Spoelstra Spreekt: Gefactcheckt

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Had ik al gezegd dat ik een groot voorstander ben van de coronapas? En ik weet dit gaat een tweedeling in de samenleving opleveren tussen mensen die de coronapandemie willen oplossen met een vaccinatie en een handige app en mensen die nog een paar jaar door willen gaan met de anderhalve meter samenleving, maar toch.

En natuurlijk is zo’n coronapas met een qr-code niet voor iedereen handig. Te meer daar het een app is. De ouderenbond wil daarom graag dat ouderen ook een stenciltje met een qr-code kunnen laten zien zodat ze ook uit hun dak kunnen gaan in nachtclubs en festivals kunnen bezoeken. Dit stenciltje is natuurlijk nog fraudegevoeliger. Te meer daar de ongevaccineerde kleinkinderen van oma met het stenciltje van oma overal toegang tot hebben. Voordat je dat dit overigens als ongevaccineerde doet, wil je er wel even om denken dat oma, ondanks dat ze gevaccineerd is, extra kwetsbaar is?

Gezond verstand

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

En ik weet, gevaccineerden kunnen nog steeds corona overdragen maar het vermindert het wel met een factor tien. Dit laatste is overigens niet helemaal gefactcheckt maar dat schijnt tegenwoordig ook helemaal niet meer te hoeven. Je kunt gewoon zeggen, dat heb ik gelezen op het internet. Sterker nog, wat ik nu opschrijf, wordt weer door iemand anders als feit gebruikt. Misschien moeten we daarom iets meer ons gezond verstand gebruiken en iets minder googlen.

Waarheidscertificaat

Of, en dat is mijn voorstel, dat elke internetpagina die gefactcheckt is een qr-code krijgt. Dus niet alleen een veiligheidscertificaat maar ook een waarheidscertificaat. Met daarbij natuurlijk, voor de ouderen, een knop om de pagina op A4 formaat te kunnen printen. En ik weet dat er dan altijd weer een groepje is die hier geen gebruik van gaat maken maar we kunnen niet met iedereen rekening houden. Maar laten we in ieder geval dat wel met de ouderen en de kwetsbaren doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben je nou IT-cabaretier of COVID influencer? Je lijkt ook totaal niet meer gehinderd door enige connectie met de realiteit. Nou hoeft dat bij een column ook niet en overdrijving is dan ook een veel gebruikte vorm van humor, maar énige connectie met de realiteit kan toch echt geen kwaad.
De anderhalve meter samenleving bestond al lang niet meer: geen mens hield zich er aan. Het opheffen van de maatregel was dan ook een wassen neus, een sigaar uit eigen doos.
De Ausweis die we nu moeten tonen voor we een restaurant of kroeg in mogen, naar een museum of theater, is een ongekende inbreuk op het gelijkheidsbeginsel als bedoeld in Artikel 1 van onze grondwet en tevens een aanval op het recht op lichamelijke integriteit. Want als je voor de keuze gesteld wordt je vol laten spuiten met genetisch gemanipuleerde experimentele troep of paria in je eigen land te worden, dan is er weinig meer te kiezen. Dan is 'drang' echt te zwak verwoord en is 'dwang' meer ter zake.
En dat betekent absoluut NIET dat je een voorstander van die anderhalve meter bent.
Een tachtig procent van de bevolking boven de twaalf is gevaccineerd. Het moet toch wel héél toevallig zijn dat ik als ongevaccineerde nou net die laatste twintig procent massaal tegen het lijf ga lopen. Daarbij ben ik niet ziek, heb zelfs geen klachten, dus wat voor gevaar ben ik dan nou voor mens en maatschappij?
De maatregel is gewoon stuitend en buiten alle proporties. Of het moet zijn dat het grote geheim is dat die vaccins eigenlijk helemaal niet zo geweldig beschermen en dat dáárom die Ausweis moest worden ingesteld...

Een stand-up comedian is net zo'n betrouwbare bron als een dansleraar dus hebben we de feiten maar even gecontroleerd want de internationale QR-code toont achternaam, voornaam(en) en geboortedatum en nationale QR-code toont eerste letter van je voornaam, de eerste letter van je achternaam, je geboortedag en geboortemaand omdat je bij toegang je ook moet legitimeren. Het is dan ook hebben en zijn waardoor bepaalde kritiek over een legitimatieplicht naast toenemende drang om te vaccineren terecht is alleen heeft niet iedereen het IQ om vooruit te kunnen denken. De doodsaaie grappen van Jacob lijken me daarom dan ook slechter voor de volksgezondheid dan een feestje op Urk want een besmetting met Corona helpt je van de vislucht af, elk nadeel heb uiteindelijk ook weer zijn voordeel.

"je vol laten spuiten met genetisch gemanipuleerde experimentele troep" kun je dit onderbouwen?
Klinkt niet naar enige kennis van zaken.

Herinner je je aan DKTP? Dit is ook zoiets.
De voordelen moet je maar eens navragen bij je huisarts, misschien dat die het kan uitleggen.

En uh Jacob, gezond verstand betekent ook begrijpen dat je wellicht onvoldoende kennis van zaken hebt.

