Spoelstra Spreekt: Voor de gek gehouden

Jacob Spoelstra

Wij mensen houden graag onszelf voor de gek. Zo maken we onszelf wijs dat we precies weten hoe de koers van de bitcoin gaat lopen en beelden we onszelf met het grootste gemak in dat een dure zonnebril ineens een hele coole dude van ons maakt. Maar iedereen ziet iets anders.

Ik ken vrouwen die hun eigen wenkbrauwen eraf scheren en dan met potlood zelf een nieuwe tekenen. Op de verkeerde plek. Teken dan ook direct even een bril en een snorretje. We zien het toch wel.

Hetzelfde effect

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar dat je jezelf voor de gek houdt vind ik niet zo erg, maar anderen voor de gek houden daar moet je mee oppassen. Helemaal als de gezondheid van anderen op het spel staat. Toen het nog verplicht was, zag ik ook heel vaak mensen in de supermarkt lopen die een mondkapje onder de neus droegen. Waarom? Ten eerste loop je voor lul en ten tweede ben je er één. Als je er echt tegen bent, draag hem dan helemaal niet of draag hem op je hoofd als petje. Het heeft hetzelfde effect.

Hetzelfde geldt voor de jeugd die op dit moment massaal de qr-codes van een negatieve coronatest kopieert om zo binnen te komen bij een discotheek. Gaan deze mensen later ook, als hun kind nog niet kan zwemmen, een zwemdiploma kopiëren om ze vervolgens in het diepe te laten zwemmen?

Rood stoplicht

En nu kun je wel gaan schelden op de CoronaCheck-app, dat dit systeem eigenlijk zo lek is als een mandje. Maar je kunt automatiseren wat je wilt, mensen weten altijd een weg te vinden om dit te omzeilen. Het systeem van een rood verkeerslicht is eigenlijk ook zo lek als een mandje, maar je zet ook niet bij elk rood stoplicht een politieagent neer die controleert of iemand voor rood stopt. Maar wat je wel doet? Af en toe even om de ander denken. Het zou de wereld een stuk mooier maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hoor ook steeds vaker de uitspraak in de trend van: "Ja, het moet nou maar eens afgelopen zijn met die pandemie... ik heb het wel gehad ermee, ik ga gewoon weer op vakantie en laat die mondmasker maar thuis; die zet ik wel weer op als ik thuis ben".

Alsof de pandemie maar een ondeugende puber is die maar even op z'n plek moet worden gezet en vervolgens braaf gaat zijn....

Wat betreft de zwem-diploma-kopieerders: zij zijn eigenlijk kandidaten voor de Darwin-awards, maar zijn eigenlijk niet gekwalificeerd omdat ze zich al hebben voortgeplant...

Jacob, die laatste 2 zinnetjes zijn helaas niet meer zo vanzelfsprekend, de spijker op z'n kop.

@Jacob: Weer een treffende column!

@CPT: Er zijn heel veel mensen die, IMHO, niet tot de slimsten van onze samenleving behoren (en ook niets met Jacob's laatste 2 zinnen hebben), maar toch kiesrecht hebben en zich kunnen voortplanten. We kunnen alleen maar hopen op een mutatie die hun nageslacht slimmer maakt!

De extrinsieke motivatie van boetes om gedrag aan te passen verloor zijn geloofwaardigheid toen Ferd de regels aan zijn laars lapte, de intrinsieke motivatie van angst is veel effectiever voor gedragsveranderingen en daarom moet ik erg lachen om de reacties. Het waren misschien niet de slimsten die de stranden van Normandië bestormden en onze vrijheid bevochten maar wel de dappersten en zo is het helaas ook in de zorg waar niet de best betaalden in de frontlinie staan maar wel degene die echt aan anderen denken. Denk eens aan een ander is een mooi uitgangspunt maar hoeveel mantelzorgers hebben we eigenlijk in Nederland?

Ook interessant is het aantal vrijwilligers wat zich eveneens onbezoldigd in heeft gezet door tijdens lockdown het verenigingsleven in stand te houden en daarmee een moedeloosheid bij jongeren wist te voorkomen. De blije gezichten waren onbetaalbaar en het voorbeeld van wederkerig is een zaadje dat met de juiste liefde tot wasdom komt want wat je geeft is wat je krijgt. Natuurlijk kun je ook de wereld verbeteren door een ander te vragen dat te doen wat jezelf had kunnen doen. Het didactische model van doe voor, doe mee en doe zelfstandig gaat namelijk om het nageslacht wijzer te maken want uiteindelijk zul je los moeten laten en hoop je dat ze het hoofd boven water kunnen houden.

