Spoelstra Spreekt: Dikke mik

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Ik vond het een veelzeggende kop boven een artikel. ‘Kabinet mikt op 2023 voor eerste versie id-wallet’. Het gaat me vooral om de eerste twee woorden: ‘Kabinet mikt’. Alsof ze op de kermis staan en drie keer mogen gooien. Ik heb de indruk dat dit kabinet met heel veel dingen mikt. Ze mikt op de helft minder boeren, ze mikt op een lagere gasprijs en Rutte mikt erop dat iedereen overal geen actieve herinnering meer aan heeft.

Je moet niet mikken. Je moet een plan maken. Bijvoorbeeld hoe je de instroom van asielzoekers reguleert. Vorige week kreeg het dorpje Albergen voor de kiezen dat daar een opvanglocatie voor asielzoekers zou komen. Het kabinet mikte op minimaal 250 asielzoekers. Nu wonen er 2500 mensen in Albergen. Ik dacht direct, ja dat zijn dus veel te veel Albergers. Dat is tien Albergers per asielzoeker. Dat trekken die asielzoekers niet. Die gaan linea recta met hun veldbedje onder de arm weer terug richting Ter Apel.

Drie keer overschreden

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar mikken is geen beleid. Met mikken kun je ook nooit afgerekend worden, want je hebt toch je best gedaan? Dus die id-wallet, die gaat er ook helemaal niet komen in 2023. Ik mik zelf op 2025, en dan is ie nog zo lek als een mandje ook en is het budget minstens drie keer overschreden.

Daarbij zal er wel weer een groot gedeelde van Nederland op tegen zijn, omdat het volgens hen weer een nieuwe manier van Bill Gates is om ons Apenpokken te geven. Dus die hele app gaat nooit gebruikt worden en ik mik erop dat er wel weer heel veel consultancybureaus hier heel veel geld aan gaan verdienen.

Goed gemikt

Maar misschien loopt het anders. Misschien heb ik het mis en mikken ze dit keer goed. Ik zou er niet op mikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zal in huize Spoelstra geen dikke mik zijn als Jacob zonder te richten staat te plassen, je richten op een doel wat je probeert te raken kun je tenslotte doeltreffend en doelmatig doen. Nu gaat het niet om de klachten over smerige WC's in AZC maar om de 'one ring to rule them all' van een id-wallet waar in de kop het woord EERSTE veelzeggend is. De vlag van een kop dekt dan ook prima de lading omdat artikel bij Channelweb het heeft over in de praktijk beproeven en onderzoeken, lang leve de hackathons als het om de nieuwe speeltuin van de overheid gaat.

Dat er nog wat hordes te nemen zijn op het gebied van privacy, beveiliging en regelgeving wil nog niet zeggen dat de eerste ook de laatste is. Het zegt vooral dat er meer is dan het digitale optimisme zoals we leerden met COVID app die uiteindelijk niemand wilde gebruiken want nietszeggende cijfers over het aantal downloads was net als de overige statistiek.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-24T10:49:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.