Spoelstra spreekt: Zeker dat het misgaat

Dit artikel delen:

Het blijft altijd schattig om de Tweede Kamer over ict te horen discussiëren. Het is alsof je vrouwen over voetbal hoort praten. Je weet ook direct: het gaat over heel veel geld, maar ze hebben geen idee waarom het over zoveel geld gaat.

Een ict-project bij de overheid zie je op drie kilometer afstand al misgaan. Het is alsof je je neefje van drie een bak met aardbeien en een pak yoghurt geeft en tegen hem zegt: ‘Ga jij maar eens even een lekkere smoothie klaarmaken. De blender staat op het aanrecht van de nieuwe keuken van je papa en mama’. Je blijft er toch even bij staan om te filmen.

Overheid en ict is een gouden combinatie. Het goud is dan natuurlijk vooral voor de ict- en consultancy-bedrijven. Een opdracht bij de overheid voelt voor hen als onbeperkt spareribs eten. Bij de overheid weten ze zelf ook wel dat ze niet zo veel verstand hebben van Iict. Daarom huren ze bij voorkeur de grote ict- en consultancy-bedrijven in. Dit doen ze om zichzelf in te dekken en extra zekerheid in te bouwen. Die zekerheid krijgen ze zeker. Ze kunnen er zeker van zijn dat het project nu nog meer gaat kosten en nog langer gaat duren. Ze gaan door tot er een wethouder opstapt of er een staatsecretaris op het matje wordt geroepen in de Tweede Kamer. Deze laatste stapt uiteraard niet op want ict-blunders kun je in de Tweede Kamer heel goed uitleggen, de rest snapt het namelijk ook niet.

Maar laten we er vooral hard om lachen want we eten er in de ict met zijn allen natuurlijk lekker van. Nu weet ik ook wel dat dit allemaal uiteindelijk betaald wordt met ons belastinggeld. Tenminste dat denk ik, want het systeem waar we dit in terug zouden kunnen vinden is ook weer zo’n ict-project bij de overheid.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoe was het ook alweer?
Oh,ja: "Is het beleid, of is hier over nagedacht?".

Naar mijn ervaring is dat niemand binnen de overheid een beslissing durft en wilt nemen, de hete aardappel wordt zoveel mogelijk naar 'boven' door geschoven tot het niet verder kan. En als er een beslissing genomen is dan is van koers af gaan onmogelijk. Als het bij de centrale overheid terecht komt dan wordt het een koersloze olietanker.

Wat als we allemaal nou eens stoppen met betalen van belasting totdat ze de boel eens fatsoenlijk voor elkaar hebben. Zou dat een idee zijn?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-19T10:44:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.