In Den Haag verbeteren ze de wereld vooral door de rekening door te schuiven en sommigen jongeren zijn echt niet zo dom om te geloven dat een oplopende studieschuld zomaar verdwijnt, het tussenjaar van werken en feesten is niet onbegrijpelijk en bijkomende schade van een besmetting is aanzienlijk minder schadelijk dan een depressie. Dat Frank c.s. zich uit een eigen lijfsbehoud druk maakt om het gedrag van jongeren zegt wel iets over zijn egoïsme want laten we eerlijk zijn, het is niet de bedoeling van de natuur dat ik mijn kinderen overleef. En met de empathie van de boekhouder vrees ik dat het welzijn van mij ten koste gaat van de welvaart van mijn kinderen door een sociaal omslagstelsel.

@oudlid
Waaruit denk jij af te kunnen leiden dat ik me zorgen maak om het gedrag van jongeren?
Uit welk stukje tekst van mij leid jij af dat ik mijn kinderen wil overleven?

Wat heb ik jou misdaan waardoor jij de behoefte voelt om me (laf achter een synoniem ipv je echte naam) te kakken wil zetten?

Ach Frank, Ewouts leeskompetentie is niet altijd even groot als zijn schrijfkompetentie, niet over opwinden.

Sommigen voelen zich te kakken gezet als iemand reageert op de zin dat er mensen zijn die zich voortplanten terwijl ze niet tot de slimsten behoren en daarom hoopt op een mutatie die hier verandering in brengt. Het is een oplossing om de geestelijk minder bekwaamden te steriliseren maar voor mij klinkt dat als een echo uit het verleden. Ik heb daarom nog weleens de behoefte om (zie toevoeging c.s.) het licht aan te doen in donkere echokamers. En zoals Jan bewijst is mijn pseudoniem niet zo anoniem alleen bedankte ik voor de eer van best gewaardeerd in de echokamer.

Mijn begrijpend lezen is niet zo goed als die van Jan maar na jaren 'geestelijke vorming' in militaire dienst verbaas ik me nog altijd over een elitaire arrogantie die als intelligentie verkleed gaat. Ik weet dat Jacob een grappenmaker is die anderen graag bespot maar er zijn medische redenen waarom vrouwen wenkbrauwen tekenen. Nu gaat de Darwin-award niet om het inlevingsvermogen maar om het aanpassingsvermogen, het zijn namelijk niet de deugnieten die QR-code kopieëren waarop we kwaad moeten zijn maar alle mutaties die nog besmettelijker lijken te zijn.

Ik snap dat verhoogde dijkbewaking met een toenemend aantal besmettingen nodig is maar intelligente vraag gaat om een proportionaliteit aangaande acute situatie. Een groot aantal verzorgende gaat namelijk op vakantie, naar landen waar je geen reet aan QR-code hebt omdat het systeem aan alle kanten faalt. Wie zouden we daar nu eens de schuld van kunnen geven?

"elitaire arrogantie die als intelligentie verkleed gaat".
maar aan de reacties te zien zitten we uiteindelijk allemaal op het nivo van van wat-je-zegt-ben-jezelluf


@oudlid.
vraag: wat is er mis met een mutatie die mensen intelligenter maakt?
Dat is toch waarop je zelf zo vaak de nadruk op wilt leggen, hoe belezen je bent en hoeveel inzicht je hebt enz. enz.

Je leest Frank's reakties vaak genoeg en ook al ben jij (of ik) vaak niet dezelfde mening dan kun je toch duidelijk zien dat Frank zeker niet behoort tot de groep waarin jij hem met jouw opmerking plaatst. Dat op zich vind ik uiterst bedenklijk, hoogst diskutabel en nivoloos.

Dankjewel Jan!

Als je het niet met elkaar eens bent, levert dat geregeld leuke en/of interessante discussies op. Er is niks aan als je het helemaal met elkaar eens bent bij een discussie. Dat is geen discussie, dat is een jakniksessie... Met andere woorden: geef mij maar een discussie waar de meningen van de deelnemers redelijk uit elkaar liggen!

Het wordt anders als je "tegenstander" je woorden in de mond legt die je nooit hebt gezegd, en die vervolgens ook nog uitlegt welke nogal extreme gedachtes je daarbij hebt gehad.

