Van Vliet: 'Blauwe ICT' op zwart

Dit artikel delen:

Volgens mij kunnen de Belastingdienst en de Nederlandse politie maar beter hun huisstijl aanpassen en de kleur blauw hieruit verwijderen. In de kleurenleer staat blauw namelijk voor betrouwbaar. De producent van de blauwe enveloppen is de afgelopen jaren echter door het ijs gezakt met de vele fouten in hun ict-systemen. Dit komt de betrouwbaarheid van deze dienst niet te goede. De politie was de afgelopen week met diverse ict-perikelen weer veelvuldig in het nieuws.

Zo stelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) dat de Politie IJsselland en Rotterdam-Rijnmond de wet overtreden met het gebruik van gegevens uit de automatische nummerherkenning (ANPR). Het gebruik van dit camerasysteem is toegestaan zolang de politie de kentekens verwijdert die niet 'matchen' met verdachten in hun bestand. De korpsen IJsselland en Rijnmond bewaren echter alle gegevens waardoor ze in overtreding zijn en een dwangsom riskeren. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken werken inmiddels aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk gaat maken. Als automobilist ben je nu voortaan dus per definitie een potentiële verdachte.

Naast dat de politie op dit moment dus ongeoorloofde praktijken toepast is hun bedrijfsvoering ook niet op orde, lazen we deze week in de media. Het gaat hierbij om de ict-voorzieningen van acht korpsen in Noord-Oost Nederland die extreem traag zijn en regelmatig uitvallen. Vorige week hebben deze problemen tot een grote storing geleid. Ook zouden er gegevens verdwenen zijn. Verder zou aan agenten het advies worden gegeven om thuis de administratie te doen. Tijdens het schrijven van deze column was de hoofdoorzaak van de problemen nog niet bekend.

Ik weet niet hoe u deze berichtgeving over deze overheids-ict ervaart, maar ik word er achterdochtig van. Eerst slaat de politie gegevens van je op wat volgens de wet formeel niet mag en vervolgens blijkt de informatieverwerking bij korpsen een rommeltje te zijn. En dienders thuis hun administratie laten doen vind ik een grap die zo in de oudejaarsconference past. Ziet het voor u: tussen de computerspelletjes en zijn privé-afschriften is de diender met onze gegevens aan het werk? Onverantwoordelijk!

De kleur blauw mag wat mij betreft voorlopig in rouwzwart worden veranderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk maar zo dat het aantal taken dat de automatisering van de Belastingdienst uitvoert, wat groter is dan die van de Politie. En de Belastingdienst legt echt niet de Douanesystemen plat voor vijf dagen, om maar eens wat te noemen. Dat de Politie beweert dat het niks geeft, doet me wel afvragen waar die automatisering eigenlijk voor dient, als je zo makkelijk 5 dagen zonder kan?

@Wendie, een beetje organisatie denkt na over business continuity. Oftewel: wat te doen als 1 of meer systemen er (een tijd) uit liggen. Dit hangt af van het belang van het bedrijfsproces wat het betreffende systeem/applicatie dient. Voor sommige processen zal een uitwijk van de applicatie ingeregeld worden, andere processen kunnen mogelijk op een andere manier uitgevoerd worden (handmatig, zoals vroeger?) of de werkzaamheden worden opgeschort, waarbij je incalculeert dat dit geld kost. Bijvoorbeeld extra mankracht voor de inhaalslag na herstel. Het uitwijkbaar maken van een applicatie(-keten) kost overigens ook geld.

In 1 van de eerste berichten werd al vermeld dat de primaire processen van de politie niet werden geraakt door deze storing. Daaruit blijkt volgens mij dat de politie dit toch aardig op orde heeft.

Het gebruik van thuiswerk als alternatief lijkt me niet een heel slecht idee, zolang het op een gecontroleerde manier plaatsvindt, dus liever niet op de game-PC van zoonlief...

En Robert,

nog steeds zo'n fan van het EPD ? Dacht je dat de werkelijkheid daar anders zou zijn?

Of ben je zo'n PVV/VVD aanhanger die alleen een anti-politie en pro-auto gevoel moet ventileren? Zo aan je columns te zien is dat helaas het geval...


Toch nog eens goed gezocht, en het EPD was al opgenomen:

http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2789797/1277202/van-vliet-mijn-buurvrouw-en-viagra.html

En toen kwam de vraag boven: ben je nog steeds zo'n fan van stemmachines?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-29T11:18:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.