@RJ
Ik zie dat je studie Geneeskunde aan de Facebook University z'n vruchten begint af te werpen!

Ik ben blij dat je geen corona hebt, en ik hoop ook dat jij het niet krijgt. Voor jezelf, en voor de mensen in jouw (fysieke) omgeving.

De kans dat gevaccineerden corona oplopen is groter dan 0, en de kans dat niet-gevaccineerden dat overkomt is nog weer vele malen groter. Met andere woorden: je zit in de gevarenzone, helemaal als je je niet aan de anderhalvemeter-maatregel houdt (of als je de pech hebt om in een slecht geventileerd kantoor te werken). En als je als niet-gevaccineerde corona krijgt, dan is het risico op een ziekenhuisopname ook groter.

Wat jij doet, moet je helemaal zelf weten. Ik hoop alleen dat je anderen niet aansteekt, niet met corona, maar ook niet met je visie op het vaccin.

Tot slot: jouw verwijzing naar "Ausweis" is IMHO niet geheel gepast.

@R.J., je hoeft je niet te laten vaccineren i.v.m. je recht op lichamelijke integriteit. En je hebt ook het recht om af te zien van een behandeling voor COVID-19. Je hoeft niet naar het ziekenhuis en je hoeft niet naar de ic. Je mag decennia wachten op studies naar de lange termijneffecten van Corona-vaccins. Helaas het SARS-CoV-2 virus muteert gemakkelijk. Het is vrijwel zeker dat er over 10 jaar alleen maar nieuwe “genetisch gemanipuleerde experimentele troep” te verkrijgen is, aangepast aan nieuwe SARS-CoV-2 varianten. Dan zou je eigenlijk weer decennia moeten wachten op nieuw termijneffectenonderzoek, als je nog zolang te gaan hebt. Ook zullen er wellicht nieuwe zoönoses zijn waarvoor andere “genetisch gemanipuleerde experimentele troep” gemaakt moet worden. Als je alleen medicatie wil met 100% succes garantie en 0 % bijverschijnselen, dan moet je alle medicatie afwijzen. Niet dat ik je dat aanraad.

“Wat voor gevaar ben ik dan nou voor mens en maatschappij?”. Dat kan je alleen achteraf precies vaststellen. Vooraf geldt alleen kansberekening, net als de kans dat net jouw "ausweis" gegevens via een hack gestolen worden. Je komt toch niet uit Urk?

Het recht op lichamelijke integriteit is al schaamteloos de nek omgedraaid met de nieuwe donor-wet, waarbij je zelf moet aangeven dat je geen donor wil zijn.

En jaren is legitimatieplicht uitgesteld omdat er altijd wel iemand 'Ausweis bitte' riep en daarmee de discussie meteen ten einde was. Ik dacht dat we daar eindelijk van af waren, maar blijkbaar nog niet helemaal.

Machiavellistiche tweedeling is een filosofische overweging die niet om het middel gaat maar om het doel. O tempora, o mores! want het vervelende van de moderne tijd is dat Facebook University om een herinnering gaat waardoor je moet doen wat je gezegd hebt te zullen gaan doen. De heks is ondertussen van haar bezem gevallen en het wachten is op de val van de meester en zijn tovernaarleerling. Oh wacht, het kabinet is al demisionair omdat er geen vertrouwen meer was door de Rutte doctrine van verdeel & heers.

Natuurlijk vertrouwen we de meester en zijn tovenaarsleerling op zijn woord, hij heeft nog nooit een belofte gebroken.....

@Jan van Leeuwen: "je vol laten spuiten met genetisch gemanipuleerde experimentele troep" kun je dit onderbouwen?
Klinkt niet naar enige kennis van zaken.
Klinkt misschien niet zo, maar het grote verschil met DKTP, pokken en andere traditionele entingen is dat er dan gewerkt wordt met 'dode' pokken, bacillen die het immuunsysteem TRAINEN deze bacillen te herkennen en te bestrijden. Deze manier van enten kan bogen op een tientallen jaren lange status van betrouwbaarheid en veiligheid.
De serums die ze nu inspuiten zijn in aller ijl door de farmaceuten uit de grond gestampt om maar vooraan te staan toen de bestellingen voor de vaccins werden uitbesteed. Het procedé is gebaseerd op een experimentele(!) DNA-techniek die het immuunsysteem ZELF modificeert! Dit procedé werd de afgelopen jaren mondjesmaat bij een beperkte groep kankerpatiënten gebruikt. Het was nog niet eens door de desbetreffende medische autoriteiten goedgekeurd!
Onder druk van de pandemie werden bochten afgesneden en voorzorgsmaatregelen aan de kant gegooid. Hoe sporadisch ook, ook die paar trombosegevallen waren niet VOORZIEN door de makers. In paniek werden er meteen noodremmen aangetrokken en werd het vaccineren (tijdelijk) gestopt met bepaalde middelen. Dat geeft me allemaal niet het gevoel dat het allemaal zo doorwrocht is als men het wil doen voorkomen.
Ik hoop dat ik je nu in ieder geval een beetje overtuigd heb van het feit dat ik dan wel niet veel, maar toch zeker ENIGE kennis van zaken heb...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-15T12:39:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.