Spoelstra Spreekt: Vieze man

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Het is ons al vroeg geleerd: nooit iets aannemen van vreemde mensen. Toch doen we het dagelijks. We gebruiken allemaal gratis apps en zijn dan verbaasd als de app-bouwers er met onze gegevens vandoor gaan.

Zo heeft Google dankzij goedkope hard- en software veel terrein gewonnen bij rijksinstellingen en scholen. Deze week werd bekend dat rijksambtenaren voorlopig geen gebruik meer mogen maken van Google Workspace, omdat Google weigert verder tegemoet te komen aan de privacy-eisen die de Nederlandse overheid stelt. Daarnaast vinden de onderwijsministers de software van Google niet veilig genoeg voor gebruik in het onderwijs.

Man in regenjas

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Google stelt zelf dat er niks aan de hand is en dat de data bij haar in veilige handen zijn. Is Google te vertrouwen? Goeie vraag. Was die aardige meneer in zijn regenjas die je vroeger snoep aanbood te vertrouwen? Misschien was het wel gewoon een hele aardige meneer die zelf niet zo van snoep hield maar er wel heel erg van kon genieten dat kleine kinderen wel van snoep hielden. Volgens je ouders was het gewoon een vieze man.

Maar misschien moeten we gewoon eens stoppen met gratis of heel goedkope software. Als iemand een product maakt, dan heeft dat waarde en daar betaal je voor. Bij de groenteboer krijg je ook niet een kilo gratis appels waarna de rest van de week allemaal vreemde mensen aan je deur bellen die je iets proberen te verkopen. Dus als je het gratis of heel goedkoop krijgt dan wil diegene die het gemaakt heeft er iets voor terug. Google is één van de rijkste organisaties van de hele wereld. Dat word je niet door alleen maar uit te delen.

Blauwe envelop

Je wordt wel heel rijk door bijvoorbeeld net als Google amper belasting te betalen. Dus als er één groep mensen gratis van Google gebruik zou mogen maken dan zijn het wel rijksambtenaren. Dus als ik de overheid was dan zou ik tegen Google zeggen dat ze heel rap die privacy-eisen op orde moeten maken of anders gewoon een enorme blauwe envelop opsturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maar Jacob, denk toch aan die arme manager die nu de Excel-sheet moet aanpassen omdat dingen nu geld gaan kosten! Die manager heeft op de KPI staan dat er geld bespaard moet worden, er stond niets bij over privacy of iets dergelijks, dus nu loopt die manager het geld mis die alvast besteed is aan dat tweede huisje in de Franse Riviera....

Nu moet er worden nagedacht!... Kom toch niet met problemen, kom met oplossingen!!

@Jacob: spot on!

Als je betaalt, dan heb je (een beetje) privacy, wanneer je niet betaalt met harde valuta, dan betaal je met je gegevens. Privacy is voor de rijken... Of je moet accepteren dat je niet alles zomaar kunt doen of gebruiken. Net zoals in het echte leven. Ik woon ook niet in een huis van een miljoen euro, rij geen auto van een ton, ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-03T09:45:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.