Van Vliet: Schaamteloos

Dit artikel delen:

Soms lees ik van die nieuwsberichten waarbij ik een snelle blik naar de kalender werp om vast te stellen dat het toch echt geen 1 april is. Neem bijvoorbeeld het nieuwsbericht van afgelopen week over het ‘kutlogo’ van de nieuwe gemeente Oldambt. De inwoners van deze fusiegemeente uit Oost-Groningen vinden het gemeentelijk logo teveel gelijkenis hebben met een vagina. Of je het nu op een vagina of een kringspier vindt lijken, het blijft je reinste geldverspilling. Deze gemeente maakt hiermee al een valse start.

Ik verwijs de beleidsmakers uit deze voormalig sterk communistische getinte streek graag naar een praktijkcase uit de jaren 1980; de huisstijloperatie van de Belastingdienst. Niet geheel toevallig omdat het één van mijn oud-werkgevers is waar ik mijn bescheiden carrière ben begonnen.

Begin jaren '80 had zo'n beetje iedere gemeente een ‘eigen' ontvangkantoor en inspectie van de Belastingen. Daarnaast hadden alle grensplaatsen een eigen douanekantoor. Al die lokale kantoren hadden hun eigen ‘bruine' enveloppen met specifieke logo erop. Het was een bont gezelschap aan formaten en traditionele kenmerken. Zeer inefficiënt en kostbaar om dit allemaal in stand te houden.

Midden jaren '80 ging het roer om. De honderden formaten enveloppen werden teruggebracht naar een tiental en er werd één logo ingevoerd. Dit was het naambeeld Belastingdienst. Achter dit naambeeld bestond de mogelijkheid om je eigen eenheid te noemen, maar dat kon alleen in tekst. Als centraal logo gold voor alle kantoren: Belastingdienst. Alle enveloppen werden in de blauwe kleur uitgevoerd, met uitzondering van het onderdeel Douane dat groen werd.

Zonder rekenmachine kun je al vaststellen dat deze hele operatie de belastingbetaler veel geld heeft opgeleverd. Het heeft me dan ook verbaasd dat het tot 2007 heeft geduurd voordat de Rijksoverheid één logo voor alle ministeries had ontwikkeld.

In lijn van de Belastingdienst zouden provincies en gemeenten zich ook heel snel achter het centrale logo moeten scharen. Zeker omdat de overheidsdiensten de komende jaren fors gaan inkrimpen, er bezuinigd moet worden en lokale logo's volstrekt uit de tijd zijn. Laat de eeuwenoude wapens van dorpen en steden gewoon terugkomen in de ketting van de burgemeesters; die wordt immers nog steeds op traditionele wijze door de kroon benoemd. En leuker kunnen we dat ook niet maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-12T09:14:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.