Spoelstra Spreekt: Geen vertrouwen

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

We mogen vandaag weer stemmen. Ik weet al waar ik op ga stemmen. Dit weet ik vaak al ver van te voren. Ik snap daarom die zwevende kiezers, die vlak van te voren nog niet weten waar ze op gaan stemmen, nooit zo goed.

Als je vlak van te voren niet weet wat je gaat stemmen, stem dan helemaal maar niet. De kans dat je namelijk na een kwartier al spijt hebt van je stem is dan namelijk best wel groot. Ik heb dat altijd als ik moet kiezen uit verschillende soorten schepijs. Na één lik van mijn kersenyoghurtsmaak denk ik al, nee ik had toch gewoon de vanille met karamel-smaak moeten nemen.

Referendum XXL

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Waarom stemmen we niet gewoon via de stemwijzer? Je vult een aantal vragen in en de stemwijzer bepaalt je stem. Een soort referendum XXL. Ik weet wel waarom we dit niet doen omdat, zodra er een nieuw kabinet gevormd is, ze ineens met beslissingen komen waarvan jij denkt: ik kan me niet herinneren dat de vraag ‘Bent u voor of tegen verlaging van de vennootschapsbelasting?’ in de kieswijzer stond.

Wat dat betreft is de overheid net zo betrouwbaar als ict, want anders zouden we wel gewoon via de computer stemmen. Maar dat doen we niet. We stemmen gewoon weer met papier en potlood, want daar is blijkbaar heel moeilijk mee te frauderen. En zeker met die strenge kiescommissie vol gepensioneerde mannen die met slappe koffie achter een tafeltje zitten in de plaatselijke basisschool. En dit keer kunnen 70-plussers ook nog eens stemmen per post. Elektronische post? Nee, nee, gewone post, want we hebben veel meer vertrouwen in de schoolverlatende postbezorger dan in de firewall van de computer.

Stencilapparaat en enveloppen

Al met al is het wel erg dat we meer vertrouwen hebben in een stencilapparaat en enveloppen dan in een computer. Of zou het komen omdat de computer van de overheid is?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit keer sla je de plank mis Jacob.
Het heeft niet met middel te maken (papier of digitaal), maar met het feit of je zonder dwang een stem uitbrengt.
Bij een fysieke stem moet je ergens naartoe, waar je zonder dwang ALLEEN in een stemhokje je stem kan uitbrengen.
NIEMAND mag met je mee dat stemhokje in. Je doet ook alleen je stembiljet zonder je naam erop in een generieke stembus.
Met andere woorden dat deel van het stemproces is niet zo makkelijk beïnvloedbaar.

Veel mensen denk dat het met de identificatie en authenticatie te maken heeft dat we niet digitaal stemmen, maar met de onafhankelijkheid van het stemmen. We kunnen niet zien of je onder dwang gezet worden als je op afstand stemt, ook al ben je diegene die je zegt dat je bent.

Uitdaging voor de IT is om een mechanisme te verzinnen waarbij we dat op de een of andere manier kunnen waarborgen.

In Nederland heb je het recht om je stem anoniem uit te brengen. De uitgebrachte stemmen mogen niet te herleiden zijn tot degenen die hun stem hebben uitgebracht. Daarom mogen stemformulier en kiezerspas ook niet in dezelfde (binnen)envelop bij het per post stemmen.

Digitaal stemmen kan heel goed en veilig, inclusief allerlei controles dat je slechts eenmaal stemt, en eventueel zelfs dat jij het bent die stemt, maar zoals Atilla al zei, je kunt vanuit huis niet garanderen dat de uitgebrachte stem niet onder dwang uitgebracht is, en een digitale stem is altijd te herleiden tot degene die 'm heeft uitgebracht.

Bekommer je niet om eventuele dwang en anonimiteit, en je kunt op afstand digitaal gaan stemmen.