Oudlid, je zit er niet alleen totaal naast, je voert tegelijk een lastercampagne tegen mij. Jouw eerste post hier was al niet fraai, en nadat Jan jou erop aansprak dat je niet leest maar vooral graag wil schrijven, deed je er nog een schep bovenop. Pure laster.

Beste Ewout Dekkinga, wees een vent en geef toe dat je fout zat. Een simpele welgemeende "sorry" mag ook.

Frank Heikens,
Je voelt je aangevallen en beschuldigt me van laf achter een pseudoniem (een synoniem is iets anders) reageren om vervolgens mijn naam als dwangmiddel te gebruiken en te dreigen met laster waarbij ik aanneem dat je eerst even met je advocaat gesproken hebt.

Die had je namelijk gezegd dat je weinig kans maakt want het mooie van een discussieforum is de vrijheid van meningsuiting en je kunt me niet beschuldigen dat ik ruchtbaarheid heb gegeven aan je mening omdat je dat zelf gedaan. Je hebt het spel zelf op de wagen gezet met een mening die niet zonder reactie mag blijven want het is namelijk nogal wat om te stellen dat er veel mensen zijn die, niet tot de slimsten van onze samenleving behoren, maar toch kiesrecht hebben en zich kunnen voortplanten. Ik voel me beledigd want ik stem niet wat jij wilt (de Piratenpartij toch?) en ik heb kinderen maar dat wil niet zeggen dat ik dom ben. Of bedoelde je het niet zo?

De vergelijking met Lebensborn is inderdaad niet helemaal fair als het om het kweken van een nieuw Herrenvolk gaat. Tenslotte hebben we vooral gehoorzame jongeren nodig die straks voor ons de stranden bestormen, onze kont afvegen en de rest doen waarvoor we te oud zijn geworden. Dus misschien moeten we kinderen op tijd uit de ouderlijke macht zetten door een dienstplicht in te voeren zodat we ze tijdig kunnen socialiseren, een Ferd-jugend lijkt me wel wat. En in kamp Tucht & Orde mag de zeemeeuw uit Dronten tijdens de dolle avond op zaterdag even hard schreeuwen en iedereen op de kop schijten. Want in mijn reactie had ik het inderdaad beter over Jank & Zeik kunnen hebben, de Nederlandse versie van Waldorf en Statler als het om oude witte mannetjes gaat die vanaf de zijlijn mopperen.

Ik sluit me dus aan bij het wat-je-zegt-ben-jezelluf van Dino want iemand die niet weet wat een synoniem is omdat zijn vocabulair niet verder gaat dan Jip & Janneke die zal ook niet de humor inzien van de komedie van (zelf)spot. Tenslotte klopt je zelfbeeld niet met de werkelijkheid want je stemadvies van 20 juni 2017 maakte niet veel indruk en je zit ook niet op de apenrots die ik verlaten heb terwijl je al sinds 2015 reageert. Dus welke goede naam kan ik eigenlijk beschadigen als ik meneer Heikens vraag of hij meer of minder mensen wil die niet tot de slimsten van onze samenleving behoren?

Ewout Dekkinga,

Ik weet het verschil tussen synoniem en pseudoniem, maar dit is een onvergeeflijk forum, wijzigingen zijn niet mogelijk.
Ik weet wat humor is, en jouw stukken in deze "discussie" vallen niet onder die noemer.
Ik weet wat zelfspot is, en ook daar doe jij niet aan. Spot drijven met anderen is wat jij doet. Het zou fraai zijn geweest als je dat met wat meer humor en minder venijn zou doen.

Jij had kunnen besluiten om niet meer te reageren.
Jij had kunnen besluiten dat je fout zat en dat hier toe te geven.
Jij had sorry kunnen zeggen.

Echter, jij deed niks van dat alles, jij besloot om er nog een flinke schep bovenop te doen.

Je gaat door met verkeerde aannames van wat ik denk, maar erger nog, ook met zeer foute nazi vergelijkingen, waarbij het me verbaast dat dat door de moderatie heen komt. Terloops betrek je er ook nog een onschuldige Dino bij.

Blijkbaar moest de fles azijn die je dagelijks drinkt helemaal over mij uitgezeken worden. Fantastisch! Grote jongen! Ben je nu trots op jezelf? Heb je jezelf nu bewezen dat je nog of weer de baas van de apenrots bent?

Ik wens je een gezonde oude dag toe. Ik discussieer niet meer met jou.

