Van Vliet: Bestuurlijke intelligentie stiefkindje gemeente

Dit artikel delen:

Op 19 maart 2014 vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Op dit moment worden de verkiezingsprogramma’s vastgesteld en de kandidaat-raadsleden klaargestoomd door de politieke partijen. De gemeenteraad is het hoogste besluitvormingsorgaan van een gemeente en beslist onder meer over de (meerjarige) ict-begroting.

Het meest schrijnende aan al die enthousiaste nieuwe raadsleden is dat ze iedere bestuursperiode weer in dezelfde valkuil trappen. Vraagt er bijvoorbeeld wel eens een nieuw raadslid om een overdrachtsdossier? Zijn voorganger heeft veel tijd en energie gestopt in het vergaren van informatie, maar heeft dat veelal zo gebrekkig opgeslagen, dat de opvolger er weinig aan heeft. Die begint na de verkiezingen gewoon weer opnieuw. Het best functionerende raadslid lijkt diegene te zijn die het langst in de raad zit en een ijzersterk geheugen heeft.

Fijn dat iedere gemeente een raadsinformatiesysteem heeft. Feitelijk wordt dat gebruikt om de documenten achter de besluitvorming van het College van Burgemeester en Wethouders rond te pompen. Ik pleit voor een griffie-informatiesysteem, specifiek als hulpmiddel voor volksvertegenwoordigers. Zo’n digitaal informatiesysteem kun je koppelen aan dossiers waar de ambities uit een bestuursperiode duidelijk naar voren komen. Zeker langjarige projecten of dossiers, zoals grondzaken, waarin veel geld om gaat, zou je continu moeten monitoren. Ook is het belangrijk dat je de historische kennis kunt inzetten om (politiek) bij te sturen richting de toekomst.

Het is schrijnend dat de raadsleden de tijdsperiode vlak voor de verkiezingen niet aangrijpen om vast te stellen hoeveel er van de doelstellingen is bereikt en hoe effectief het beleid is gebleken, zodat je dit kunt gebruiken voor de volgende bestuursperiode.

Mocht er binnenkort weer een canvassend politicus bij je aan de deur komen, of je wordt aangesproken in het winkelcentrum, stel hem of haar eens een paar vragen over de toekomst van je gemeente. Maar vraag ook eens welke (digitale) dossiers hij van zijn voorganger gaat overnemen. Ik voorspel dat je schrikt van het antwoord.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waarom zou je tijd steken om degene die jouw baantje overneemt (afpikt) te helpen?

Maar een griffie systeem is natuurlijk ook een leuk projectje voor een IT'er die een paar centen wil verdienen. Maar daar kan je natuurlijk ook google drive of andere equivalenten voor gebruiken. Heb je ook geen omkijken meer naar WOB verzoeken. Dan hoef je alleen wat folders publiekelijk toegankelijk te maken.

Kijkend naar de verhoudingen valt het me op dat raadsleden vaak de 'kop van Jut' zijn omdat het eerder de ambtenaren zijn die het beleid bepalen dan het college. De 4-jarige termijn versus de 10-jarige of nog langere beleidsvisies passen ook gewoon niet zo goed bij elkaar waardoor dossiers politieke molenstenen worden.

"Het best functionerende raadslid lijkt diegene te zijn die het langst in de raad zit en een ijzersterk geheugen heeft."

Sorry, maar dat is gewoon onzin omdat elke gemeenteraad een griffier heeft die juist tot taak heeft om de gekozen volksvertegenwoordigers te ondersteunen. Daarbij kan ICT ondersteunend zijn maar het lijkt me geen wondermiddel als partijbelangen boven de belangen van burgers prefeleren. Met de wet Dualisering Gemeentebestuur hebben gekozen volksvertegenwoordigers trouwens genoeg instrumenten voor zowel de kaderstellende als controlerende taken alleen wordt er nog onvoldoende gebruik van gemaakt.

P.S.
Met alle sociale mediakanalen hebben we als kiezer trouwens een middel om ze bij de les te houden, leuk of niet leuk. En veel gemeenten hebben vergaderingen toegankelijker gemaakt met videobeelden die je niet alleen vanaf de bank thuis kunt bekijken maar ook later nog eens terug zien om een volksvertegenwoordiger te herinneren aan zijn beloften. Het probleem is echter dat het niemand iets interesseert wat er allemaal voor ons besloten wordt.

politici & ict & integriteit..
ach laat ook maar ;-)

@mauwerd
Gek genoeg ga ik het opnemen voor raadsleden (let op dat ik onderscheid maak) omdat niet iedereen met een eigenbelang de politiek in gaat. Probleem is wel dat wie er in blijft hangen sowieso verdacht is maar dat gold al voor dienstplichtigen die bijtekenden;-)

Probleem zit naar mijn mening niet zo zeer in de mensen maar in het systeem waarbij ik betreffende integriteit wel moet zeggen dat het me opvalt dat sommige inderdaad van twee walletjes eten door bestuurlijke functie in te vullen en gelijke 'onafhankelijk' raadslid te spelen. Maar Google (ik ga mijn mond spoelen) is hier je vriend omdat het me opvalt dat lang niet alles in RIS staat waar zoekfuncties trouwens vaak nogal beperkt zijn.

Persoonlijk ken ik behoorlijk wat huidige en toekomstige raadsleden waar ik het misschien niet altijd mee eens ben maar die ik in elk geval het voordeel van de twijfel geef, het zijn uiteindelijk gewoon mensen. Als je niet in een hoofdstedelijke gemeente woont is de informatievoorziening via 'stadsuffertje' ook nogal karig en je moet er dus wel wat voor doen, of niet Robert?

De raadsleden die ik ken werken bewonderenswaardig hard om hun werk goed te kunnen doen. Inclusief, bij een aantal, het via social media vaker contact hebben met 'het volk'. Er komt alsmaar meer informatie, realtime, maar ook van jaren terug, digitaal beschikbaar. Steeds meer gemeenten kiezen voor het 'open, tenzij' principe ipv andersom. M.a.w.: de mogelijkheden om als burger beter op de hoogte te zijn en eventueel zelf actie te ondernemen groeien. Oftewel: its getting better all the time.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T09:00:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.