Van Vliet: Wild stemmen of wild plakken?

Dit artikel delen:

Robert van Vliet is communicatieadviseur publieke sector en voorzitter van Cascadis.

Op 19 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen in ruim vierhonderd gemeenten. Met twee jongvolwassen kinderen was het bij de landelijke verkiezingen al lastig uit te leggen dat stemmen echt met een rood potlood moet en dat er met de hand geteld wordt. Laat staan bij lokale verkiezingen. Onbegrijpelijk voor deze smartphone-generatie.

Ik verwacht dat de kandidaat-politici toch ook wel weten hoe de jongelui van tegenwoordig zich voorbereiden om te stemmen. Jawel, de stemhulp via een app op de smartphone. Maar wat blijkt? Van de vierhonderd gemeenten gebruikt slechts 25 procent een stemhulp. Op dit moment zijn er drie verschillende stemhulpen: de StemWijzer, het Kieskompas en de StemVan.

Ondanks de voortdurende roep om jeugdraden en een teruglopende stembusopkomst schaffen drie van de vier gemeenten geen stemhulp aan. Weliswaar kost een stemhulp rond de 10.000 euro, maar onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van een stemhulp de opkomst met 2 tot 13 procent verhoogt. De raadsleden lijken zich er niets van aan te trekken want zij willen helemaal geen digitale ondersteuning.

Volgens mij wilt u niet weten hoeveel tijd, geld en energie ambtenaren verspillen om ervoor te zorgen dat de politieke partijen hun verkiezingsaffiches kunnen plakken in de stad. Ik dacht dat het folklore was, maar in het vierjaarlijkse verkiezingscircus ontpoppen de zogenaamde maatschappelijke betrokken stadsgenoten zich gewoon als ordinaire ijdeltuiten. Het is toch leuk als je buurman ziet dat je met je hoofd op een verkiezingsaffiche staat?

Belachelijk om anno 2014 wel affiches te plakken, maar geen stemwijzer toe te passen. Lachwekkend is natuurlijk het argument van Groen-Links dat zij biologische lijm gebruiken bij het plakken van hun affiches. Ik heb me laten vertellen dat er in iedere gemeente ook (beperkt) ruimte moet zijn voor zogenaamd wildplakken. Wat blijkt, in een groot aantal gemeenten worden de verkiezingsborden namelijk ‘voorgeplakt’. Ongelooflijk, waar zijn de echte raadsleden gebleven? Verkiezingsaffiches voor laten plakken door (betaalde) uitzendkrachten? Als je zo graag handwerk wilt, vind ik ook dat je, door weer en wind, ze zelf moet plakken.

Gelukkig lijkt in de Tweede Kamer zich een meerderheid af te tekenen voor de terugkeer van de stemcomputer. Nu nog de stemhulp verplicht stellen en de affiches afschaffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In Duitsland zijn stemcomputers verboden omdat het niet overeenkomst met de grondwet. Dat hier nog steeds mensen zijn die denken dat een stemcomputer een goed idee is toont aan dat er een behoorlijk gebrek van besef dat een stemcomputer nooit de garantie kan geven die ook in onze grondwet is opgenomen.
Jammer dat wij geen constitutioneel hof hebben want in zaken als deze kunnen dit soort akkefietjes worden afgehandeld. En het feit dat menige politici zich steeds minder van de grondwet in morele zin aan lijkt te trekken. Iets wat hopelijk ook de kiezers onderkennen en mee laten wegen in hun beslissing om niet of blanco te gaan stemmen want de pseudo-democratie in ons land loopt op zijn laatste benen.

Juist in de gemeentes wordt de politieke vertegenwoordiging dermate slecht ingevuld dat we met zijn allen eens goed moeten afvragen of dit niet eens grondig herzien moet worden. Zodat bijvoorbeeld wethouders met een god complex door de burgers kunnen worden tegengehouden ipv de hand boven het hoofd gehouden door de coalitie.

En dan gooi ik er maar meteen de term 'autocratie' in wat het vernieuwende element hoort te zijn. Dit houdt in feite in dat de burgers direct mee mogen beslissen al dan niet samen met de gekozen leden maar zonder de bureaucratische rompslomp die gecreëerd is om het juist lastiger te maken waardoor het gros van de burgers is afgehaakt.
Een voorbeeld hiervan kan zijn dat als iemand een dakkapel op haar huis wil zetten de rest van de buurt hiervan bericht wordt en dat ze het voorstel online kunnen bekijken en goed of af kunnen keuren. (Iets wat wel online kan omdat het redelijk transparant is omdat de beurt al snel doorheeft wanneer er gefraudeerd wordt)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-07T09:26:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.