Frank

Ach Ewout, je laatste reaktie druipt van de arrogantie.
Ik geef je een eenvoudige spreuk mee die mijn vroegere prof (hij rust in vrede) mij meegegeven heeft:

to assume makes an ass of u and me

Mjin Prof was Professor Doctor Marko de Vries, oprichter van het Helen Dowling instituut.
In tegenstelling tot jou heeft hij nooit een spoor van arrogantie getoond.
Ik vraag me af wat er in jouw inprentingsfase fout gelopen is dat tot dit gedrag heeft geleid.

Terecht merkt Jacob op dat je het mondkapje net zo goed als petje kunt dragen. Het effect is en blijft namelijk hetzelfde: puur symbolisch, zoals het masker van de medicijnman om de boze geesten weg te jagen. Technisch gezien heeft het mondkapje namelijk hetzelfde effect als kippengaas op een overstroming: de doorlaatbaarheid (de 'gaatjes' in het kapje) hebben namelijk een keer of vier de grootte van het virusdeeltje...

Jan,
Goede uitspraak van je professor want veel eugenetische ideeën bleken onder de valse vlag van wetenschap discriminerend te zijn, zo is empirisch onderzoek van Darwin aangaande neef-nichthuwelijken nogal twijfelachtig door voortschrijdende kennis via de genetica. Het sociale darwinisme heeft sowieso een slechte naam gekregen doordat het leidde tot allerlei apartheidswetten want naast de Duitse associatie zijn er - zoals je heel goed weet - vele andere voorbeelden van wetenschappelijke dwalingen in de vorige eeuw.

In 1905 leefde ook in Nederland het eugenetische idee om de armoedigen te sterilliseren, het was de tijd van plaggenhutten en 16 monden voeden vanuit een zeer schamel loon. Het was echter niet de evolutie van Darwin maar de revolutie van Troelstra die daar verandering in bracht. Want in 1910 werd de leerplicht ingevoerd en in 1917 het algemene kiesrecht terwijl er voorlichting kwam over anticonceptie om een paar maatschappelijke hervormingen te noemen waardoor het probleem zich niet door verandering van actoren oplostte maar door een wijziging van de factoren.

Van plaggenhut met 16 monden om te voeden naar een éénsgezinswoning met gemiddeld maar vier monden om te voeden is een kleine stap voor de mens maar een grote stap voor de mensheid. En dus ga ik van Darwin naar Maslov want een negatief eugenetisch beleid varieert van verplichte segregatie, gedwongen sterilisatie en uiteindelijk euthanasie. Een positief eugenetisch beleid bestaat uit belonen want er zijn er namelijk ook voorbeelden van rasverbeteringen door genetische niet passende combinaties middels vrijwillige screening te identificiëren om zo erfelijke ziekten te voorkomen.

Frank heeft alle gelegenheid gehad om mijn aanname over het sociale darwinisme met negatief eugenetisch beleid om te draaien naar een positief eugenetisch beleid maar hij koos voor beledigen en bedreigen. Het verwijt leg ik dan ook naast me neer want het zegt meer over jouw dan over mij, de professor slaat namelijk een modderfiguur als jij niet snapt wat hij zegt omdat het zijn taak is om jouw slimmer te maken.

Ewout.
Einstein zei:"als je iets niet in eenvoudige bewoording kunt uitleggen, dan snap je het zelf niet".
Zo lees ik jouw kommentaren.

Jan,
Vragen, correcties of toevoegingen op mijn uiteenzetting over de verschillende ideeën aangaande rasverbetering? Voor je op de man gaat spelen wijs ik op de ethiek in m.n. de medische wetenschap want een maakbare maatschappij via het principe van sociaal darwinisme gaat uiteindelijk om wie de moraal hierin bepaalt.

"Het ethische gedrag van een man moet effectief gebaseerd zijn op sympathie, opleiding, sociale banden en behoeften" - Albert Einstein.

Nu is het papagaaien van quotes van een ander niet de zelftranscendentie aan de top van de pyramide van Maslov. Iemand die stelt dat er veel mensen zijn die niet tot de slimsten van onze samenleving behoren, maar die wel mogen stemmen, verheft zichzelf op een platform. De aanname dat ik dan niet in Jip & Janneke taal hoef te reageren lijkt me niet meer dan redelijk want andere je eigen tekortkomingen verwijten maakt van het plaform een schavot. Gooi nu je rotte eieren maar;-)

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-07T11:19:00.000Z Jacob Spoelstra