Spoelstra spreekt: Operatie mislukt

Dit artikel delen:

Op sommige dingen kun je wachten. Danny Blind die wordt ontslagen, Freek Vonk die wordt gebeten door een haai en minister Plasterk die het project Operatie Basisregistratie Personen (BRP) stop zet. Vorige week maakte Plasterk bekend dat hij het advies van Bureau ICT Toetsing (BIT) gaat opvolgen. Dit bureau had de overheid eigenlijk moeten adviseren om überhaupt met ict-activiteiten te stoppen. Gewoon weer alles in ordners en met kladblok en pen alles noteren.

Hoeveel het project precies heeft gekost (en nog gaat kosten) weten we niet, want dit wordt waarschijnlijk nog door een ander duur bureau en een parlementaire enquête onderzocht, maar het waren weer heel veel nullen. Het ging hierbij ook nog eens om slechts de basisregistratie, dus het project met alle aanvullende registraties zou hierna pas komen. Het was voor ict-bedrijven en consultancybureaus een soort onuitputtelijke bron van geld. Een beetje zoals mijn vrouw denkt hoe bankpasjes werken.

Het kan in Excel

Het ging volgens mij al mis toen ze het project ‘Operatie Basisregistratie Personen’ noemden. Wie noemt een project nou een operatie? Gaan we het leger inzetten? Terwijl we het waar over hebben? Een basisregistratie. Dat kan in Excel. Dit is iets wat in 1986 al kon. Als je in 1986 een cursus programmeren deed, dan was de eerste opdracht die je kreeg: ‘Maak een basisregistratiesysteem voor de overheid. Als je nog tijd over hebt, mag je nadenken hoe je een eenvoudige zoekmachine kunt maken voor het internet’.

Een overheid die aan ict doet moet zich een beetje voelen zoals ik me voel als ik aan het klussen ben: het kost me heel veel tijd en het resultaat is na het klussen eigenlijk nog slechter dan het daarvoor al was. Het BIT oordeelde dat het afmaken van het systeem op z’n vroegst in 2023 zou zijn en nog minimaal 225 miljoen zou kosten. Daarmee kun je dus ook gewoon Messi kopen.

Volgende geldverslindende project

Op sommige dingen kun je wachten. Het wachten is nu op het volgende geldverslindende project van de overheid.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Kan Messi dan al die ordners bij gaan houden?
Op het veld is hij een tovenaar maar volgens mij niet in het kantoor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-12T09:47:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.