Veel 70-plussers hebben hun stempas in dezelfde envelop gedaan als hun stem dus was uitleg toch niet zo duidelijk. En 70-plussers met een computer laten stemmen wordt volgens mij nog een veel grotere puinhoop, ik vrees dat meesten stemmen dan door de (klein)kinderen gedaan zullen worden.

oudlid
dat is leeftijdsdiskriminatie!

@Oudlid Het briefstemmen werd heel helder uitgelegd met plaatjes erbij wat er allemaal gebeuren moest. Kon eigenlijk niet mis!

Ik zie net de uitslagen, het is net de Keuken Kampioen Divisie: voor iedere deelnemer een prijsje.

Ben voor het analoge stemmen, met potlood en papier.

@Louis Kossen:
Heb je het filmpje gezien waar Jan Terlouw per brief ging stemmen? Intelligente oude man, fysiek en mentaal in staat om per brief te stemmen, en ook daar ging het fout:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5219386/stemmen-post-zo-makkelijk-kan-dat-fout-gaan

Doe mij overigens ook maar het ouderwetse analoge stemmen, geen last van vastlopende stemcomputers, formulier met rood potlood, maar liefst wel op een veel kleiner formulier, maximaal A3, want zo'n A0 uitvouwen in een kieshokje... die hokjes moeten ze eigenlijk 2 keer zo groot maken!

@Louis
Ben ik nu degene die zo slim is en ben jij nu zo dom (Louis van Gaal)? Want na de leeftijdsdiscriminatie kan ik ook wel wat zeggen over mannen en bouwtekeningen want zelfs de uitleg van Ikea om de Björn in elkaar te schroeven is voor sommigen te moeilijk, ik let namelijk nooit op de lengte van de schroeven wat vrouwen wel schijnen te doen;-)

@Frank
Gezien de uitslag vrees ik dat ook de A0 oplossing niet erg duidelijk was, stem je op links wordt rechts de winnaar.

@Frank Ha ha, wat een ontzettend grappig filmpje van Terlouw. Het was ook een gehannes met enveloppen, het past maar net. Die hele lap ging er maar net, kleiner is wenselijk maar er moesten ook maar liefs 37 partijen op met alle mensen waarop gestemd kon worden.

@Oudlid Wat mijn ogen zien slopen mijn handen en ik eindig met meer schroeven dan waar ik mee begin en toch lukte het me om die instructie te volgen net als degene waar het om ging.

Moet er niet aan denken aan het stemmen per computer. Zie het helemaal voor me, eerst een aanbestedingsprocedure, dan blijkt het veel te laat klaar en het allemaal veel meer te kosten dan verwacht. Is het af dan wordt het getroffen door ransomware of is gaan Chinese of Russisch hackers ermee aan te loop.

Haha! Helemaal eens met Spoelstra. Op één puntje na: de postbezorgers zijn bij ons uitgerangeerde pre-bejaarden die dit nog tot hun pensioen een tijdje volhouden. Ik zie hier nagenoeg geen jongere bezorgers/-sters dan een jaar of zestig...

ATILLA VIGH | 17 MAART 2021 13:37: Je hebt een punt daar. Echter bij het briefstemmen is er ook geen enkele controle op of opa niet onder dwingende blik van zoon, dochter of kleinkind zijn stembiljet in een van die tig enveloppen frommelt. Sterker nog: ik kreeg de stempas van mijn demente moedertje van 89 gewoon bij mij thuisgezonden inclusief biljet, enveloppen etc. etc.
Nu ben ik een redelijk integer mens en heb de spullen vernietigd, maar ik geef onmiddellijk toe dat ik wel héél eventjes met de gedachte gespeeld heb mijn eigen stem te verdubbelen...
Hetzelfde geldt voor het afgeven van machtigingen: daarvan controleert ook geen hond of ze onder dwang zijn afgegeven.
Ik til dan ook niet zo zwaar aan jouw 'dwang' argument, al geef ik onmiddellijk toe dat het geen moment bij me opgekomen was voor ik je bericht las...

"pre-bejaarden" die is nieuw voor mij, waar ligt de leeftijdsgrens?

Niemand? hoe zit het met post-bejaarden?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-17T09:52:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.