Van Vliet: Een boeiende e-overheid in 2010

Dit artikel delen:

Aan de start van 2011 kan ik het niet laten om even terug te kijken naar mijn 26 columns over de e-overheid uit 2010.

Aan het begin van het jaar heb ik aandacht geschonken aan de ict-problemen bij de politie. Deze organisatie voedt ons voortdurend met nieuwe content. Slecht functionerende systemen, korpsen die niet met elkaar samenwerken en als klap op de vuurpijl een Drentse districtschef die op non-actief is gezet om een onhandige tweet.

2010 was dan ook het social-media-jaar. Daarom heb ik ook daar aandacht aan geschonken, in het bijzonder hoe de publieke sector hiermee omgaat. Mijn stelling dat ‘n social mediastrateeg een volstrekt overbodige functie is, ontlokt nog steeds reacties. Ook moet ik vaststellen dat Zwolle nog steeds in de Linkedin-area Apeldoorn valt, tot frustratie van veel Zwollenaren.

Aan open source heb ik ook diverse keren aandacht besteed, wat vorig jaar al tot heftige reacties leidde toen ik kopte met een column ‘Open Source Maffia'. Ik dacht dat ik er wat genuanceerder over ging denken tot dat ik vorige week las dat nu ook de Russische president Poetin de overheid per decreet open source gewoon heeft opgelegd.

De ziekenhuizen blijven qua ict in de achterhoede operen, vooral door hun gebrek aan samenwerking. Het valt ook niet mee met al die fusies, nieuwbouw en bezuinigingen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het hoofdpijndossier EPD (Elektronisch Patiënten Dossier). De vraag is of we in 2011 de ziekenhuizen nog wel als publieke sector moeten zien, door de voortschrijdende marktwerking zijn het eigenlijk bedrijven geworden.

Het lokale bestuur heeft vanzelfsprekend veel aandacht gekregen in 2010. De waterschappen heb ik zodanig positief behandeld dat je er achterdochtig van zou worden. In vergelijking met de gemeenten en provincies doen ze het echter veel beter. Ik blijf dan ook bij mijn stelling dat gemeenten de frontoffice zijn van de hele overheid, maar dat de waterschappen niet alleen verantwoordelijk zijn voor al het water in de gemeente, maar ook alle ict zouden moeten faciliteren van de gemeenten in de regio.

Het kan niet anders of de overheid levert ook in 2011 voldoende stof op voor mijn columns.

De beste wensen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat de waterschappen alsjeblieft niet de ict van gemeenten overnemen! Centralisatie zorgt er alleen maar voor dat overheid en burger verder uit elkaar groeien.

Voorbeeld: Stuur gemeente een klacht over info op website, binnen 1 dag antwoord plus oplossing. Waterschap, +50% belasting in 2009, antwoord op een klacht daarover een half jaar later! En vele kastje-muur verwijzingen tussen waterschap en belastingkantoor.

Kortom mijn gemeente loopt jaren voor op mijn waterschap. Veel verbeteringen in 2011 toegewenst

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-03T10:59:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.