Spoelstra spreekt: Eindelijk wakker

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Bij de Kamer van Koophandel zijn ze ook eindelijk wakker geworden. Ik denk dat er iemand op de kalender heeft gekeken en zag dat het geen 1973 meer is. Ze zijn eindelijk gestopt met het doorverkopen van bedrijfsgegevens. Volgens Autoriteit Persoonsgegevens is het doorverkopen van adressen in strijd met de privacyregels en daar hebben ze een jaar over gedaan om daarachter te komen.

Het was een grote irritatie van vooral zzp’ers dat de KvK de bedrijfsgegevens doorverkocht omdat bedrijfsgegevens bij een zzp’er ook direct persoonsgegevens zijn. Dus je adres en mobiel waren wel heel eenvoudig te googelen. En hoe makkelijk je toestemming geeft aan Google om je gegevens te delen, zo moeilijk is het om het weer van Google af te krijgen - want dan ineens zijn ze wel heel zorgvuldig.

Het ging eigenlijk al mis bij Napoleon en toen we allemaal een achternaam met een adres kregen. Dit deed Napoleon niet zodat hij iedereen met kerst een kaart kon sturen, maar zo kon hij makkelijker belasting heffen en mannen oproepen voor de militaire dienstplicht. Dit is ook de reden waarom we een burgerservicenummer hebben - dat je dus beter belastingservicenummer kunt noemen.

Belachelijke namen

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Door onze naam, achternaam en adres zijn we niet meer anoniem. Nu willen we dat eigenlijk ook helemaal niet zijn want waarom zouden we anders zo veel persoonlijke onzin van onszelf op social media plaatsen? We willen niet anoniem zijn. Daarom geven we onze kinderen tegenwoordig ook van die belachelijke namen. We denken dat onze kinderen uniek zijn. Ik verdenk sommige mensen er zelfs van dat ze eerst kijken of het internetadres van de naam nog beschikbaar is voordat ze hun kind die naam geven. Heel soms hoor je nog weleens een normale naam. Zo hoorde ik laatst zelfs weer een kind dat Jacob heette. Maar, zei de moeder erbij, dan wel een ‘Y’ aan het begin. Waarop ik zei: ‘Dus eigenlijk heet hij IE-a-cob? Vernoemd naar een ezel’. En toen ben ik heel hard anoniem weggelopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-13T11:40:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.