Spoelstra Spreekt: Excessen

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

De overheid bemoeit zich steeds meer met ict. We hebben inmiddels een staatssecretaris voor digitalisering en van de week liet ook de hoogste ambtenaar van EZK iets van zich horen.

We moeten volgens de topvrouw ‘de uitwassen van de digitalisering aanpakken’. Zo is het belangrijk dat de marktmacht van grote techbedrijven wordt ingetoomd. En vanaf deze plaats wil ik haar daar veel succes mee wensen.

Te laag ambitieniveau

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Toen de kinderen nog op de basisschool zaten moest ik ook weleens pleinwacht zijn. En om heel eerlijk te zijn, ik was niet de beste pleinwacht die ooit is aangesteld. Je zag de kinderen aan het begin van de pauze ook kijken met een gezicht van, ah Spoelstra is pleinwacht, we kunnen weer iets vernielen. Het komt omdat mijn ambitieniveau te laag was. Mijn enige doelstelling was om minimaal 95 procent van de kinderen aan het einde van de pauze terug in het klaslokaal te krijgen. Dat ambitieniveau is te laag.

Toezicht werk ook vaak niet. Alhoewel het bij de The Voice of Holland misschien geen slecht idee was geweest. Na de bankencrisis werd ook afgesproken dat er een beter toezicht zou komen. Als ik de verhalen mag geloven zijn er nog steeds heel veel excessen. Maar dat wordt dan gezegd en ik weet niet of het waar is, want ik heb er geen verstand van. En dat is ook precies het probleem: er geen verstand van hebben.

Altijd stap voor

Dus als er gezegd wordt dat het belangrijk is dat de marktmacht van grote techbedrijven wordt ingetoomd, dan moet dat wel door iemand worden gedaan die daar verstand van heeft. De grote kennis zit juist bij die grote techbedrijven en daardoor zijn ze de overheden altijd een stap voor.

Dus nogmaals, ik wens de topambtenaar veel succes. We zouden natuurlijk als consument ook eens onze verantwoordelijkheid kunnen nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er verstand van hebben begint m.i. met de ambitie om iets te leren wat niet veel anders is als de vasthoudendheid om de onderste steen boven te krijgen. Het lezen van de handleiding vaak al teveel gevraagd dus laat staan de voorwaarden want de macht van grote techbedrijven komt vooral voort uit de contractuele verplichtingen. Wat betreft de pleinwacht vergeet Jacob het handelen achter het fietsenhok als het om de achterkamertjes gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-19T10:36:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.