Van Vliet: Hollandse Nieuwe

Dit artikel delen:

Met het voortdurende pushen van het Nieuwe Werken lopen we weer tegen hedendaagse (Nieuwe) problemen aan. Wat dacht je van De Nieuwe Overspannenheid omdat zakelijk en privé volledig door elkaar lopen en we overal en altijd bereikbaar zijn?

Resultaat: zuchtende collega's die hun Blackberry in het weekend onder in hun tas verstoppen maar toch niet kunnen laten om te kijken omdat hun privéagenda er ook op zit. Thuis inloggen: ook verraderlijk, maar voor Het Nieuwe Werken noodzakelijk.

En wat denk je van Het Nieuwe Studeren? Hoezo gebrek aan studentenwoningen? Mijn 19-jarige studerende dochter kruipt gewoon drie keer per week, in haar badjas, achter de pc en volgt daar de hoorcolleges. Twee keer per week naar de universiteit in Amsterdam is voldoende.

Voordeel in het onderwijs dat ze blijkbaar helemaal up-to-date zijn met de benodigde facilitaire mogelijkheden, zodat dit in de praktijk ook werkt.
Overheden zijn wat dat betreft nog lang niet zover. Echter in hun beleid wel. Het resultaat? De Nieuwe leegstand!

Want door Het Nieuwe Werken zijn kantoren overbodig en dus komen steeds meer kantoren leeg te staan. Ook een krimpend ambtenarenapparaat, onder andere door bezuinigingen en de poging tot Het Nieuwe Werken, draagt hier aan bij. De overheid is nu goed voor 21 procent van het kantoorgebruik. Ambtenaren gebruiken bijna zes miljoen vierkante meter kantooroppervlakte.

Volgens ABN Amro staat in 2015 een kwart van de kantoren in Nederland leeg.
De regio Den Haag, waar de meeste ambtenaren werken, krijgt te maken met 30 procent leegstand. Op dit moment staat 14 procent van de kantoren leeg. Om de ambtenaren toch weer nieuw, uuh ander werk te geven, steunt de Tweede Kamer de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) en Donner (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) in hun decentrale aanpak van de leegstand van kantoren.

Minister Schultz van Haegen wil dat provincies en gemeenten een sturende rol krijgen in de aanpak tegen leegstand van kantoren. Maar ondertussen staat aan de overkant de viskraam die niet meer van zijn Hollandse Nieuwe afkomt. Is dit het Nieuwe Denken of is de overheid nog niet klaar voor Het Nieuwe Werken?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Verbazingwekkend bij bedrijven en overheden is dat er nog steeds bijelkaargeklonterd moet worden. Neem de Zuidas. Zoveel leegstand maar altijd te weinig parkeerplekken. Snap de inkomstenbron wel, maar zie A'dam Zuidoost waar flinke torens zo goed als leeg blijven staan. Geforceerde plannen zoals hoop naar Groningen e.o. verhuizen hebben niet geholpen, maar gemeentes en bouwers hun gang laten gaan werkt ook niet.

Helemaal eens! Misschien vind je het leuk ook dit te lezen: http://www.gerardjans.nl/nieuwemaatschappij

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-08T09:14:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.