Spoelstra Spreekt: Voor de gek gehouden

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Wij mensen houden graag onszelf voor de gek. Zo maken we onszelf wijs dat we precies weten hoe de koers van de bitcoin gaat lopen en beelden we onszelf met het grootste gemak in dat een dure zonnebril ineens een hele coole dude van ons maakt. Maar iedereen ziet iets anders.

Ik ken vrouwen die hun eigen wenkbrauwen eraf scheren en dan met potlood zelf een nieuwe tekenen. Op de verkeerde plek. Teken dan ook direct even een bril en een snorretje. We zien het toch wel.

Hetzelfde effect

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar dat je jezelf voor de gek houdt vind ik niet zo erg, maar anderen voor de gek houden daar moet je mee oppassen. Helemaal als de gezondheid van anderen op het spel staat. Toen het nog verplicht was, zag ik ook heel vaak mensen in de supermarkt lopen die een mondkapje onder de neus droegen. Waarom? Ten eerste loop je voor lul en ten tweede ben je er één. Als je er echt tegen bent, draag hem dan helemaal niet of draag hem op je hoofd als petje. Het heeft hetzelfde effect.

Hetzelfde geldt voor de jeugd die op dit moment massaal de qr-codes van een negatieve coronatest kopieert om zo binnen te komen bij een discotheek. Gaan deze mensen later ook, als hun kind nog niet kan zwemmen, een zwemdiploma kopiëren om ze vervolgens in het diepe te laten zwemmen?

Rood stoplicht

En nu kun je wel gaan schelden op de CoronaCheck-app, dat dit systeem eigenlijk zo lek is als een mandje. Maar je kunt automatiseren wat je wilt, mensen weten altijd een weg te vinden om dit te omzeilen. Het systeem van een rood verkeerslicht is eigenlijk ook zo lek als een mandje, maar je zet ook niet bij elk rood stoplicht een politieagent neer die controleert of iemand voor rood stopt. Maar wat je wel doet? Af en toe even om de ander denken. Het zou de wereld een stuk mooier maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hoor ook steeds vaker de uitspraak in de trend van: "Ja, het moet nou maar eens afgelopen zijn met die pandemie... ik heb het wel gehad ermee, ik ga gewoon weer op vakantie en laat die mondmasker maar thuis; die zet ik wel weer op als ik thuis ben".

Alsof de pandemie maar een ondeugende puber is die maar even op z'n plek moet worden gezet en vervolgens braaf gaat zijn....

Wat betreft de zwem-diploma-kopieerders: zij zijn eigenlijk kandidaten voor de Darwin-awards, maar zijn eigenlijk niet gekwalificeerd omdat ze zich al hebben voortgeplant...

Jacob, die laatste 2 zinnetjes zijn helaas niet meer zo vanzelfsprekend, de spijker op z'n kop.

@Jacob: Weer een treffende column!

@CPT: Er zijn heel veel mensen die, IMHO, niet tot de slimsten van onze samenleving behoren (en ook niets met Jacob's laatste 2 zinnen hebben), maar toch kiesrecht hebben en zich kunnen voortplanten. We kunnen alleen maar hopen op een mutatie die hun nageslacht slimmer maakt!

Terecht merkt Jacob op dat je het mondkapje net zo goed als petje kunt dragen. Het effect is en blijft namelijk hetzelfde: puur symbolisch, zoals het masker van de medicijnman om de boze geesten weg te jagen. Technisch gezien heeft het mondkapje namelijk hetzelfde effect als kippengaas op een overstroming: de doorlaatbaarheid (de 'gaatjes' in het kapje) hebben namelijk een keer of vier de grootte van het virusdeeltje...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-07T11:19:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.