zijn 't relatief gezien toch vooral Closed Source Windows bakken die omgetoverd zijn naar spambotjes.

Robert, ik zou de verrassende telefonische aanbiedingen tijdens het avondmaal ook niet willen missen; van de fantastische DSB leningen met bijna gratis koopsommen, van de goedkope stroomleverancier die toch net niet van mijn eigen leverancier blijkt te zijn, van het krantenbedrijf dat niet kan snappen dat ik na hun gratis kranten geen abonnement wil.

Ja, en het was al droevig gesteld na het verdwijnen van een aantal grote spammers die in de VS zijn opgepakt. Waar kan ik nog de adresjes voor Oost-Europese snollen en nep-viagra krijgen?

Zou een website als www.wijwillenspam.nl hiervoor een goede oplossing zijn? Die naam is nog vrij!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-02T08:37:00.000Z Robert van Vliet